temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów. Jeśli tak jak ja, lubicie takie domowe zamienniki klasyki, to bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu! Domowy ketchup z cukinii Do przygotowania ketchupu(...)cukinii będziecie potrzebować: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 500 g koncentratu pomidorowego 300 g cukru (u mnie cukier brązowy) 200 ml octu (1 szklanka) 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy) 1 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki chilli soli (ja używam różowej soli himalajskiej ) Wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy, a cebulę
Okiem Blondynki by McBlondiSezon na cukinię w pełni i z tego co widzę często poszukujecie ciekawych przepisów na wykorzystanie tego warzywa. U mnie również pojawiła się cukinia i przez chwilę zastanawiałam się co z niej przygotować i ostatecznie zdecydowałam się na placuszki z cukinią , które idealnie nadają się do spakowania do pudełka i zabrania jako lunch do pracy. Przepis na te placuszki pochodzi(...)kuchni libańskiej ( The Lebanese Kitchen S. Hage), dzięki czemu są one aromatyczne i wyraziste w smaku, a to wszystko za sprawą przypraw i papryczki chilli. Placuszki z cukinią są niezwykle smaczne, o czym świadczy fakt, że bardzo smakowały K., a on nie jest fanem cukinii. Uważa ją za raczej bezsmakowe i nieciekawe warzywo, jednak w te placuszki wyjątkowo mu zasmakowały
Codzienne GotowanieSmażona, pieczona, zjedzona na surowo cukinia – wszystko to już było. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. A przy tym prosta do zrobienia, że nawet najbardziej niedzielny cukiernik sobie poradzi. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40-45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 6 Cukinia jest niesamowicie wszechstronnym warzywem (choć trzeba dodać, że technicznie jest to owoc(...)Można ją piec, grilować, smażyć, gotować i jeść na surowo. Można też wypiekać z niej ciasta i również w tej roli wypada rewelacyjnie. Przyznacie, że cukinia to bardzo nieoczywisty składnik ciasta, robionego na słodko. A jednak jest to składnik genialny. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, nadspodziewanie lekkie, ma delikatną, niemal kremową konsystencję i piękny zielonkawy kolor. Wszystko to zasługa cukinii. Dodatkowego
Niedzielny kucharzSkładniki/2-4 porcje: – 2 średnie cukinie – ok. 300 g mięsa mielonego – 1 ząbek czosnku – 1/2 średniej cebuli – 1/2 opakowania passaty pomidorowej JAMAR – 1 /2 puszki pomidorów krojonych – parmezan – 3 łyżki bułki tartej – jajko – oliwa extra vergine – zioła prowansalskie, sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną(...)zioła prowansalskie. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić do smaku. Podczas gdy przygotowujemy mięso przygotować cukinię. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce rozcięciem do góry. Piec ok 10 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wydrążyć miąższ
I LOVE LIFECześć! Sezon na cukinię u mnie na ogrodzie właśnie się rozpoczął. Cukinii posadziłam dość sporo a zbierać będę licząc chyba na taczki... Obowiązkowo co roku robię placki z cukinii. Smażę je podobnie jak placki ziemniaczane. Czasami dodaję jakiś inny składnik ( tutaj ), ale pierwsze placuszki są tylko z cukinii. Składniki: * 2-3 nieduże cukinie * 1 jajko * 1 cebula(...)szklanki mąki ziemniaczanej * 1/3 łyżeczki sody * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, przyprawa uniwersalna - opcjonalnie * olej do smażenia Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok. Specjalnie zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe. Po tym czasie
Pieprzyć z Fantazjącukiniowym - tak to określę, smażę placuszki. Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 nieduża marchew * 1 średnia cebula * przyprawy: sól, pieprz można zamiast(...)soli dodać przyprawę uniwersalną * 1 jajko * olej do smażenia Dlaczego na oko? Zależy to od wielu rzeczy jak robimy. Czy mocno odciśniemy cukinię z soku, jak dużo jest tej cukinii. Ja robię tak, żeby zawsze dodać 1 jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem. Cukinię starłam na tarce o dużych
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Moje pomysły na obiadki zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon i znów o cukinii napiszę. Bigos z cukinii Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje :D Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo(...)które na samo słowo "wątróbka" dostaje dreszczy :D Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty. Składniki ⇨ * 3-5 średnie bądź małe cukinie * 1 laska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego - jeśli ktoś lubi * sól
Pieprzyć z Fantazjącukiniowym - tak to określę, smażę placuszki. Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 nieduża marchew * 1 średnia cebula * przyprawy: sól, pieprz można zamiast(...)soli dodać przyprawę uniwersalną * 1 jajko * olej do smażenia Dlaczego na oko? Zależy to od wielu rzeczy jak robimy. Czy mocno odciśniemy cukinię z soku, jak dużo jest tej cukinii. Ja robię tak, żeby zawsze dodać 1 jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem. Cukinię starłam na tarce o dużych
