Cukinia jest powszechnych warzywem, jednak ze względu na delikatny smak potrzebuje konkretnych dodatków lub przypraw. I choć kremowy zupy z cukinii gotowałam nie raz, brakowało mi w ich smaku kropki nad i. Dlatego w tej zupie do cukinii dodałam topiony serek. Wyszła pyszna! Zupa krem z cukinii z serkiem topionym Składniki: 1 cukinia (ok 600g) 1 ziemniak 1 korzeń(...)sól pieprz 2 łyżki oliwy 700ml bulionu warzywnego do podania: olej dyniowy, starty ser, prażone pestki Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Korzeń pietruszki pokroić w plasterki. Cukinie pokroić w półkrążki o grubości ok 1cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać ziemniaka i pietruszkę, wlać gorący
Obiad gotowywarzywami i wege mielonym to jedno z moich ulubionych dań! Mocno aromatyczna, z delikatnie chrupiącymi warzywami zanurzonymi w pysznym sosie pomidorowo-beszamelowym. Tym razem przygotowaliśmy ją z papryką czerwoną, cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem fasoli adzuki zalegającym w lodówce. Za to lubię lasagne, można dorzucić do niej wszystko co zalega nam w lodówce i wyjdzie przepysznie! Dodam jeszcze, że wege mielone(...)Lasagne warzywną Składniki sos warzywny cebula (100 g) 2 łyżki oleju (20 g) zobacz przepis na olej czosnkowy ! wege mielone (300 g*) dwie papryki czerwone (500 g) mała cukinia (350 g) duże opakowanie pieczarek (500 g) puszka fasoli czerwonej ** (200 g) łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka papryki ostrej 4 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) sos beszamelowy pół kostki masła
WegePrzepisProsto i pysznie. Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych, więc trochę zdrowiej niż smażona na tłuszczu. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ponieważ panierka jest chrupiąca. Potrzebujemy: 1 młoda cukinia 1 jajko około 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych sól do smaku pieprz czarny do smaku papryka słodka mielona do smaku(...)Wykonanie pysznej cukini: 1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych. 2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami. Moje rady: Najlepiej wybierać
IzabelawkuchniOstatnio prezentowałam cukinię faszerowaną kaszą i warzywami w wersji wegetariańskiej, tym razem zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym . Smaczne i sycące danie, doskonałe na obiad! Po prostu pycha, pięknie się prezentuje i super smakuje. A według was która wersja jest lepsza z mięsem czy z warzywami? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na cukinię faszerowaną mięsem mielonym: 3 średnie(...)cukinie 500 g mięsa mielonego 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka słodka, chilli tarty ser do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ, tak aby nasza cukinia miała około 1 cm grubości. Tak przygotowane łódki oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą
Gotuj z PrezesemZapiekana cukinia wjechała na obiad. Cukinia zapiekana mięsem mielonym z wołowiny z dodatkiem pieczarek i aromatem ziół prowansalskich. Cukinia była w promocji! Zatem spodziewaj się tu niebawem kilku nowych potraw z cukinią ;) Nabyłam cukinie średniej wielkości, taką w sam raz do faszerowania i zapiekania. W sumie każda cukinia się do tego nada, ale taka […] The post Cukinia zapiekana
Eksperymentalnie.comwarzyw. Ostatnio odkrywam nieoczywiste połączenia smakowe owoców i warzyw i przyznam szczerze, że te nowości w moim menu przypadły mi do gustu. Dzisiaj pomysł na sałakę z makaronem z cukinii w połączeniu z arbuzem, serem halloumi i kaszą bulgur. W końcu polubiłam "skrzypiący" ser halloumi. Sałatka spokojnie latem może stanowić lekki obiad. SAŁATKA z CUKINIOWYM MAKARONEM i ARBUZEM Składniki(...)średnie cukinie ok. 100 g arbuza bez skóry 100 g sera halloumi 1/3 szkl kaszy bulgur sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę bulgur gotujemy. Cukinię myjemy i kroimy za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki na cieniki makaron. Cukinię solimy i odstawiamy na chwilę. Cukinię obsmażamy 2 - 3 minuty na oliwie, obsmażamy dosłownie chwile, aby była
Bon appetit mon amiespowolnić trochę czas?:) Tyle ostatnio się dzieje, że nie nadążam dzielić się nowymi przepisami, a trochę ich się nazbierało. Pora nadrobić. Na pierwszy rzut przepyszne, lekkie danie na obiad - cukinia faszerowana kaszą kuskus i kurczakiem. Przepis jest na tyle uniwersalny, że można kombinować ze składnikami, np. kuskus można zamienić na kaszę jaglaną, dodać świeżą paprykę, fetę... Za każdym razem będzie(...)pysznie smakować, sprawdzone;) Polecam! Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 1 filet z kurczaka (ok 200g) 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli natka pietruszki sól pieprz tymianek słodka wędzona papryka oliwa Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. W każdej
