Ostatnio takie oto cudo przyjechało do mnie ze wsi od babci - gigantyczna cukinia - z której udało mi się przygotować dwa dania dla mojej rodzinki :) Poniżej przepis na zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym oraz makaronem. Danie smaczne, sycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki(...)cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy - 4 łyżki 3 jajka śmietana słodka - 250 ml sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania zapiekanki z cukinią i mięsem mielonym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę
Pani domowaSezon na cukinię trwa nadal. U nas często gości ona na stole, w formie zupy, zapiekanka z cukinii - przepis tutaj . Lubimy ją również w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również(...)jakimś pysznym sosem np. koperkowym. Przepis na placuszki z cukinii. Składniki: 1 średnia cukinia, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 100 g startego żółtego sera, 8 łyżek mąki pszennej, garść świeżego kopru, ząbek czosnku, pieprz, sól, oliwa do smażenia. Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy
Pani domowaSkładniki ok 4 średnich ziemniaków 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała) ok 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka dymki 50 g surowego, wędzonego boczku sól, pieprz sos serowy: 100 ml śmietanki kremówki 50 g gorgonzoli kilka kropel soku z cytryny (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się(...)mocno. Lekko przestudzone pokrójcie na około półcentymetrowe plastry. Cukinię umyjcie, pokrójcie w cienkie półplasterki. Dymkę posiekajcie, pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki lub ósemki. Rozgrzejcie grillową patelnię. Boczek pokrójcie w paseczki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażcie, niech będzie złocisty i chrupiący. Ściągnijcie go z patelni, odsączcie z tłuszczu, odłóżcie do miseczki. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażcie lekko
OliveandThymeZaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj. Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami… Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula(...)smażenia czosnek niedźwiedzi sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili 1-2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą. Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry
OliveandThymeBardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym. Składniki: 1 duża cukinia cukinia 1 cebula 100 gram mąki jaglanej 2 jajka(...)ząbki czosnku świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chyba że cukinia jest młoda to ścieramy całą, ale takich młodziutkich na tą ilość składników będziemy potrzebowali 2 szt. Cebulę szatkujemy na drobną kostkę. Jajka dodajemy do cukinii, cebulę, zioła i przyprawy oraz mąkę. Mieszamy całość łyżką
Życie zaczyna się w kuchnibaryłki… I jak tu się im oprzeć jak sezon w pełni, a one jota w jotę takie cudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki(...)ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli 3/4 szklanki bulionu maggi Wykonanie: 1.Cukinie myjemy, suszymy, odcinamy kapelusze i drążymy łyżką środki. Przy tradycyjnym kształcie cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki. 2. Podgotowujemy kaszę i ryż w lekko osolonej wodzie. Warzywa jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik
Mama z miastakoniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka(...)masła Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce, następnie posolić i odstawić na 15 minut. Gdy cukinia puści wodę, należy ją odlać. Szpinak umyć i poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Na tej samej patelni podsmażyć startą cukinię (ok. 10 minut). W garnku na łyżce masła poddusić posiekany szpinak. Do garnka ze szpinakiem przełożyć cukinię oraz cebulę
Receptura smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg gotowany w „sous vide” z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki - sos maślany: Ocet winny(...)Białe wino wytrawne – 75 ml Szalotka – 1 sztuka Masło – 225 g Sól i pieprz Składniki - placki z cukinii: Cukinia – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Natka pietruszki – ½ pęczka Czosnek – 1 ząbek Mąka – 2-3 łyżki Sól, pieprz Składniki – karmelizowane pory: Młody por – 2 sztuki Cukier – 4 łyżki Wykonanie – pstrąg: Szpinak umyć i osuszyć. Następnie podsmażyć go na oliwie z posiekanym czosnkiem
Kuchnia Bon Appetitoknem jest szaro buro, z nieba leją się strugi deszczu i jedyne na co ma się ochotę to dobra książka oraz kanapa? Czekolada ! Np. takie brownie z cukinii. Tu mogę się założyć, że nikt komu podacie na spróbowanie kawałek tego ciacha nie zgadnie “sekretnego składnika”. Akurat mieliśmy przez weekend urodziny najmłodszego wampirka i trochę ludzi się przewinęło przez te parę(...)czekolady zatopione w miękkim cieście no po prostu mega, sztos czy jak to się teraz mówi Samo przygotowanie jest szybkie (deser gotowy w 1h) oraz uwaga! b rownie z cukinii jest bez mąki. Dlatego wyjdzie każdemu. Naprawdę ten przepis jest tak łatwy, że nie ma szans, aby go zepsuć. Chcesz zaimponować chłopakowi? Dziewczynie? Teściowej? Pokazać zdrowe paleo słodycze? Ten przepis
PaleoLifejakoś jest tu kluczowa. Oliwa z oliwek, dobrej jakości parmezan i przede wszystkim makaron, to cały sekret. Marcin był zachwycony Zapraszam do kuchni. 30 min składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól szczypta czerwonej papryki 200 g makaronu 15 g parmezanu natka pietruszki wykonanie: Makaron ugotować, pamiętając(...)rozgotował! Pamiętajcie również, że po odcedzeniu wody makaronu nie zlewamy wodą!!! Traci wówczas cały smak. Cukinię umyć o pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na kwadrans, aby dzięki soli cukinia puściła wodę. Po tym czasie odsączyć wodę. Na pletni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cukinię. Podsmażyć przez około 10 minut. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę i dusić
Ania i Marcin gotująSmaczna i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Pieczony burak, pieczona cukinia, a do tego towarzystwo sera feta, który idealnie podkreśla ich smak. Przekąska praktycznie sama się robi, nasz wkład pracy ogranicza się przede wszystkim do pokrojenia i złożenia dania. Nie trzeba stać i pichcić godzinami w kuchni, buraki śmiało można upiec wcześniej. Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa(...)przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 2 łyżki oliwy pieprz
Kuchcik gotujeroku. Zapraszam do wspólnego świętowania nie tylko w ten dzień, ale przez cały rok! Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron(...)szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach
Moja smaczna kuchniaforma lasagne. Nie ma tutaj typowych dla lasagne warstw - makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent kolorystyczny. Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest(...)cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
Posadzone i zjedzonepewnością pojawi się jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa(...)śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki
Moja smaczna kuchniaoknem szaro i buro, więc na chłodne jesienne dni polecamy pyszną przekąskę - idealną do chrupania podczas filmowych seansów czy leniwego odpoczynku. Przedstawiamy paluszki z cukinii - pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Paluszki z cukinii Przepis na ok. 16 sztuk Potrzebujemy: 1 nieduża cukinia 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku(...)łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz bułka tarta olej Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej cukinii należy także wydrążyć środek z pestkami. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze
Bananowe Pole