czerwonej soczewicy , kofty z soczewicy i bulguru , simity ("tureckie obwarzanki") czy sałatkę z białej fasoli z tahini. Do tego zacnego grona dołącza dziś przepis na tureckie placuszki z cukinii, czyli mücver . Składniki (25-30 placuszków, 5-6 porcji): - 3 spore cukinie (u nas w sumie około 1.2 kg) - 3 łyżeczki soli - 2 łyżki posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanej(...)łyżki mąki z ciecierzycy - 1.5 szklanki mąki pszennej - pieprz - olej lub oliwa (do smażenia) - sos jogurtowy (kilka łyżek jogurtu sojowego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz) Przygotowanie: 1) Cukinie myjemy, ścieramy na grubszych oczkach tarki, przekładamy do sporej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 2) Wylewamy wodę spod cukinii i lekko ją odciskamy, żeby
Roślinożerni urlopowiczedużą ilość sosu, to przed zblendowaniem sos można przecedzić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na domowe przetwory, np.: sos słodko - kwaśny z cukinii (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sos słodko - kwaśny z cukinii ), sos do spaghetti z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Sos do spaghetti z cukinii ), ketchup z cukinii i pomidorów(...)link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów ), ogórki z curry i chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki z curry i chili ), sałatka szwedzka z papryką (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka z papryką ), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę ), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki
Waniliowe Improwizacjepatyczki do szaszłyków razem z innymi warzywami. Chcesz spróbować czegoś innego? Wybierz duże pieczarki do faszerowania i wypełnij je farszem warzywnym . Taki przysmak z grilla kusi smakiem i aromatem. Cukinia To warzywo, które można wykorzystać na grillu na mnóstwo sposobów. Pierwszym z nich jest pokrojenie cukinii na krążki, włożenie ich do miski, przyprawienie ziołami i pieprzem, dodanie czosnku przeciśniętego przez(...)praskę, polanie wszystkiego oliwą i dokładne wymieszanie wszystkich składników. Po piętnastu minutach na grillu, cukinia jest gotowa do jedzenia. Opcją numer dwa jest przekrojenie cukinii na pół, natarcie jej oliwą i przyprawami (wędzona i pikantna papryka, czosnek granulowany, oregano, tymianek, pieprz), grillowanie z obu stron i serwowanie z gotowymi wegańskimi sosami. Szparagi Jeśli chodzi o szparagi, należy odkroić ich twarde
ProstePesto.plsądziłam, że to będzie takie pyszne!:) Pasztet z cukinią i kaszą jaglaną - na zimno na kanapki, jako dodatek do mięsa lub sam odzielne danie obiadowe - podane z sałatką smakuje najlepiej! 200g kaszy jaglanej 1kg cukinii 2 marchewki 4 jajka 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy(...)Marchew ścieramy na najmniejszych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę. 2. Cukinię ścieramy na wiórki, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. 3. Kaszę, cukinię, marchew, jajka i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Przekładamy do foremek (u mnie 2 foremki 23x10cm) dość mocno ugniatając
Szefowa kuchniMega łatwe ciasto z cukinią i orzechami – Zapraszam na pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, dość gęste, z dużą ilością bakalii. Jest sycące, wspaniale smakuje z kawą. Podczas krojenia może się trochę kruszyć, dlatego podajemy je pokrojone na dość grube plastry. Polecam! (inspiracja ze strony bbcgoodfood.com ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mega łatwe ciasto z cukinią i orzechami Składniki – dobrze jakby były w temperaturze pokojowej: Ciasto: 2 duże jajka 130ml oleju 130g ciemnego cukru, można użyć dowolnego (użyłam cukru trzcinowego dark muscovado) 350g cukinii startej na dużych oczkach razem ze skórką 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru
Mała CukierenkaPrawdziwie węgierskie leczo bez cukinii jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko czterech składników: pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Taka wersja tej popularnej potrawy była dla mnie nowością, gdyż zawsze robiłam je głównie z cukinii. Niemniej jednak wydanie typowo węgierskie tej potrawy też jest bardzo smaczne i pewnie nie raz jeszcze zagości(...)można podać z ryżem albo świeżym pieczywem. W wersji wegańskiej potrawę można przygotować bez kiełbasy – jest to najbardziej podstawowe wydanie tego węgierskiego gulaszu. Składniki na węgierskie leczo bez cukinii (4 porcje): 600 g papryki czerwonej (3 średnie sztuki) 350 g cebuli (3 duże sztuki) 500 g pomidorów malinowych (3 duże) 500 g cienkiej kiełbasy wędzonej sól, pieprz, papryka ostra
e-PrzepisyKulinarneFasola z cukinią i warzywami w sosie pomidorowym doskonale pasuje jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca potrawa bez grama mięsa. Rewelacyjna z pajdą chleba albo bułką. To coś w stylu leczo z białą fasolą albo fasolki po bretońsku z cukinią zamiast kiełbasy ;) Przyznam, że fasola z cukinią to taki spontan, znalazłam w szafie fasolę(...)makaronie z warzywami pozostała cukinia, więc postanowiłam wszystko połączyć w jedno smaczne danie :) Składniki na fasolę z cukinią i warzywami w sosie pomidorowym : * 500 g białej fasoli * 1,5 średniej cukinii * 3 średnie marchewki * 2 średnie ziemniaki * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 250 ml passaty pomidorowej * 1/3 szklanki wody+ około 2,5 litra wody do gotowania fasoli * 1 łyżka
