Sezon na cukinię w pełni, szykując przetwory z cukinii warto przygotować cukinię panierowaną. Idealna na szybką przekąskę, świetnie smakuje sama lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Najlepiej smakują małe cukinie, które nie mają dużych nasion. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cukinia panierowana Składniki 1 średnia lub 2 małe cukinie 1-2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy(...)kroimy na 0,5 cm plastry. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem soli (2 duże szczypty). Cukinię maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Artykuł Cukinia panierowana pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamsię na lunch w pracy lub przekąskę w trakcie dnia. Dla tradycjonalistów polecam także klasyczną wersję placków cukiniowych z pokruszoną fetą . {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/placki-z-cukinii-i-marchwi-480x270.jpg"],"description":"Warzywne, wegetaria\u0144skie placuszki cukiniowe z tart\u0105 marchwi\u0105. Sos czosnkowy domowej roboty. Lekki lunch lub obiadokolacja w zdrowym stylu.","keywords":["cukinia","czosnek","jajko","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-30T10:44:58+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT19M","totalTime":"PT39M","recipeCategory":["Przek\u0105ska"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["12","12 plack
ProstePesto.plWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z grilla itp.. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania cukinii marynowanej będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików o pojemności 700 ml do 2 kg cukinii około 350-400 gramów cebuli (w zależności(...)wysoko ułożymy cukinię) na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka 250 ml octu 10% 1 ½ cukru (około 350 gramów) 4 łyżeczki curry 1 łyżka soli do przetworów do każdego słoika: duża szczypta gorczycy 2-3 ziarenka ziela angielskiego około 4 ziarenek pieprzu kawałek listka laurowego 1 ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia marynowana
Uwaga Babcia GotujeCukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów. Pyszna i prosta propozycja na wegetariański obiad. Danie jest lekkie i zdrowe, a zarazem pożywne i sycące. Składniki: 3 większe cukinie (po około 400 g) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)parmezan lub Grana Padano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 2-3 świeże pomidory oliwa do skropienia cukinii Wykonanie: Cukinie myjemy dokładnie razem ze skórką, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy - nasiona wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Wydrążone cukinie układamy na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenyCukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów. Pyszna i prosta propozycja na wegetariański obiad. Danie jest lekkie i zdrowe, a zarazem pożywne i sycące. Składniki: 3 większe cukinie (po około 400 g) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)parmezan lub Grana Padano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 2-3 świeże pomidory oliwa do skropienia cukinii Wykonanie: Cukinie myjemy dokładnie razem ze skórką, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy - nasiona wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Wydrążone cukinie układamy na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenyPrzyznam szczerze, że cukinia nie jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zjeść zjem, ale z zachwytu umierać raczej nie będę. Dlatego często gdy wykorzystuję cukinię staram się stosować ją tylko jako dodatek lub po prostu jeden z wielu składników. Wiele dań z cukinią jest pysznych i je uwielbiam, więc mimo wszystko cukinię bez obaw w kuchni wykorzystuję - w końcu(...)jako przyprawę wiele osób uwielbia (w tym ja 😉). Dlatego dziś pokażę Wam przepis na zupę curry (znów wywiało mnie we wschodnie rejony kulinarne), do której dodałam cukinię. Wyszło zdrowo i naprawdę pysznie. Zupa curry z cukinią i ryżem - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: łyżkę oleju rzepakowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, paprykę, 600g cukinii
Z notatnika dietetykaCukinia w warzywniku puszcza na razie pierwsze liście, ale w warzywniaku można już kupić młode owoce. Ja je bardzo lubię, a od czasu gdy w pensjonacie w Brennej podano mi przepyszną panierowaną cukinię , przestałam rozbijać ją tłuczkiem i smażyć jak klasyczne schabowe . Grunt to właściwe doprawienie cukinii i do tego ulubiony sposób na panierkę. U mnie ostatnio wróciła do łąsk(...)panierka z serem dojrzewającym nadająca niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Zapraszam 😊 Tak przygotowana cukinia może być elementem dania głównego lub przekąską. Składniki : młoda cukinia sól czosnek granulowany ostra papryka w proszku jajko bułka tarta twardy ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin, Grana Padano, parmezan) tłuszcz do smażenia Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę przekroić w poprzek w połowie. Miąższ
