cukinia - 19119 przepisów (strona:176/1275)

Zupa migdałowa 311

gramów płatków migdałowych 1/2 kostki masła 82% 1 łyżka stołowa mąki 100 ml białego wina wytrawnego śmietana kremówka 30% sól do smaku Składniki do podania: 1 mała cukinia ricotta świeża bazylia kolorowy pieprz olej z pestek dyni Wykonanie: Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż(...)wino. Uchyl pokrywkę (aby alkohol wyparował) i gotuj zupę jeszcze przez około 1/2 godziny (warzywa muszą być bardzo miękkie). Jeśli chcesz podać zupę zgodnie z moją propozycją umyj dokładnie cukinię, następnie obieraczką do warzyw zetnij podłużne pasy. Zblanszuj cukinię na sitku zalewając ją wrzątkiem. Osusz paski cukinii na ręczniku kuchennym, następnie posól i oprósz ją delikatnie kolorowym pieprzem. Paski cukinii

Garniec Magalie
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) 192

szczegółach wychodzenia poczytacie pod tym linkiem -  klik tutaj . W moich wpisach będę się dzieliła z Wami przepisami na dania, które przygotowywałam podczas wychodzenia z diety. Spaghetti pełnoziarniste z cukinią (wychodzenie z duety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 średnia cukinia 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska(...)himlajska świeżo zmielony pieprz szczypior malutka garstka nasion słonecznika Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na patelni na oliwie. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a następnie te plasterki na 3 paski. Ja używam do tego spiralizera. Cukinię dorzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy przez 2-3 minuty. Kuchenkę

Kulinarne przygody Gatity
Frytki z cukinii & pieczony camembert 269

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert  - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora  Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim

upichcona
Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami 207

Szybka, smaczna i lekka sałatka z cukinią jest doskonała na kolację, śniadanie do pracy czy szkoły Wszędzie smakuje tak samo dobrze ! Czas przygotowania to zaledwie kilka minut Składniki/ 2 porcje: – 200 g ser feta – 8 pomidorków truskawkowych – 1/2 czerwonej cebuli – 1 cukinia – kilka listków świeżego szpinaku – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine(...)ząbka czosnku – zioła prowansalskie, bazylia – sól i pieprz Przygotowanie: Oliwę mieszamy z ziołami. Cukinię myjemy i kroimy ze skórką na małe kawałki ,wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podpiekamy, aż cukinia zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.Szpinak, pomidorki i cebulę myjemy. Pomidorki kroimy na połówki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa łącznie z ostudzoną

I LOVE LIFE
Leczo z cukinią i kiełbasą 161

Leczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie placuszki z cukinii 202

Szybkie placuszki z cukinii to wyśmienity dodatek do dań obiadowych z mięsa. Można również podać jako samodzielne danie z jogurtem, sosem tzatziki czy czosnkowym. Składniki: mała cukinia jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z niej sok. Mąkę, jajko(...)mleko i przyprawy miksujemy na gładkie ciasto (powinno być o płynnej konsystencji, ale gęstszej niż ciasto na naleśniki). Dodajemy cukinię i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę

e-PrzepisyKulinarne
Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką. 186

Lubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:) Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony(...)smaku 1 mała cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 12 % Potrawka: 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 1 duża marchewka koncentrat pomidorowy według uznania zioła prowansalskie do smaku papryka słodka mielona do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania gorąca woda  Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Potrawka

Izabelawkuchni
Keczup z cukinii 278

Polecam smaczny domowy keczup, który każdy może przygotować. Potrzebujemy tylko trochę czasu, cukinię i dodatki. Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na części  i usuwamy nasiona. Ważymy i szykujemy dodatki, które są w każdym domu. Na 1kg obranej cukinii potrzebujemy: 1 cebulę, 250g włoszczyzny, 1 szkl. cukru, 200g koncentratu,  pół szkl. octu, 1 łyżkę płaską soli, a pieprz-papryka-chili(...)własnego uznania. Cukinię ucieramy na grubych oczkach. Dodajemy włoszczyznę, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy. -- -- Potem chowamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin lub na noc. Potem zagotowujemy całość i gotujemy 15-20 minut. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i miksujemy blenderem. Teraz dodajemy paprykę... ja dałem 2 czubate łyżki na 4 kg cukinii... Jeżeli chcemy żeby keczup był

chleba naszego
Leczo z cukinią i kiełbasą 216

Leczo z cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe(...)się wszystko sprawnie przygotować. Zazwyczaj staram się ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni

