cukinia - 18498 przepisów (strona:106/1234)

Smażona cukinia z bułką tartą 163

Uwielbiam cukinie , mogła bym ją jeść codziennie , i wpadałam na pomysł czemu by nie spróbować przygotować cukinii z bułką tartą  jak sławnego kalafiora , i mogę z czystym sumieniem napisać że był to prawdziwy strzał w dziesiątkę , smak rewelacyjny , połączenie bułki z cukinią i odrobiną masełka mniam mniam , zapraszam serdecznie koniecznie do wypróbowania tego pysznego przepisu . 2 średnie cukinie(...)łyżki masła ziołowego  2 łyżki bułki tartej  sól  pieprz  Wykonanie  Cukinie myję i osuszam , następnie kroję na cienkie plasterki , kiedy cukinie mamy przygotowaną , w garnku rozgrzewam masełko i dodaje naszą cukinie , podsmażam ją około 10 minut , po czym dodaję bułkę tartą , sól , pieprz do smaku i mieszam razem aby bułka połączyła się z cukinią

Mój Smak
Jesiotr z polskich stawów! 187

smaków. Do zamiany choćby jednego dania w tygodniu z mięsnego na rybne, a sami poczucie pozytywną zmianę. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne danie, jakim jest Jesiotr na migdałowo-bazyliowej cukinii. Dzisiaj kolejny raz pokaże Wam w jak prosty, fajny i przede wszystkim smaczny sposób podać rybę. Więcej przepisów na ryby znajdziecie też oglądając filmy w  Kuchni Lidla , sami sprawdźcie(...)jakie propozycje przygotował dla Was Karol Okrasa.  A teraz zapraszam na Jesiotra prosto z wód Wielkopolski! SKŁADNIKI dla 4 osób: - płat jesiotra dostępny w sklepach LIDL - 4 małe cukinie  - 1 ząbek czosnku - 1/2 kostki masła - oliwa z oliwek (około 1/3 szklanki) - garść migdałów bez skórki - 1/2 pęczka bazylii świeżej - przyprawy: sól, pieprz - 2-4 łyżki mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 198

Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród(...)blog: Mint Taste Passata pomidorowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Sos przecierowy z pomidorów autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Pomidory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat CUKINIA Kechup z cukinii autorka: zacisze kuchenne  | blog: zacisze kuchenne  Ketchup z cukinii autorka: Mariolka90 | blog: Ugotować Sos cukiniowo-paprykowy autorka: 2milutka | blog: Wanilia i Kardamon Sos z cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z kwiatkami cukinii 133

Kwiatki cukinii są pierwszymi i jak narazie ostatnimi jadalnymi kwiatkami, z którymi miałam do czynienia. Kupiłam je w zeszłym roku z ciekawości na lokalnym targu. Pani rolnik poleciła mi zrobić z nich racuchy albo placuszki, więc się posłuchałam i zaczęłam eksperymentować. Kwiatki smakują słodko, trochę brzoskwiniowo-cytrusowo (?) i mają piękny, żółty kolor! W placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę(...)Kwiatki można też faszerować, zapiec lub jeść na surowo. W Polsce są trudno dostępne, ale coraz bardziej popularne! Szukaj ich na targach, w gospodarstwach rolnych, a najlepiej to posadź cukinię w ogródku. U mnie nie są drogie - za duży koszyczek dałam 4zł. Jednak jeśli chcesz ich spróbować, to się pośpiesz, sezon się już kończy! Dlaczego warto? Cukinia ma dwa rodzaje

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kanapkowy sos curry z cukinii 182

Kanapkowy sos curry z cukinii Po ketchupowym sosie- nadszedł czas na sos curry . Stwierdziłam ,że warto poeksperymentować z następnymi wersjami sosów z cukinii . Tym razem użyłam curry i czosnku , efekt- rewelacyjny sos , doskonały na kanapki szczególnie z wędlinami drobiowymi ,a po wymieszaniu z majonezem – genialny do frytek . Tak jak w przepisie na ketchup z cukinii ,mimo pozornie dużych ilości(...)powtarzam się " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Polecam włączyć ten wyrób do zimowej spiżarki , szczególnie jeśli tak jak nam , przejadły się Wam nieco marynaty z cukinii . Czas na zmiany " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średniej wielkości cukinie ( tak, żeby było około 1,5 kg ) 6 cebul średniej wielkości 1 duża

Ogrodnik w podróży
Cukinia po diabelsku - sałatka z cukinii na zimę. 1661

Cukinia w pomidorach, z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Jak nic nasunęła mi się nazwa cukinia po diabelsku :-). Przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka, ale można sobie regulować smak dodając więcej pieprzu cayenne czy czosnku, jednocześnie pozostawiając resztę składników w takiej samej ilości.  Sałatka nie tylko dobra do obiadu bo fajnie ją można wykorzystać jako składnik surówek(...)burgerów czy nawet do jajecznicy :-) Składniki: cukinia - 3 kg (waga całego owocu) 2 cebule zalewa: 1 szklanka cukru 3 łyżeczki soli z czubkiem 4 szklanki wody 1 puszka pomidorów w zalewie własnej 1 szklanka octu łyżka gorczycy liść laurowy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę słodka papryka - 1 łyżeczka z czubkiem zioła prowansalskie - płaska łyżka pieprz cayenne - płaska łyżeczka Wykonanie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Galette z cukinią i ricottą 179