Obiad gotowyJest taki moment w sezonie na cukinie, że dochodzi się do punktu urodzaju, w którym już nie wiadomo co z nich robić i jak jeść. Otwieram zatem na blogu rubryczkę na pyszności z cukinii, które skradną niejedno podniebienie i pozwolą pokochać to smukłe warzywo jeszcze bardziej! Na pierwszy ogień talerz sezonowych rozkoszy inspirowany kuchnią bliskowschodnią i tym, co teraz najpyszniej(...)piękni się w warzywniakowych skrzynkach. Zapraszam na falafelki z cukinii z sosem z pieczonych brzoskwiń i bazylią, czyli esencję końca lipca doprawioną kuminem i czosnkiem ♥ Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku niewielkie kotleciki pełne soczystej cukinii, zanurzone w aksamitnym słodko-słonym sosie brzoskwiniowym, to eksplozja smaków w każdym kęsie. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, nawet nie zdążyłam
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś znowu przepis zrobiony głównie z myślą o My. Wegańskich mazideł do pieczywa nigdy za wiele. Jadłonomia jak zwykle nie zawodzi. Pasta z cukinii i ciecierzycy wyszła przepyszna. Jedyne co w sumie w niej zmieniłam to zioła. Miałam akurat w domu pęczek bazylii, ta z kolei idealnie pasuje mi do cukinii, więc wylądowała w paście. Granat oczywiście nie jest niezbędny(...)ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 2 średnie cukinie 1/3 szklanki suchej ciecierzycy garść liści bazylii (w oryginale jest natka pietruszki) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ćwierć łyżeczki mielonej
KardamonovyPrzeglądałam właśnie folder z gotowymi zdjęciami na bloga i pomyślałam, że dziś może opublikuję kotlety siekane z kurczaka z cukinią i papryką. Chociaż szczerze Wam powiem, nie mam dziś zapału do pisania. Od paru dni w ogóle go nie mam. Sytuacja na Ukrainie nadal zaprząta moją głowę, średnio już nawet nad tym panuję. Od rana do wieczora sprawdzam tylko najnowsze(...)jestem co do tego pewna w 100%. Za miesiąc mamy kolejną konsultację z dietetykiem, podpytam go co o tym myśli. I żeby nie było, kotlety siekane z kurczaka z cukinią i papryką moje dziecko też zjadło (nawet nie pluło papryką i cukinią). Co mięso do mięso. Smacznego. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała cukinia 1 mała
Kardamonovyktóra jest polecana przy diecie, na jakiej jest My, będzie więc częściej gościć w naszym menu. Jeżeli chodzi o sam przepis, byłam dość sceptycznie nastawiona. Trochę się obawiałam, że cukinia rozrzedzi mi kotlety (bo czasami za słabo odciskam z niej wodę). Gdy robiłam kotlety pierwszy raz, dodałam do nich na wszelki wypadek mąkę owsianą. Konsystencja wyszła ok, nawet za bardzo(...)się nie rozwalało i nie kruszyło. Przy drugim podejściu porządnie odcisnęłam cukinie. W pewnym momencie wydawało mi się, że aż za bardzo. No nie, nie za bardzo, wyszło chyba tak jak trzeba. Nie musiałam dodawać żadnych wypełniaczy, jajka zrobiły też swoją robotę. Myślę sobie jeszcze nad innymi dodatkami. Na bank będę często wracać do tych kotletów, były naprawdę smaczne
Kardamonovyoczywiście nie rozstajemy się z dynią ! 😀 Dla odmiany dzisiaj znowu coś na wytrawnie, a mianowicie keto pasztet warzywny w iście jesiennym wydaniu. W składzie głównie dynia i cukinia , a w roli spoiwa występują tu jajka . Pasztet jest pożywny i sycący, idealny o każdej porze dnia i na każdy posiłek… A także jako przekąska pomiędzy posiłkami. Na dodatek smakuje wyśmienicie zarówno(...)warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3 . I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Keto pasztet z dyni i cukinii Dynia Królowa jesiennych stołów. Muszę się przyznać, że najczęściej stosuję ją w daniach na słodko… Za każdym razem, jak zdecyduję się ją zrobić w wersji wytrawnej na nowo odkrywam
Modern Cave GirlBardzo smaczna i szybka do zrobienia surówka z cukinii. Idealny dodatek do dan obiadowych. Zdrowa i pełna smaku. Bardzo ja Wam polecam. Składniki: 1 duża cukinia 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 1/2 octu winnego 1 lyzka miodu 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chilli kilka gałązek koperku Zapraszam również na film z instrukcja(...)krok po kroku. Wykonanie: Cukinie umyć, odciąć z niej końcówki i za pomocą obieraczki do warzyw pociąć ja na wstążeczki. Cukinię przełożyć do miski i zasypać solą. Dobrze wymieszać i odstawić na bok na 15 minut. Po tym czasie odlać sok, który wypuściła cukinia. Z reszty składników przygotować zalewę: chilli drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce i posiekać koperek. Wszystkie
Pani M - kuchnia smakowita