Pieguskowa Kuchnia
Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew 245

Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Chorizo nadaje mu charakteru, a zapewniam, że syci na długo. Lubię(...)jest trudne w przygotowaniu. A jeżeli posiadasz Tefa Cuisine Companion to on zrobi je praktycznie za Ciebie. Szczegóły przygotowania poniżej. Scroll down for recipe in English Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną (4-6 porcji) Składniki: 100 g chorizo pokrojonego w kostkę 600 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

karmelowy
Omlet z kwiatami cukinii 173

mamy siebie i tak po prostu czasem spotykamy się na śniadanie, czasem na pieczenie babki a innym razem na pranie firanek. Niesamowite było namawiać ją do zjedzenia kwiatów cukinii, na początku musiałam udowodnić jej, że w ogóle jadalne są. Była oporna ale ostatecznie smakowało jej śniadanie i pozwoliła mi z ogrodu zerwać resztę kwiatów na wynos dla mnie. Niesamowita kobieta(...)Mama taty. Matka najfajniejszego faceta jakiego znam. Mam ich charakter więc jasne jest do kogo składać zażalenia.  Składniki (na dwie porcje, dla wnuczki i babci): 10-12 kwiatów cukinii  2-3 młode cukinie  4-5 jaj  olej do smażenia  szczypta soli i pieprzu  Kwiaty cukinii pozbawiam pręcików ze środka. Myję i osuszam. Cukinie kroję

Mango Papaja
Cukinia faszerowana brokułem i serami 185

Kolejna wersja faszerowanej cukinii, bez mięsa. Łódeczki wypełniłam brokułem i różnymi serami, które miałam pod ręką. Polecam bo bardzo smaczne. składniki: 2 średnie cukinie po ok 600 g 1 brokuł ( ok 400 g gotowych różyczek) 1 serek camembert 1 kulka mozzarelli 200 g sera żółtego sól zioła włoskie Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół(...)Łyżką wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i ułożyć na ściereczce wydrążona częścią do dołu aby sok ściekał na ściereczkę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć i wystudzić. Serek camembert oraz mozzarellę pokroić na małe kawałki. Łódeczki z cukinii wypełnić ugotowanym brokułem i pokrojonymi

Monia miesza i gotuje
frytki z cukinii 166

Cukinię uwielbiam i wiadomo o tym od dawna. Jeszcze kilka z działki się ostało, a leczo człowiekowi się przejadło, czas na coś innego. Pieczona cukinia, a w zasadzie frytki z cukinii. Z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Podane z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie.  Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajo  ok 1/2 szklanki bułki tartej(...)łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Jarzynki  szczypta pieprzu Przygotowanie: cukinię myjemy i kroimy w słupki w jednej misce roztrzepujemy jajo w drugiej łączymy suche składniki cukinię moczymy w jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez

Gotowanie z pasją
Placki z cukinii i żółtego sera 206

Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachną. Zresztą cukinia i żółty ser to jak dla mnie duet idealny! A dodatkowo masło do smażenia...  Uwielbiam!   Zapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez.  Polecam!  Inne propozycje na placki z cukinii znajdziecie tu - klik i tu - klik(...)około 21 sztuk) 600-650g cukinii (1 średnia) 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej (płaskich) 200g żółtego sera (*)  1 cebula (średnia) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo:   masło/olej do smażenia (użyłam masła ghee Palce lizać! )    Cukinię (umytą, młodą ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek

Di gotuje
CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA 373

piekarnika? Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Jak dla mnie same zalety! Po pierwsze nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko zostały przygotowane w piekarniku lekko skropione oliwą, po drugie cukinia jako warzywo ma wiele właściwości odżywczych i warto ją wprowadzić na stałe do swojego menu. Cukinia wspomaga odchudzanie, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Działa alkalizująco przez co zapobiega zakwaszaniu organizmu(...)tego nie kosztuje wiele i można ją wykorzystywać na milion sposobów! Do takich frytek z cukinii polecam sos czosnkowy na bazie jogurtu. SK ŁADNIKI : cukinia – 1 sztuka jajka – 2 sztuki bułka tarta – 100 g ser parmezan – 50 g papryka ostra – pół łyżeczki oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Cukinię umyć i pokroić w paski. W misce roztrzepać jajko

kuchniabellissima.wordpress.com