Galette z cukinią i ricottą 2016-08-06 21:38:49 Ilość porcji: 4 Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne(...)wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Składniki Ciasto 220 g mąki 120 g zimnego masła

Wędrówki po kuchni
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 253

Dziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do okazałych rozmiarów a przy tym skórka pozostaje dość miękka i łatwo się go obiera. Ale każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko(...)cukinii - znajdziecie go tutaj.   W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest o niebo lepszy. Ci, którzy mają nadmiar kabaczków, będą mi dziękować za ten przepis ;-) Siedziałam nad stworzeniem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placki z cukinii 643

Dzisiaj pokażemy szybką i pyszną alternatywę dla jakże lubianych placków ziemniaczanych. Ostatnio używamy dużo cukinii w kuchni, po pierwsze dlatego, że jest obecnie dość tania i łatwo dostępna w różnych odmianach, a po drugie jest po prostu pyszna. Lubimy eksperymentować i wyszukiwać ciekawe dania z naszymi ulubionymi produktami. Placki z cukinii są bardzo proste i idealnie nadają się na letni(...)obiad. Polecamy. Przepis Składniki: mała cebula ząbek czosnku pół kilo cukinii 150 g płatków owsianych kilka listków bazylii (ewentualnie łyżeczka suszonej bazylii) 3 jajka 50 g potartego sera sól, pieprz, wegeta trochę mąki olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Cukinie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cukinie, cebulę, czosnek i płatki owsiane mieszamy razem. Bazylię

KasiaiKrzysiu.pl
Pasztet z cukinii 149

Pasztet z cukinii 2016-07-02 09:50:04 Ilość porcji: 12 Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest(...)dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Dziś główną rolę gra w pasztecie. Pasztet jest wilgotny, delikatny, aromatyczny i na prawdę pyszny. Z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Mam już pomysł na kolejną wariację na temat pasztetu z cukinii, ale przyjdzie na to czas. Tymczasem zapraszam na pasztet. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj

Wędrówki po kuchni
Placuszki z cukinii i ziemniaków 124

jakiegoś czasu, chodząc na lunche, upodobałam sobie placuszki z cukinii, dlatego dziś, postanowiłam zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy Mniam! Oprócz cukinii, użyłam ziemniaków oraz odrobiny czosnku. Zjadłam porcję z kwaśną śmietaną i szczypiorem. Zapraszam Was także na przepis po Placuszki z cukinią, jabłkiem i szpinakiem oraz Placuszki z ziemniaków, ze szczypiorkiem . Składniki na około(...)placuszków: cukinia 2 średnie ziemniaki ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej jajko olej do smażenia sól i pieprz do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='cukinia 2 średnie ziemniaki ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej jajko olej do smażenia sól i pieprz do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie

Kuchnia Bazylii
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami 177

Pyszne, lekkie danie z cukinią w roli głównej.  Nadziewane kaszą jaglaną i warzywami, w towarzystwie kurczaka - polecam wszystkim dbającym o linię :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja(2 połówki) -ok. 300 kcal 4 średnie cukinie  (250-300 g każda) 1 woreczek kaszy jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej(...)łyżka przecieru pomidorowego sól,pieprz PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy do cukinii). Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoto. Fasolkę blanszujemy kilka minut we wrzątku. dodajemy wraz z ugotowaną kaszą do kurczaka, doprawiamy curry i przecierem. Dokładnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki z Cukinii – Proste i Smaczne 182

Witam serdecznie Propozycja na pyszne placki z cukinii, są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 placków 2 średnie cukinie (około 700 g) 8 łyżek mąki pszennej (około 120 g) 2 jajka 3 ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenia Link(...)filmu z przygotowania: Placki z cukinii https://www.youtube.com/watch?v=xnURaRhI6G0 Przygotowanie: Z umytej i osuszonej cukinii odcinam końcówki, przekrawam na pół i ścieram na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przekładam na sito, delikatnie ugniatam dłonią lub łyżką i odstawiam na kilka minut aby odsączyć cukinię z nadmiaru soku. Czosnek kroję w drobniutką kostkę (można przecisnąć przez praskę). Do miski daję

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 113

Październik, jesienny czas to najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia(...)smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek. Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaido Surówka z dyni z rukolą i orzechami Składniki: opakowanie rukoli 1/4 małej dyni

Moja smaczna kuchnia
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 121

Historia moich krzaczków z cukinią w tym roku była niezbyt napawająca optymizmem. Zaczynając od tego, że zasiałam odmianę zieloną - którą mój mąż wykopał bo myślał że to chwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić(...)żółtą bo już zielonej nie było. Zielona cukinia może rosnąć do sporych rozmiarów a pomimo tego skóra pozostaje stosunkowa miękka i dająca się łatwo obrać - czego nie można powiedzieć o tej blado żółtej (dorodną można siekierą rąbać a i tak ciężko). Zielona idzie w długość a nie jak żółta w szerokość, jest też jej więcej na krzaczkach. Pomimo tego

Poezja Smaków - blog kulinarny