Jest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Szperałam, szperałam i znalazłam TO. Intrygująca nazwa, zastanawiające składniki, interesująca koncepcja. Trochę pozmieniałam, dopasowałam do moich potrzeb i jest! CUKINIA ANANASOWA Składniki: - około 1 kilograma cukinii (u mnie(...)wysokości) i umieszczamy słoiki oraz zakrętki. Nakładamy przykrywkę i gotujemy przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie szkło wyjmujemy i cieszymy się z wyparzonych pojemników. Teraz o cukinii. Obieramy i kroimy na plastry grubości około 1 centymetra. Usuwamy środek. Do garnka wrzucamy wszystko poza cukinią. Czekamy aż zacznie bulgotać. Wtedy wyciągamy wanilię, rozcinamy i wyjmujemy nasionka, które ponownie
Życie zamknięte w smakuCukinii wciąż jest mnóstwo i długo jeszcze będzie. Pojawia się więc na moim stole w wielu postaciach. Ciasto do użycia tej cukinii jest ostre w smaku i chrupiące. Sama cukinia nie zamienia się w breję, ale zachowuje naturalną dla siebie konsystencję i również chrupie ;) Fantastycznie smakuje polana słodko - kwaśnym sosem chilli! Mniam! CUKINIA PANIEROWANA W CIEŚCIE Z PIEPRZEM CAYENNE Składniki(...)łyżek mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka soli - szczypta pieprzu cayenne - 150 mililitrów wody - 1 kilogram cukinii - sól Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i pieprz. Na środku tworzymy wgłębienie i wlewamy wodę. Mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na bok na 20 - 30 minut, żeby pieprz dodał smaku całości. Cukinię kroimy na grubsze plastry. Olej na patelni lub we frytkownicy
Życie zamknięte w smakuDźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna(...)apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto. Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: makaron 200-250g (najlepiej pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku
Apetyt na ZieloneLato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną(...)papryka zielona i czerwona mały por 2 pomidory łyżeczka słodkiej papryki 3 średniej wielkości marchewki natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 dag wiejskiej kiełbasy sól, pieprz, łyżeczka vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm. W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą lub szklankę bulionu warzywnego. Wrzucamy
Kuchnia moimi oczamiSezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy(...)wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Do garnka
Kuchenne Wariacjeteren, itp. Spoko, fajnie. Dużo kwiatów, dużo warzyw, drzewa owocowe... Ucięliśmy sobie z właścicielami miłą pogawędkę i na koniec, gdy już wychodziliśmy, Madzia dostała od pani właścicielki wielką dorodną cukinię. Ogromną! Właśnie dopiero co z krzaka zerwaną. Tak żeby coś dobrego przygotowała. I właśnie do tego zmierzałem. Bo dom nieważny, mieszkanie na wsi nieważne, cukinia ważna. Bo z cukinii już(...)następnego dnia powstało genialne leczo! Sycące i rozgrzewające. Co prawda jest sierpień i rozgrzewające dania być może nie są na topie, ale to leczo było naprawdę genialne! cukinia (waga 1-1,2 kg) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 0,6 kg kiełbasy 3 cebule 2 puszki krojonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku 70 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano
Marder&Marder Manufacturekiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną(...)Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna
Tradycyjna Kuchniaodpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki(...)krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele
Plate of JoyPierwszy raz w życiu robiłam i jadłam kwiaty cukinii. Niestety wcześniej nie miałam możliwości ich zdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min. cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać piwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna(...)przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha. 'kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem' Składniki: - kwiaty cukinii - 2 jajka - 1 szklanka mąki - ulubione piwo (użyłam ciemnego) - sól, pieprz - olej Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym
CookYourselfOstatnio bardzo upodobałam sobie smak cukinii. To wdzięczne warzywo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest źródłem wielu witamin. Zawiera żelazo, magnes, potas, witaminy A, C, K, PP, B1, a nawet beta karoten. Doskonale wpływa na procesy trawienia. Cukinia jest wspaniałym warzywem, gdyż można ją podawać w wielu wersjach: na surowo, smażyć, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna(...)się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej. Szybko, zdrowo, zielono i smacznie. Składniki: mix sałat z rukolą 1/2 szklanki kefiru sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1/3 zielonej cukinii (200g) Przygotowanie: W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Kefir łączymy z bazylią, solą
Słodkie okruszkiWarner. Świat poprzez jedzenie, z którego tworzy piękne obrazy. Znacie te prace ? Koralowa wyspa : Górski pejzaż : Więcej : www.carlwarner.com Nasz dzisiejszy obiad również odnosi się do dużej ilości barw. Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona(...)lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię przecinamy na dwie części wzdłuż tak, aby powstały nam dwie "łódeczki". Wycinamy środek. Najlepiej zrobić to delikatnie nożem, aby zostało nam jak najwięcej twardszej części, resztę wyskrobujemy łyżką stołową. Części z pestkami wyrzucamy, twardsze części
vegetanieSezon na cukinie już wkrótce, dlatego już dzisiaj chciałyśmy przedstawić coś pysznego z jej udziałem. Z biegiem czasu przepisów z dodatkiem cukinii będzie u Nas pojawiać się więcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami. Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem(...)całość zapieczona. Jest to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem SKŁADNIKI: 2 cukinie 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 15-20 dag filetu z kurczaka 6 gałązek koperku sól, pieprz oliwa do skropienia PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal dostępne i możemy cieszyć się ich smakiem. Cukinie doskonale smakują pieczone, zapiekane, grillowane, duszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z czosnkiem, czy serami(...)Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem , z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten. Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne. Składniki: cukinia, średniej wielkości brokuł, 0,5kg mięsa mielonego drobiowego, 150g sera gorgonzola, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3-4 łyżki
Kuchnia Pełna Pasjidobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam! składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki 1 nieduża cukinia 5 kwiatów cukinii (opcjonalnie) 2 pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółty kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie serka Almette z ziołami 1 jajko szczypiorek bazylia(...)pieprz, sól przygotowanie. Warzywa umyć. Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry, przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory duże pokroić na plastry grubości ok 1 cm, koktajlowe zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć krótko - ok 1 - 2 minut, cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni
Stare Gary