Dostałam piękną ekologiczną cukinię, a że dawno nie robiłam faszerowanej cukinii powstało pyszne lekkie danie. Polecam, naprawdę warto. Wszystkim bardzo smakowała. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cukinia faszerowana kaszą kuskus. Składniki 1 duża cukinia 100 g kaszy kuskus 1 duża cebula cukrowa 2 ząbki czosnku pół papryki czerwonej mała puszka groszku konserwowego 1 pomidor pół kostki rosołowej (eko bez konserwantów(...)chemii) łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu sól pieprz 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 5-6 łyżek ulubionego oleju lub oliwy Instrukcje Cukinię dokładnie szorujemy, kroimy na pół i wydrążamy środek zostawiając 1 cm ścianki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Kuskus wrzucamy do miski i zalewamy taką ilością bulionu żeby płynu
To co lubię - gotuję i polecamSezon na cukinię w pełni, szykując przetwory z cukinii warto przygotować cukinię panierowaną. Idealna na szybką przekąskę, świetnie smakuje sama lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Najlepiej smakują małe cukinie, które nie mają dużych nasion. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cukinia panierowana Składniki 1 średnia lub 2 małe cukinie 1-2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy(...)kroimy na 0,5 cm plastry. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem soli (2 duże szczypty). Cukinię maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Artykuł Cukinia panierowana pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamsię na lunch w pracy lub przekąskę w trakcie dnia. Dla tradycjonalistów polecam także klasyczną wersję placków cukiniowych z pokruszoną fetą . {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi-480x270.jpg"],"description":"Warzywne, wegetaria\u0144skie placuszki cukiniowe z tart\u0105 marchwi\u0105. Sos czosnkowy domowej roboty. Lekki lunch lub obiadokolacja w zdrowym stylu.","keywords":["cukinia","czosnek","jajko","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-30T10:44:58+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT19M","totalTime":"PT39M","recipeCategory":["Przek\u0105ska"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["12","12 plack
ProstePesto.plWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z grilla itp.. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania cukinii marynowanej będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików o pojemności 700 ml do 2 kg cukinii około 350-400 gramów cebuli (w zależności(...)wysoko ułożymy cukinię) na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka 250 ml octu 10% 1 ½ cukru (około 350 gramów) 4 łyżeczki curry 1 łyżka soli do przetworów do każdego słoika: duża szczypta gorczycy 2-3 ziarenka ziela angielskiego około 4 ziarenek pieprzu kawałek listka laurowego 1 ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia marynowana
Uwaga Babcia GotujeCukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów. Pyszna i prosta propozycja na wegetariański obiad. Danie jest lekkie i zdrowe, a zarazem pożywne i sycące. Składniki: 3 większe cukinie (po około 400 g) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)parmezan lub Grana Padano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 2-3 świeże pomidory oliwa do skropienia cukinii Wykonanie: Cukinie myjemy dokładnie razem ze skórką, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy - nasiona wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Wydrążone cukinie układamy na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenyCukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów. Pyszna i prosta propozycja na wegetariański obiad. Danie jest lekkie i zdrowe, a zarazem pożywne i sycące. Składniki: 3 większe cukinie (po około 400 g) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)parmezan lub Grana Padano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 2-3 świeże pomidory oliwa do skropienia cukinii Wykonanie: Cukinie myjemy dokładnie razem ze skórką, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy - nasiona wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Wydrążone cukinie układamy na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenyPrzyznam szczerze, że cukinia nie jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zjeść zjem, ale z zachwytu umierać raczej nie będę. Dlatego często gdy wykorzystuję cukinię staram się stosować ją tylko jako dodatek lub po prostu jeden z wielu składników. Wiele dań z cukinią jest pysznych i je uwielbiam, więc mimo wszystko cukinię bez obaw w kuchni wykorzystuję - w końcu(...)jako przyprawę wiele osób uwielbia (w tym ja 😉). Dlatego dziś pokażę Wam przepis na zupę curry (znów wywiało mnie we wschodnie rejony kulinarne), do której dodałam cukinię. Wyszło zdrowo i naprawdę pysznie. Zupa curry z cukinią i ryżem - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: łyżkę oleju rzepakowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, paprykę, 600g cukinii