Pieprzyć z FantazjąOpis pieczona cukinia z serem mozzarella: Pieczona cukinia z serem mozzarella – przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Cukinia wydaje się stworzona do pieczenia dlatego bardzo chętnie grilluję ją w sezonie letnim z dodatkami. Przepis jest prosty i bardzo szybki do przygotowania. Ogromnym plusem jest to, że cukinia jest dostępna przez cały rok. Składniki: 6 plastrów cukinii(...)kula mozzarelli 1 łyżka oliwy Kilka listków bazylii Sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na grubsze plastry. Każdy krążek smarujemy z wierzchu oliwą i solimy. Tak przygotowane krążki musimy zgrillować. Najlepiej na grillu lub patelni grillowej. Na grillowane cukinie kładziemy listki bazylii oraz mozzarellę. Tak przygotowane możemy skropić delikatnie oliwą i podawać bez pieczenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCarbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek w postaci cukinii. Jednak dodatek cukinii to nie jedyna modyfikacja w stosunku do klasycznej carbonary. W tym przepisie nie użyjemy śmietany :) No dobrze, to aby się dłużej nie rozwodzić nad tym tematem, poniżej podaję(...)listę składników i przepis. Składniki makaron do spaghetti 6-7 plastrów boczku 1 mała cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa Carbonara z cukinią – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie nam się gotował makaron, na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne(...)cięciom odpowiedni kształt. Można też zaopatrzyć się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł. Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo
Niedzielny kucharzHalloumi to bardzo dobry ser, który najlepiej smakuje podsmażony lub zgrillowany. Proponuje Wam przekąskę z sera halloumi i cukinii, doprawione czosnkiem i oregano. Szybko znika z talerza. Składniki: 1 ser halloumi 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka oregano --------------------------- 2 małe, cienkie cukinie 2 łyżki oliwy sól 1 płaska łyżeczka oregano Wykonanie: Halloumi kroimy na płaskie, niewielkie kawałki(...)przeciśnięty przez praskę i oregano. Naczynie zamykamy i potrząsamy, aż ser równomiernie otoczy się w oliwie i przyprawach. Ser wyciągamy, a na jego miejsce, do tego samego naczynia wkładamy cukinię pokrojoną w krążki o grubości około 0,5 cm. Każdy krążek cukinii, solimy z obu stron. Dodajemy oliwę i oregano. Ponownie zamykamy naczynie i potrząsamy nim, aż cukinia równomiernie otoczy
Smak mojego domuPizzetki to jeden ze sposobów na wykorzystanie ciasta do pizzy. Takich sposobów jest oczywiście dużo więcej. Pizzetki z cukinią i żółtym serem Pizza jest jednym z tych szybkich dań, które w naszej kuchni zagościły na dobre. Nie ma chyba takiego domu gdzie się nie robi pizzy. Tak samo ma się ta kwestia jeśli chodzi o restauracje czy puby. Praktycznie wszędzie(...)można dzisiaj zjeść pizzę. U mnie dla odmiany, stwierdziłam iż wykorzystam ciasto na nią w mniej konwencjonalny sposób. Bardzo lubię cukinię i postanowiłam ją właśnie wykorzystać do przygotowania moich pizzetek. Całość podałam z pysznym ketchupem z cukinii. Totalny strzał w dziesiątkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pizzetki
mecooksPrzepis na super tanią i smaczną zupę. Wystarczy jedynie kilka składników i niespełna 30 minut, żeby powstała zaskakująca i powalająca w smaku zupa krem z cukinii. Cukinia jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. A przy tym bardzo zdrowa! To cenne warzywo bogate w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i beta karoten, jest przy tym niskokaloryczna(...)15kcal w 100g). Cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Można ją gotować, dusić, smażyć i piec. Zawiera niewiele węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny, zatem nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Żeby zupa miała piękny zielony kolor, a także maksymalną ilość witamin i składników odżywczych, zupę przygotowuję z cukinii razem ze skórką. Składniki na 4 porcje : 2 niewielkie cukinie (albo
DietologKrem z cukinii to coś, co od dawna za mną chodziło. Ale ani go wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam...za to co chwilę wpadałam na niego gdzieś w internetowych przestrzeniach. Odmiany i dodatki do owej zupy przeróżne! Dorzucam dziś więc i moją wersję do kolekcji, a że jesteśmy z kuchnią włoską ostatnio dość blisko to i na tę nutę(...)całość właśnie. ;) W podstawie cukinia z czosnkiem i masą bazylii, a do tego najulubieńsze, słodkie pomidory wprost z piekarnika, grzanka i odrobina pikantnego sera pecorino na sam koniec. I niby cukinia sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku, a jednak w tej postaci i z tymi dodatkami bucha aromatami prosto ze słonecznej Italii :) Taki mały powrót do lata
Kuchnia w Słońcu Skąpana