cukinia - 18498 przepisów (strona:114/1234)

Domowe sposoby na ketchup 172

naszprycowanych samą chemią. W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie cukinii – składniki 3 duże cukinie, 2 koncentraty pomidorowego, 0,5 szklanki octu 8% , 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki sody, 0,5 szklanki soli, suszone zioła bazylia, pietruszka wg uznania(...)Ketchup na bazie cukinii – przepis Przepis jest bardzo prosty. Na początku musisz bardzo dokładnie umyć cukinie, jeżeli chcesz możesz je obrać. To już wedle uznania. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach zasypując cukrem i odstaw do lodówki na około 6 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj cukinię wraz z solą a następnie użyj blendera. Ponownie wszystko gotuj około

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone 152

różnych wersjach, pomidorowych, serowych, warzywnych (tych jest najwięcej wersji do wyboru, do koloru!), z kurczakiem, wersji czosnkowej z parmezanem lub mięsem mielonym. Dziś wersja wege z warzywami. Dużo pieczarek, cukinia i lubczyk, który podkreśla smak grzybów. Wszystko aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują(...)przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilkanaście minut. Zestaw warzyw pieczarki + cukinia + pomidory smakują także wyśmienicie z ryżem lub kaszą. Składniki: 14 pieczarek 1 mała cukinia 1 pomidor 2 cebule mniejsze 2 ząbki czosnku 2 spore łyżki serka mascarpone sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz majeranek i lubczyk do smaku makaron krótki lub spaghetti i natka pietruszki do podania oliwa + łyżeczka masła

Zasmakuj Kuchni
Gulasz cukiniowo-paprykowy z makaronem (wegański i bezglutenowy) #12 152

naszym ogródku obrodziła cukinia w ilościach hurtowych, więc teraz będzie wysyp cukiniowych przepisów, ale cukinię uwielbiamy przecież, dobra cukinia nie jest zła :-) Do tego przepisu potrzebna jest taka typowa polska przerośnięta cukinia , z działki, z ogródka, którą trzeba obrać. Gulasz można podać według własnego uznania z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem . U nas tym razem z makaronem, oczywiście bezglutenowym. Taka(...)potrawka z cukinią to przecież leczo , ale uznałam, że gulasz cukiniowo-paprykowy też jest całkiem trafną nazwą. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 duża przerośnięta cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka

Kawa z mlekiem
Placuszki z cukinią i boczkiem 96

Placuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! var metaslider_8853 = function($) { $('#metaslider_8853').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices:15, manualAdvance:false }); }; var timer_metaslider(...)window.jQuery ? window.setTimeout(timer_metaslider_8853, 100) : !jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8853, 1) : metaslider_8853(window.jQuery); }; timer_metaslider_8853(); Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 700 g cukinii 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 150 g boczku wędzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 258

wkurzenia, jaki mi towarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona(...)jesiennych plonów , których obecnie mamy pełno w sklepach. Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę

Grunt to przepis!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 205

Prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie(...)łyżeczka papryki (słodkiej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki posiekanej natki pietruszki około 70 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną

Oryginalny smak
Keczup z cukinią 201

Kolejna propozycja pysznego domowego keczupu. Tym razem w roli głównej zagrała cukinia, którą otulił koncentrat pomidorowy. Keczup ten smakiem przypomina sklepowy, ale jest o niebo lepszy :-) Keczup z cukinią KECZUP Z CUKINIĄ Na około 12 słoiczków 190 g:    1,5 kg cukinii    0,5 kg cebuli    400 g koncentratu pomidorowego    1/4 szklanki(...)octu 10 %    1 i 1/3 szklanki cukru    3 łyżki soli    2 łyżeczki papryki słodkiej    1 łyżeczka pieprzu Cukinię dokładnie szorujemy. Cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na grubej tarce - mieszamy z solą i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie przekładamy do garnka i gotujemy około 45 minut bez przykrycia.   Keczup

peggiwkuchni
Pasztet z cukinii 114

Pasztet z cukinii to mój pierwszy pasztet jaki ze smakiem jadłam i zrobiłam! Nie jadam mięsnych pasztetów, więc ciężko mi porównać i wskazać równice w smaku. Jednak muszę przyznać, że jest przepyszny i bardzo smakował również miłośnikowi mięsnych potraw:) Czas wykonania(...)czas pieczenia) Ilość porcji: 1 foremka (32 cm x 10 cm) Składniki: 700 g cukinii (530 g po obraniu = 3 szklanki) 3 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ¼ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety Przygotowanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ ze środka