Z notatnika dietetykaCukinia w warzywniku puszcza na razie pierwsze liście, ale w warzywniaku można już kupić młode owoce. Ja je bardzo lubię, a od czasu gdy w pensjonacie w Brennej podano mi przepyszną panierowaną cukinię , przestałam rozbijać ją tłuczkiem i smażyć jak klasyczne schabowe . Grunt to właściwe doprawienie cukinii i do tego ulubiony sposób na panierkę. U mnie ostatnio wróciła do łąsk(...)panierka z serem dojrzewającym nadająca niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Zapraszam 😊 Tak przygotowana cukinia może być elementem dania głównego lub przekąską. Składniki : młoda cukinia sól czosnek granulowany ostra papryka w proszku jajko bułka tarta twardy ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin, Grana Padano, parmezan) tłuszcz do smażenia Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę przekroić w poprzek w połowie. Miąższ
Weekendy w domu i ogrodziePrzydomowy ogródek, mimo że mały, to hojny i często podpowiada nam, co dzisiaj będzie na obiad. Wśród rozłożystych liści cukinii wypatrzyliśmy dwa dość duże okazy, czekające już na zerwanie. Obok rosła marchewka, pietruszka i cebula, które wraz z pomidorami od Sąsiadów skomponowały się nam w zdrowy i lekki posiłek, czyli leczo z cukinii . Składniki na leczo z cukinii 1 duża(...)cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 250 g kiełbasy np. śląskiej 4 duże pomidory 2 średnie marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szczypta ostrej papryki 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 czubata łyżka majeranku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę
niecodziennikparyDziś mam dla Was coś z włoskiej kuchni, a mianowicie przed Wami parmigiana di zucchine, czyli zapiekanka z cukinii z parmezanem i sosem pomidorowym. Coś niesamowicie pysznego, lekkiego, prostego w wykonaniu, a jednocześnie trudnego, by dobrze i apetycznie to sfotografować. Połączenie zaledwie kilku składników daje niesamowity efekt końcowy, który pokocha każdy! Namówiłam Was? Do dzieła Spróbujcie również wersji z bakłażanem(...)parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT . Składniki na 4-5 porcji: – 1kg cukinii – 500ml przecieru pomidorowego – 100g parmezanu – 50-100g panieru wielozbożowego lub domowej bułki tartej – 2 jajka – 4 łyżki mleka – 2 łyżki mąki żytniej 720 – 4 łyżeczki suszonego oregano – 1/2 małej cebuli – listki świeżej bazylii – oliwa
Be Fit Be StrongCukinia - tak jak obiecałam :) Teraz nadchodzi moment, w którym czuję, że to co robię ma sens. Mogę Wam opowiedzieć gdzie wyrastała cukinia, która była moją kolacją! Przenieśmy się na wieś. Wyobraźcie sobie wzgórze. Na wzgórzu stoi domek. W dół podwórka ścieżka prowadzi nad staw zarośnięty wierzbami. Wierzby stoją nad stawem i płaczą. Niewielki pomost kołysze się z wiatrem, a para(...)jakby otulały widok z okna swoimi liśćmi. Zaraz za małym dziczejącym sadem ciągnie się drewniany płot. To pod tym płotem, zaraz obok żółciutkich dyni, rosła pierwsza część mojej kolacji - cukinia. Druga część - pomidorki - to już owoce mojej osobistej babci. To niesamowite szczęście mieć babcię, która dba o to, żeby mieć własną hodowlę. Z resztą również wplecioną w piękny wiejski krajobraz
Gary Bez dnazapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii. Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click): z białym serem w sosie pomidorowym a tu z z ryżem(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką SOS: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szklanki mleka ¾ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny LAZANIA
Smaczny zeszytZupa krem z cukinii to mój ulubiony sposób na przerabianie nadmiaru cukinii, można do niej dodać i zutylizować też inne dowolne warzywa (tu por, cebulka i ziemniaki). Do dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby(...)sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 por, 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków sól, pieprz do smaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 100 g ryżu Przygotowanie: Cukinie pokroić
Smaczny zeszytTaką oto wymyśliłam faszerowaną cukinię. Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny. składniki: 5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g 200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied(...)mnie gouda 125 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią 200 g camemberta 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Okrągłym cukiniom odkroić czapeczki z ogonkiem a podłużną przekoić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną
Monia miesza i gotuje