Weekendy w domu i ogrodziePrzydomowy ogródek, mimo że mały, to hojny i często podpowiada nam, co dzisiaj będzie na obiad. Wśród rozłożystych liści cukinii wypatrzyliśmy dwa dość duże okazy, czekające już na zerwanie. Obok rosła marchewka, pietruszka i cebula, które wraz z pomidorami od Sąsiadów skomponowały się nam w zdrowy i lekki posiłek, czyli leczo z cukinii . Składniki na leczo z cukinii 1 duża(...)cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 250 g kiełbasy np. śląskiej 4 duże pomidory 2 średnie marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szczypta ostrej papryki 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 czubata łyżka majeranku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę
niecodziennikparyDziś mam dla Was coś z włoskiej kuchni, a mianowicie przed Wami parmigiana di zucchine, czyli zapiekanka z cukinii z parmezanem i sosem pomidorowym. Coś niesamowicie pysznego, lekkiego, prostego w wykonaniu, a jednocześnie trudnego, by dobrze i apetycznie to sfotografować. Połączenie zaledwie kilku składników daje niesamowity efekt końcowy, który pokocha każdy! Namówiłam Was? Do dzieła Spróbujcie również wersji z bakłażanem(...)parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT . Składniki na 4-5 porcji: – 1kg cukinii – 500ml przecieru pomidorowego – 100g parmezanu – 50-100g panieru wielozbożowego lub domowej bułki tartej – 2 jajka – 4 łyżki mleka – 2 łyżki mąki żytniej 720 – 4 łyżeczki suszonego oregano – 1/2 małej cebuli – listki świeżej bazylii – oliwa
Be Fit Be StrongCukinia - tak jak obiecałam :) Teraz nadchodzi moment, w którym czuję, że to co robię ma sens. Mogę Wam opowiedzieć gdzie wyrastała cukinia, która była moją kolacją! Przenieśmy się na wieś. Wyobraźcie sobie wzgórze. Na wzgórzu stoi domek. W dół podwórka ścieżka prowadzi nad staw zarośnięty wierzbami. Wierzby stoją nad stawem i płaczą. Niewielki pomost kołysze się z wiatrem, a para(...)jakby otulały widok z okna swoimi liśćmi. Zaraz za małym dziczejącym sadem ciągnie się drewniany płot. To pod tym płotem, zaraz obok żółciutkich dyni, rosła pierwsza część mojej kolacji - cukinia. Druga część - pomidorki - to już owoce mojej osobistej babci. To niesamowite szczęście mieć babcię, która dba o to, żeby mieć własną hodowlę. Z resztą również wplecioną w piękny wiejski krajobraz
Gary Bez dnazapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii. Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click): z białym serem w sosie pomidorowym a tu z z ryżem(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką SOS: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szklanki mleka ¾ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny LAZANIA
Smaczny zeszytZupa krem z cukinii to mój ulubiony sposób na przerabianie nadmiaru cukinii, można do niej dodać i zutylizować też inne dowolne warzywa (tu por, cebulka i ziemniaki). Do dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby(...)sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 por, 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków sól, pieprz do smaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 100 g ryżu Przygotowanie: Cukinie pokroić
Smaczny zeszytTaką oto wymyśliłam faszerowaną cukinię. Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny. składniki: 5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g 200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied(...)mnie gouda 125 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią 200 g camemberta 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Okrągłym cukiniom odkroić czapeczki z ogonkiem a podłużną przekoić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną
Monia miesza i gotujeCukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do przygotowania placuszków. Najlepiej wybrać młodą, małą cukinię, ponieważ nie będzie trzeba obierać skórki ani pozbawiać jej miąższu. Do masy nie dodawajcie zbyt dużej ilości soli, ponieważ ser feta jest już dosyć słony. Składniki na 2 porcje (9 sztuk): 1 młoda cukinia (wagowo około 0,3 kg) 1/3 opakowania sera typu feta(...)jajko 3-4 łyżki mąki pszennej odrobina natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Cukinię obrać, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie posolić. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, ponieważ cukinia musi puścić sok. Następnie cukinię odcisnąć z soku. Do startej cukinii dodać pokruszoną fetę, wbić jajko i wsypać mąkę, posiekaną natkę pietruszki
Ugotować