KuchniaWeDwoje.pl
Cukinia w cieście piwnym 171

Cukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)stabilizatorów. W smaku przyjemny pomidorowy smak, nie za kwaśny nie za słodki, taki w sam raz. A keczup pikantny jest naprawdę pikantny. składniki: ok 1,5 kg młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos keczupowo-jogurtowy 7 łyżek keczupu łagodnego

Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 94

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć(...)każdym sklepie. A Wy jakie macie swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu 100 g parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Cukinie umyj, odetnij kapelusze

Food Square
Sos z cukinii i pomidorów 133

pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii(...)pomidory 1 papryczka chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki cukru garść świeżych listków bazylii garść świeżych listków oregano pieprz około 2 łyżki soli Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Wszystko zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na 3 godziny. Cukinia w tym czasie puści soki

PatiGotuje
Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika 108

Frytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony. Frytki robię już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską(...)dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego. Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii! Składniki na 1 blaszkę: 2-3 okrągłe cukinie 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 1 jajko Wykonanie: cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ z pestami, następnie pokroić w około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia smażona w cieście naleśnikowym 545

nowy rok szkolny, za chwilę zleci, święta i człowiek o rok starszy ;-). Taka kolej rzeczy, ale wcześniej ten czas wolnej płynął, a teraz leci strasznie :-) Dobra teraz wracam do cukinii. Tak nas naszło zrobić ją w cieście naleśnikowym, wyszła pyszna, to na pewno wiecie, bo na pewno robiliście :-). Ja do ciasta dodałam suszoną bazylię, a jako dodatek zrobiłam sos czosnkowy(...)Ulubiony mojego syna, więc musiał być. Polecam Wam tak przygotowaną cukinię, jest pyszna, tyle mogę powiedzieć :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto naleśnikowe (tak na oko): 1 cukinia średnia lub 2 mniejsze  1 jajko 1/2 szklanki wody (może być gazowana) około 1 szklanka mąki (musimy dodać tyle, żeby ciasto było ciut gęstsze niż to naleśnikowe) sól pieprz suszona

kruche babeczki
Kiełbasa z cukinią, z grilla 188

Propozycja na urozmaicenie zwykłej kiełbasy z grilla. Szaszłyk z kiełbasy i cukinii. Składniki (4 szaszłyki): 2 kiełbasy śląskie 2 cienkie, malutkie cukinie sól olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Polewamy ją około 3 łyżkami oliwy i dokładnie w niej obtaczamy. Można to zrobić poprzez potrząsanie cukinią, zamkniętą w pojemniku. Cukinię dość mocno posypujemy solą(...)Kiełbasę kroimy na plasterki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kiełbasę i cukinię. Robimy to dość ściśle, dzięki czemu cukinia lekko przejdzie smakiem kiełbasy. Szaszłyki grillujemy na średnim żarze, do czasu zrumienienia kiełbasy i cukinii. Smacznego

Smak mojego domu
Cukinia z grilla 1628

Lubicie cukinię? A cukinię z grilla? Jeżeli podobnie jak ja podzielacie miłość do tego warzywa, a nie jedliście jeszcze cukinii przygotowanej w ten sposób, to bardzo Was do tego zachęcam. 3-4 małe, młode cukinie ok. 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej ok. 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczka cukru trzcinowego kilka łyżek oleju Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół ( dodatkowo miąższ można delikatnie naciąć nożem w kilku miejscach, ale nie jest to konieczne). Przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce, po czym łączymy z olejem. Mieszanką tą nacieramy cukinie i odkładamy na około 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillujemy na rozgrzanym grillu, najpierw przekrojoną stroną do dołu

Smaki Na Talerzu