Makaron z cukinii? Coś nietypowego, ale smacznego i zdrowego. Cukinia połączona z piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami to super zestawienie na dietetyczny obiad. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 2 porcje. Produkty 1 cukinia, 1 pierś z kurczaka, około 8 suszonych pomidorów, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinie umyj(...)pomocą obieraczki obierz ją na długie paski wyglądające jak makaron. Sposób 1: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pierś z kurczaka. Następnie na patelnię przełóż cukinie i rozdrobniony czosnek. Sposób 2: Skorzystaj z piersi kurczaka zrobionej wcześniej według przepisu Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym . Najpierw na patelni usmaż cukinię wraz
Fit&Fast KitchenSłodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa. Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego(...)goździki 0,5 kg. cukru WYKONANIE: cukinię obieram, wydążam nasiona, kroję w drobną kostkę zagotowuję wodę z sokiem i skórką z cytryny i gorącą zalewam cukinię odstawiam w chłodne miejsce na jeden dzień następnego dnia odlewam wodę z cukinii, dodaję do niej cukier, olejek waniliowy, goździki i zagotowuję do wrzącej zalewy wrzucam cukinię i gotuję 5- 8 minut cukinię wraz
Upiecz sobie babeczkęLubię gotować i spędzać czas w kuchni, ale czasami sprawdzają się u mnie proste przepisy. Jednym z takich uniwersalnych przepisów, który dość często u nas gości jest cukinia faszerowana tym, co akurat znajdę w lodówce. Dziś krążki cukinii wypełnione pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą. W wersji wegańskiej bez mozzarelli, ale ze słonecznikiem. Kuskus to delikatna, lekkostrawna i ekspresowa(...)warsztatach kulinarnych z Kasią Błażejewską-Stuhr i Moniką Mrozowską odkryłam pełnoziarnisty kuskus firmy Cenos. Więcej o samych warsztatach przeczytacie na stronie AllAboutLife.pl , a u mnie przepis inspirowany tym wydarzeniem. Cukinia faszerowana kuskusem pojawiła się na warsztatach, ale czułam pewnego rodzaju niedosyt, więc przygotowałam ją ponownie w naszym domu. Oczywiście przepis zmodyfikowałam po swojemu, ale dziękuję za inspirację i zaproszenie
Dietologczasami na mieście coś gotowego udało się wciągnąć :D Te sezony na przetwory i cudeńka jak zaczęły się wiosną tak chyba skończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet :D Robi(...)się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasady są takie: trzeba dodać coś, co zwiąże startą cukinię. Właśnie. A dziś posłużyłam się zamiennikami. Składniki: * cukinia do 1 kg * 2 jajka * 1 duża marchew * pieczarki - opcjonalnie * żółty ser - max 15 dkg * szklanka kaszy manny albo 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 starta cebula * 2 ząbki czosnku - opcjonalnie
Pieprzyć z Fantazjąowocowa jest dietą monotonną, ale nic bardziej mylnego! Dzięki tej diecie, można odkryć zupełnie nowe dania i poznać nowe smaki Przykładem takiego kulinarnego odkrycia jest dla mnie spaghetti z cukinii. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się robić warzywnych makaronów, a teraz mogłabym je jeść codziennie! Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni, ten przepis jest dla Was! Z podanych przeze mnie(...)proporcji, przygotujecie porcje spaghetti dla 2 osób. Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku Do przygotowania spaghetti będziecie potrzebować: 4 średniej wielkości cukinii 4-5 średniej wielkości pomidorów (można dodać pomidory z puszki) 2 marchewek pół pęczka selera naciowego 1 małej cebuli 1 ząbka czosnku przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony
Okiem Blondynki by McBlondiLeczo z cukinią to pyszne, letnie danie z dużą ilością warzyw. Smakuje również bardzo dobrze po ponownym odgrzaniu, dlatego można je przygotować dzień wcześniej. Robiłam już leczo w różnych wersjach i z przeróżnymi dodatkami, ale to robię najczęściej, gdyż nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę bardzo dobre. Jest również bardzo proste do zrobienia, jedyną trudnością, jaka może wyniknąć(...)przypilnowanie, aby cukinia się zbytnio nie rozgotowała. Składniki: 2 średnie cebule 250 g kiełbasy typu śląska 2 papryki czerwone i 1 zielona (można dać również jedną żółtą) sporej wielkości cukinia albo kilka małych (około 500-700 g) 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki ostrego ketchupu (opcjonalnie) oregano, sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę
e-PrzepisyKulinarneMakaron z cukinii jest genialny, wystarczy delikatnie poddusić i już jest gotowy do zajadania. Można też go zapiec, jak w tej propozycji. Zielona propozycja ze szpinaku, cukinii z dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety. Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki(...)masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, wybrać środek (pestki). Za pomocą obieraczki "obierać" cukinię tworząc makaron. Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poczekać aż cebula się zeszkli. Włożyć makaron z cukinii