Zrób to smacznieOmlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą to pyszne, łatwe i zdrowe danie, które można podawać prawie o każdej porze dnia. Ten wegetariański omlet składa się z łatwo dostępnych składników, więc można go robić przez cały rok. Oto przepis na pyszny i aromatyczny omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą. 60 minut 2-4 porcje Składniki 3 jajka(...)sera feta 150 g jogurtu greckiego 1 cukinia 1 cebula 6 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajmy cukinię, doprawiamy sosem sojowym
My Chcemy Jeśćzaszłe braki nadrabiam z nawiązką, rozsmakowując się w coraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej(...)sałaty 1 mała lub 1/2 większej cukinii około 1/3 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu kilka czarnych oliwek około 25 g autentycznej fety kilka plasterków szalotki (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanych listków mięty oraz 2 łyżki posiekanych listków bazylii winegret: łyżka oliwy extra virgin , 1 łyżeczka soku z cytryny, drobno otarta skórka z połowy niedużej cytryny, duża szczypta soli, pieprz
Even Better FoodGrillowany rostbef z cukinią i sałatą to przepyszna propozycja na obiad, dla tych wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Oczywiście podstawą tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Są dwie szkoły przygotowania dobrego steku – jedna mówi – NIE solić, druga mówi MOŻNA solić. Ja tym razem przygotuję go wg. tej pierwszej teorii. Zobacz przepis na: Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką(...)Składniki rostbef wołowy (ok. 200g) dowolny miks sałat rukola nieduża cukinia 1/2 czerwonej papryki oliwa z oliwek szczypta oregano sól pieprz olej masło ocet balsamiczny Grillowany rostbef z cukinią i sałatą Grillowany rostbef z cukinią i sałatą – przepis Mięso na 30 minut przed smażeniem wyciągamy z lodówki, to bardzo ważne, aby miało temperaturę pokojową. Cukinię kroimy w plasterki, kładziemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Print Wegetariański bigos z cukinii – tradycyjny smak Recipe by Aleksandra Course: Danie główne, Jednogarnkowe Cuisine: polska Difficulty: proste Porcje 4 porcje Czas przygotowania 30 minutes Składniki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 małe marchewki (ok 200 gramów) 3 średnie cukinie (ok. 1300-1400 gramów) 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (ja dodaję całą(...)oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj wędzoną paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól (1 łyżeczkę). Po 2-3 minutach dodaj marchewkę. Smaż przez kilka minut i dodaj cukinię. Zostaw na średnim ogniu na 20-25 minut, mieszaj od czasu do czasu. Na końcu dodaj koncentrat pomidory i opcjonalnie 1 pomidora. Duś jeszcze przez parę minut. Podawaj z pieczywem
Heca w kuchnibrzuch przyjmie z rozkoszą. Gdy go przygotowuje zawsze czuję się jakoś wyjątkowo, może dlatego, że risotto ma w sobie coś z eleganckiego dania. Nawet mimo prostego dodatku jakim jest cukinia, danie jest przepyszne i pełne smaku. Składniki (na 2 duże porcje): 1 zielona cukinia 1 żółta cukinia 2 cebulki szalotki szklanka ryżu arborio 500ml bulionu warzywnego 150ml białego wina skórka(...)otarta z połowy cytryny 3 łyżki masła kilka listków bazylii do podania parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowujemy warzywa – obie cukinie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić wrzucamy pokrojoną cukinię. Smażymy cukinię, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia
Smaczna StronaLasagne z mięsem i cukinią – pyszna zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim na bazie mięsa mielonego, cukinii i pomidorów. Sos boloński z mięsem mielonym i pomidorami to jeden z tych sosów, które lubię przygotowywać w większych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyć swojego ulubionego(...)indyka czy z kurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również warzywa: marchew, seler naciowy, cukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania bardzo prostej zapiekanki, którą przygotowuje się w kilka
Dorota SmakujePóki jeszcze sezon na cukinię zróbcie tą przepyszną a w dodatku zdrową potrawę. Danie nie jest tuczące, ale syci, no i jest naprawdę smaczne. Soczystą cukinię nadziałam mięsem z piersi indyczej, która jest wymieszana z kremowym serkiem dzięki temu mięso nie jest suche, wszystko doprawiłam ziołami prowansalskimi i świeżym koperkiem. Dzieło wieńczy pyszna jajeczno-parmezanowa panierka zapieczona na chrupiąco(...)dania podałam domowy sos czosnkowy na bazie skyru. Danie jest idealne dla tych co dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą chodzić głodni:) 2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości) 300 g ugotowanej piersi indyka 4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka 2 łyżki siekanego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 jajka L 1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu
Krylowa Kuchnia