Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pomysł na szybkie, wegetariańskie danie obiadowe. Zapiekana cukinia jest lekka i bardzo smaczna. Przed podaniem całość możecie polać odrobiną oliwy z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 duża cukinia 2 średniej wielkości pomidory, np. malinowe 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli (200 g) sól(...)pieprz oliwa z oliwek świeże bazylia Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć miąższ. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Przygotowanym czosnkiem posmarować cukinię. Przygotowaną cukinię przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przyprawić solą oraz pieprzem. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 180 °C. W międzyczasie p omidory i mozzarellę pokroić w plasterki
UgotowaćZupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku Razem z Natalią vel WegePanna i Agatą vel Wege Smaki postanowiliśmy przygotować dla czytelników naszych blogów obiad kompletny na bazie cukinii. Jest to nasza wspólna akcja pod nazwą „WEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej. W skład(...)przepis ) oraz deser ( przepis ) upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu „nie stać mnie”, „te produkty są trudno dostępne” nie zobaczę! A teraz słuchaj wyraźnie (czytaj dokładnie
BlendmanFaszerowana cukinia — lekka i smaczna potrawa, często pojawia się na moim stole. Doskonała także z gęstym jogurtem bałkańskim. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Szybkie fakty: Przepis dla 4 osób Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 216 kcal Łatwość przyrządzenia: normalne Całkowity czas wykonania: 50 minut Składniki grubsza cukinia — 4 sztuki mięso wołowe — 250 gram koncentrat pomidorowy — 1 łyżka ryż — 4 łyżki(...)sztuka cebula — 1 duża sztuka sól — szczypta czarny pieprz — szczypta Składniki (sos) koncentrat pomidorowy — 1 łyżka woda — 1 szklanka sól — szczypta Składniki (dekoracja) posiekany koperek — 2 łyżki Przygotowanie Umyć cukinie. Przekroić na pół poprzecznie. Wnętrze każdej cukinii – miąższ – wybierać łyżeczką. Opłukać ryż w wodzie, odcedzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobne kawałki. Pomidor umyć, obrać i pokroić w kawałki
Tureckie PrzepisyUwielbiam wyruszać na poszukiwania inspiracji do ogrodu i wyciąć dorodną, jeszcze ciepłą od promieni słonecznych, cukinię. To wspaniałe warzywo, które towarzyszy mi od dzieciństwa!;) Chyba nie mogłabym bez niej żyć:) Poza tym cukinia ma mało kalorii, wybornie smakuje i jest idealna na letnie obiady lub kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne(...)moim stole! Składniki na pizzerinki z cukinii: 1 duża cukinia 1 słoiczek przecieru pomidorowego szynka w plastrach 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 opakowania mozzarelli żółty ser w plastrach pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry
Kuchnia Pani WiosnyPrzyznaje się, jestem olbrzymią fanką zapiekanek. Są one szybkie i pyszne czyli idealne. Jestem także straszna fanką cukinii. Odkryłam jej cudowny smak dzięki spaghetti z cukinią od Anny Marii jest tutaj:-) i stała się ona moim ulubionym warzywem obok szpinaku i czosnku (on chyba jest warzywem?). Wakacje na razie spędzam w domu więc czasami coś ugotuję, zwykle Mama to robi(...)komputera nie chce mi się włączać gdyż wydaje mi się, że nawet on nagrzewa powietrze. Ale... wczoraj postanowiłam zrobić znaleziony w kalendarzu przepis na zapiekankę. Miałam akurat jedna dużą cukinię- dar od Mamy R.:-). i została ona przerobiona na zapiekankę idealną na letnie wieczory. Skonsumowana została na ławce przed domem, wszyscy twierdzili, że smakowała :-). Minusem była jedynie potrzeba użycia piekarnika
sierotka maRysia w kuchniCukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą Faszerowana cukinia do proste danie, którego wykonanie zajmie dosłownie chwilę. Składniki Danie dla 4 osób 4 średnie cukinie 3 pomidory 2 kawałki sera mozzarella Po garści oliwek czarnych i zielonych Bazylia Natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką z nich miąższ, uważając, aby nie przedziurawić skóry(...)Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na cukiniach naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą, a następnie cukinie wstawiamy do piekarnika i czekamy, aż ser się zapiecze. Zapieczone cukinie posypujemy natką pietruszki i bazylią. Dobrym dodatkiem
