Cukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie Cukinia duszona z fasolką to prostota w wielkim stylu . Jest sezon na oba te pyszne warzywa więc nie żałujmy sobie , szczególnie jeśli mamy własny ogródek warzywny Doskonałe danie samo w sobie , jeśli tylko dodamy grzanki czosnkowe lub idealna przystawka do dań obiadowych .. Jak tylko chcecie lub macie fantazję . Prosta , pyszna potrawa , obowiązkowa(...)latem składniki : 2 garście fasolki szparagowej , tak na oko Ile macie tyle będzie ok 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżki mąki 2 łyżki masła mleko 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku cukinię kroimy w dowolne kawałki , najlepiej w półksiężyce . Cebulę także kroimy w piórka , a fasolkę na kawałki niezbyt długie
Ogrodnik w podróżyKolejny przepis z serii przetworów zimowych – co prawda również na cukinię ale uwielbianą przez mojego syna, w zalewie z kurkumą. Cukinia ma jedną ogromną zaletę, a mianowicie to, że bardzo szybko się ją robi. Moja piwnica pomału zapełnia się nowymi słoiczkami. Z pewnością na tych się nie skończy Składniki: 3 kg cukinii ziele angielskie czosnek pieprz ziarnisty liść laurowy(...)Zalewa: 6 szklanek wody 2,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka kurkumy Cukinię myjemy, kroimy w plastry (moja była dość duża dlatego pokroiłam w ćwiartki). Składniki zalewy podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia i rozpuszczenia. Cukinię układamy we wcześniej wyparzonych słoikach. Do każdego dodajemy 2 ziarenka ziela, liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu
Fascynacje AniViti” sałatka z cukinii do słoików , przetwory Viti , to po chorwacku sznurek i właśnie taka jest ta sałatka , pełna sznurków z cukinii … Pyszna i niesamowita pod każdym względem . Z cukinii bardzo trudno zrobić pyszne przetwory , przepisów jest niewiele , ale ten jest zdecydowanie naj . Polecam szczególnie jeśli w warzywniaku , tak jak ja macie jej naddatek i szkoda zmarnować . Trzeba(...)latem zaklętym w sałatce i wypuścić go troszkę na talerz , tak żeby wszystkim zrobiło się cieplej … Polecam.. składniki na około 3-4 słoiki 300 ml : 3 małe cukinie , takie bez dużych komór nasiennych 1 główka czosnku 2 l wody 2 łyżki soli zalewa : 2 l wody 3 szklanki octu spirytusowego 10 % 3 szklanki cukru 1 łyżka soli , płaska
Ogrodnik w podróżyKolejna zapiekanka z cukinią, tylko tym razem z dodatkiem mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Pyszna, aromatyczna i nie skomplikowana do przygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad. Składniki na 2-3 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 puszki pomidorów krojonych 1/2 główki cebuli 1 średniej wielkości(...)cukinia tarty ser mozzarella przyprawa do ziemniaków (używam Kamis) przyprawa do spaghetti (używam Kotanyi) sól, pieprz do smaku 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy
Gotowanie...to proste !Dzień dobry :-) Wszystko co dobre szybko się kończy, nasz wyjazd też szybko minął. Było super, Warszawa jest piękna, na pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki(...)porcje: 3 średnie cukinie 1 szklanka komosy ryżowej 2 filety z kurczaka 1 papryka czerwona pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkie papryki 1/2 łyżeczki curry sól ser grana padano lub strata mozzarella olej rzepakowy do smażenia 1. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka. 2. Cukinie myjemy, przekrawamy
kruche babeczkiZupa z cukinii z groszku Tortille z kurczakiem i cukinią Cukinie faszerowane Mielone w cukiniowych krążkach Cukinia w cieście curry Curry z cukinią Jajka … Czytaj dalej 8 pomysłów na cukinię
czarrna od kuchnicukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego(...)płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki octu 2/3 szkl. cukru około 1 szkl. przegotowanej wody. Cukinię obrać ze skórki,usunąć pestki, pokroić w kosteczkę lub poszatkować na tarce o średnich oczkach .Do garnka wlać wodę na wysokość 2 cm.Włożyć cukinię, posolić, i na małej mocy palnika gotować. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce
Moje domowe kucharzenieObiad nie zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak(...)mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii i znów sos z mięsem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około