Czerwony GupikEkspresowy i przepyszny obiad - kasza kuskus z aromatyczną polędwiczką, cukinią oraz cebulą, z dodatkiem czosnku i oleju z papryczką chili. Danie przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki 😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem(...)zbyt długo 😋 SKŁADNIKI: 250 g kaszy kuskus 0,5 łyżeczki masła 1 łyżka oleju z dodatkiem chili 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 2 większe szalotki lub 1 cebula 1 cukinia 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 duże ząbki czosnku sol i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę kuskus wsypo do miski i zalej wrzącą
Słodko-Słony Świat IlonyEkspresowy i przepyszny obiad - kasza kuskus z aromatyczną polędwiczką, cukinią oraz cebulą, z dodatkiem czosnku i oleju z papryczką chili. Danie przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki 😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem(...)zbyt długo 😋 SKŁADNIKI: 250 g kaszy kuskus 0,5 łyżeczki masła 1 łyżka oleju z dodatkiem chili 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 2 większe szalotki lub 1 cebula 1 cukinia 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 duże ząbki czosnku sol i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę kuskus wsypo do miski i zalej wrzącą
Słodko-Słony Świat Ilonynaszprycowanych samą chemią. W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie cukinii – składniki 3 duże cukinie, 2 koncentraty pomidorowego, 0,5 szklanki octu 8% , 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki sody, 0,5 szklanki soli, suszone zioła bazylia, pietruszka wg uznania(...)Ketchup na bazie cukinii – przepis Przepis jest bardzo prosty. Na początku musisz bardzo dokładnie umyć cukinie, jeżeli chcesz możesz je obrać. To już wedle uznania. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach zasypując cukrem i odstaw do lodówki na około 6 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj cukinię wraz z solą a następnie użyj blendera. Ponownie wszystko gotuj około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różnych wersjach, pomidorowych, serowych, warzywnych (tych jest najwięcej wersji do wyboru, do koloru!), z kurczakiem, wersji czosnkowej z parmezanem lub mięsem mielonym. Dziś wersja wege z warzywami. Dużo pieczarek, cukinia i lubczyk, który podkreśla smak grzybów. Wszystko aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują(...)przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilkanaście minut. Zestaw warzyw pieczarki + cukinia + pomidory smakują także wyśmienicie z ryżem lub kaszą. Składniki: 14 pieczarek 1 mała cukinia 1 pomidor 2 cebule mniejsze 2 ząbki czosnku 2 spore łyżki serka mascarpone sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz majeranek i lubczyk do smaku makaron krótki lub spaghetti i natka pietruszki do podania oliwa + łyżeczka masła
Zasmakuj Kuchninaszym ogródku obrodziła cukinia w ilościach hurtowych, więc teraz będzie wysyp cukiniowych przepisów, ale cukinię uwielbiamy przecież, dobra cukinia nie jest zła :-) Do tego przepisu potrzebna jest taka typowa polska przerośnięta cukinia , z działki, z ogródka, którą trzeba obrać. Gulasz można podać według własnego uznania z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem . U nas tym razem z makaronem, oczywiście bezglutenowym. Taka(...)potrawka z cukinią to przecież leczo , ale uznałam, że gulasz cukiniowo-paprykowy też jest całkiem trafną nazwą. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 duża przerośnięta cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka
Kawa z mlekiemPlacuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! var metaslider_8853 = function($) { $('#metaslider_8853').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices:15, manualAdvance:false }); }; var timer_metaslider(...)window.jQuery ? window.setTimeout(timer_metaslider_8853, 100) : !jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8853, 1) : metaslider_8853(window.jQuery); }; timer_metaslider_8853(); Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 700 g cukinii 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 150 g boczku wędzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce
KuchniaWeDwoje.plwkurzenia, jaki mi towarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona(...)jesiennych plonów , których obecnie mamy pełno w sklepach. Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę
Grunt to przepis!Prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie(...)łyżeczka papryki (słodkiej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki posiekanej natki pietruszki około 70 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną
Oryginalny smak