Miód i pieprzSezon cukiniowy w pełni, w tej chwili cukinia jest najtańsza i najsmaczniejsza. Może warto więc nią zastąpić poczciwe ziemniaki? Przedstawiam dziś szybki, smaczny i bardzo łatwy dodatek do każdego dania głównego, przepyszna i bardzo śmietankowa cukinia na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa cukinia (6-8 porcje) Składniki: 6-8 małych cukinii, pokrojone(...)wody 1 łyżka masła ½ szklanki śmietanki 36% sól i pieprz Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut. Dodaj cukinię i wodę, podkręć ogień do dużego i doprowadź do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie. Odcedź cukinię, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji
karmelowyJaka to ciszaaaaaaaa....już się usprawiedliwiam :) Moja codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt 2 jajka mielone 1 kg sól(...)tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki feta 1 opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną
Basia w kuchniZabaw z warzywną "temperówką" ciąg dalszy. Lekkie, letnie danie. Świetne na upały. Można cukinię podać jako dodatek do mięsa, my jedliśmy ją samą. Pyszne! składniki 3 średnie cukinie skórka starta z 1/2 cytryny sól pieprz pesto: 20 g bazylii 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka pestek dyni sól pieprz do podania: plasterki pomidora i cukinii(...)parmezan przygotowanie cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Przygotować pesto. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni grillowej grillować kilka plasterków cukinii i pomidorów, odłożyć na bok. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić
Stare GaryRoladki z cukinii z kurczakiem Roladki z cukinii Składniki Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne(...)plastry, oprószamy solą z pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra), odkładając na bok pierwsze i ostatnie skrojone kawałki (te części na których zostało najwięcej skóry), po czym wkładamy, środkowe plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone
Miód i pieprzmiłośników cukinii mamy fajną propozycję na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 10 łyżek sosu pomidorowego - sól, pieprz, chili, oregano, bazylia - 50 g sera żółtego Składniki na 3-4 porcji. Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na patelnie(...)gotowe to przyprawiamy solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Na koniec dodajemy do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego. Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne WariacjeDietetyczna cukinia faszerowana pieczarkami i marchewką. Danie lekkie, ale dość sycące, dlatego idealnie nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal. Składniki: 3 cukinie 2 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu pęczek szczypiorku 250 g pieczarek duża marchew cząber, oregano, papryka ostra, cebula suszona sól, pieprz Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy(...)drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Pieczarki, marchew i miąższ cukinii podsmażamy na patelni. Następnie odstawiamy, aż farsz trochę przestygnie. Szczypiorek siekamy, jajko i jogurt mieszamy ze sobą. Składniki dodajemy do farszu, przyprawiamy i mieszamy. Farsz nakładamy do cukinii. Można posypać serem żółtym. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp
e-PrzepisyKulinarnelepiej się skupić na pisaniu. A na trasie poznacie mnie po wygniecionych ubraniach. Wszystko przez to blogowanie. I przez cukiniową tartę. Ta tarta powstała z jednego powodu- MUSIMY jeść cukinię. Moglibyśmy z niej też wybudować dom i wybrukować ścieżkę. Dziś przyniosłam do domu 5 kilo- co w perspektywie jutrzejszego wyjazdu jest bardzo onieśmielające. Wciąż też pojawiają się kwiaty- te żeńskie(...)mini cukiniami też. I to właśnie ich użyłam do przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest
les mirabellesKoleżanka z pracy przyniosła ketchup domowy do pracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii. Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto! Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli(...)polewać :) Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Składniki: 3 kg cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki cayenne Ketchup
Pyza i Surówkaaromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie wieprzowe) - 300 g przecieru pomidorowego - 3 łyżki startego parmezanu* - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka(...)pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj mięso. Podsmażaj wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zalej przecierem i dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm**. Zgrilluj na patelni grillowej, po ok. 2 minut z każdej strony***. Przygotuj małe naczynie żaroodporne. Wyłóż dno kilkoma plastrami cukinii, dopraw
Corner With Recipes