Pasja SmakuPlacki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkośc The post Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewiem jak Wy, ale ja lubię sery z niebieską pleśnią wykorzystywać do dań obiadowych. Tym razem zrobiłam roladki drobiowe z nadzieniem z sera Roquefort i kwaśnej śmietany oraz podsmażonej cukinii. Mięso przechodzi delikatnie smakiem i zapachem sera, ale nie jest on jakoś przesadnie mocno nachalny. Cukinia też fajnie tutaj pasuje. Nam smakowało, a Wy, jeśli lubicie takie sery, również powinniście(...)być zadowoleni:) 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego (u mnie Roquefort) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (ok 100g) garść ziaren sezamu 1 cukinia 2-3 łyżki mąki krupczatki suszona bazylia, oregano sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Ser kruszymy do garnuszka, dodajemy śmietanę
Smaki Na TalerzuZapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, doprawione świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulą. Składniki: 600 g ziemniaków 1 kg małych cukinii 1 średnia cebula 130 g mąki pszennej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 garść świeżego majeranku 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu ------------------------------- olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy cukinię odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Cebulę ścieramy na tarce. Odsączone
Smak mojego domuPiekliście kiedyś ciasto z cukinią na słodko? Ja już piekłam i jest niezwykle pyszne. Zapewniam, że nic a nic nie czuć cukinii. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie dzisiaj w formie tortu z kremem śmietankowo-owocowym. Wszystko z sobą smakowo idealnie współgra. Polecam. Upieczcie na podwieczorek. Tort warto ładnie udekorować. Bedzie i pięknie i pysznie. Do tego filiżanka(...)pół szklanki oleju pół szklanki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao 2 szklanki startej cukinii Krem: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody pół szklanki jeżyn pół szklanki malin Dodatkowo do dekoracji: rożek waflowy maliny jeżyny mini
IzabelawkuchniPrzyznam szczerze że trochę sceptycznie podchodziłam do tematu no bo jak się ma cukinia do keczupu? :) ani jej kolor ani jej smak nie przypomina tego słynnego sosu :) Ale w tym roku cukinia obrodziła na ogrodzie i trzeba jakoś spożytkować więc przewertowałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swój keczup z cukinii. Powiem wam że jestem niesamowicie zadowolona że się(...)rodzaju sosów na ciepło do makaronów i ryżu wystarczy dodać wędlinę czy mięso i mamy pyszne danie. Zdecydowanie polecam. Na ok. 3 litry sosu 3 kg obranej i wypestkowanej cukinii /kabaczka 1 kg cebuli 700 gram przecieru pomidorowego 100 ml. octu 300 gramów cukru 100 gramów soli opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanego chili Cukinie obieramy, kroimy na cztery części i pozbywamy
Andzia PichciJestem wielką fanką cukinii, szczególnie tej żółtej, która jest bardzo delikatna w smaku. Dla kontrastu przygotowałam do niej pikantny sos z soczystego pomidora i papryczek chili. Podałam je w towarzystwie mieszanki Multigrano Express Lunch, tworząc tym sposobem pyszny, sezonowy obiad ekspresowy :) 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z zieloną soczewicą średnia żółta cukinia łyżka oleju z pestek(...)chili spora szczypta soli łyżka oliwy łyżka posiekanej natki pietruszki Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obranego pomidora miksujemy z resztą składników na sos. Odstawiamy do lodówki. Cukinię dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw lub mandoliny. Patelnię grillową natłuszczamy olejem z pestek winogron i grillujemy plastry cukinii. Doprawiamy
Mienta blogKrem z cukinii i zielonego groszku Krem z cukinii i zielonego groszku Składniki: ¾ szklanki mrożonego groszku mała cukinia ½ szklanki wywaru warzywnego ½ łyżeczki oliwy z oliwek kawałeczek papryczki chilli ½ łyżeczki startej skórki cytryny łyżeczka zmielonej mięty łyżeczka lubczyku grzanki z ciemnego pieczywa Krem z cukinii i zielonego groszku Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce, wkładamy do garnka z groszkiem i zalewamy wywarem(...)Gotujemy przez ok. 15 minut. Miksujemy na krem, doprawiamy do smaku, polewamy oliwą. Podajemy grzankami z ciemnego pieczywa. Artykuł Krem z cukinii i zielonego groszku pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia