Doskonały dodatek do mięs, sałatek oraz kanapek i zimnych wędlin. Warzywa wychodzą idealnie chrupiące, a do tego są świetnie doprawione. Składniki 2 kg ogórków 3 cebule 3 papryki czerwone 2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 łyżki soli kamiennej Zalewa 1 szklanka octu 2,5 szklanki cukru 0.5 szklanki oleju 30 g przyprawy do gyrosa Przygotowanie Ogórki, marchew, paprykę i cebulę(...)kroję w grubsze plastry, czosnek w płatki, sole. Składniki na zalewę mieszam ze sobą i zalewam nią ogórki. Czekam 6 godzin aż warzywa puszczą sok. Następnie przekładam do słoików i pasteryzuje 15 min w gorącej wodzie, lub 30 min 120 C piekarnik. Autor przepisu: Magda Artykuł Ogórki w zalewie gyros pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyporzeczka wysypana jest na stół wcześniej wyścielony ściereczką.) 2)Dokladnie osuszuna porzeczkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i razem mieszamy. 3) Mielimy całość przez maszynkę do mielenia mięsa. ( Pamiętajmy by mieląc porzeczki z cukrem na maszynce elektrycznej od czasu do czasu robić przerwy aby nie popsuć maszynki.) 4) Jeśli nie mieliliśmy porzeczki od razu do garnka(...)podgrzewamy prawie do zagotowania, no NIE zagotowujemy jej!(gotujemy do 80-90°C tak by zachowały się zawarte w niej witaminy) 6) Przelewamy do wcześniej wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Nie martwcie się, że dżem jest rzadki, po wystygnięciu zgęstnieje. 7) Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy nakryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić w takim ciepłym otuleniu
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżki miodu lub cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 4 małe starte ząbki czosnku, średniej wielkości szalotka, lub połowa czerwonej cebuli posiekanej w krążki). Pokrój mięso w kawałki o wielkości kęsa. Włóż do marynaty. Marynuj 15 minut. Wyjmij z marynaty , nadziej na szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Usmaż szaszłyki. Uwaga: marynata łatwo się(...)Wlej do małego słoiczka 4 łyżki cieplej wody, 3 łyżki sosu sojowego, 6 łyżek soku z cytryny, dodaj 3 łyżki miodu, dwa starte ząbki czosnku, drobno posiekane chilli. Zakręć słoik i mocno potrząśnij aż do połączenia składników. Krok 4 Wykładaj na talerze makaron, szpinak, posiekaną marchew i ogórki i szaszłyki. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z sosem Nuoc Cham. Jeśli
Niedzielny kucharzWyśmienity bigos z kiszonej i świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu. Najlepiej przygotować(...)stoi, im więcej razy się go odgrzewa, tym staje się lepszy i nabiera głębszego smaku i ciemnego koloru. Gorący bigos można przełożyć do wyparzonych, wyjętych wprost ze zmywarki słoików, zakręcić i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Można dodatkowo zapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej
cool and mintyStanów Zjednoczonych. To kwintesencja kuchni amerykańskiej, a dokładnie dań z rożna. U nas w Polsce sos barbecue służy jako dodatek, ale w kuchni amerykańskiej nakazuje się także duszenie mięsa razem z sosem. Każdy region Stanów Zjednoczonych charakteryzuje się swoim własnym stylem, dlatego też skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał. Jedne sosy powstają(...)domowego sosu barbecue znajdziecie w lokalnych sklepach. Kłopot możecie mieć ze znalezieniem melasy, ale zawsze możecie ją zamówić z internetu – tutaj . Do przechowywania sosu barbecue przyda się wam słoik z klamrą. Dostać taki możecie w lokalnym sklepie, albo tutaj . Nie zapomnijcie też o rondlu z nieprzywierającą powłoką, w którym będziemy gotować nasz sos. Możecie też zajrzeć do innych moich
Kuchennyviral.plwłaśnie – żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami. Przecież obie są kwaśne, w obu możemy spotkać się z dodatkiem mięsa, kiełbasy i nawet podobnie smakują. Główna różnica polega na składniku tych zup. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa(...)sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą żurku jest zakwas żytni. Najlepiej przygotować na co najmniej 4-5 dni wcześniej, aby zdążył odpowiednio skwaśnieć. Do czystego słoika wsypujemy 100g mąki żytniej i zalewamy ją 100ml letniej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dokarmiamy zakwas dosypując 50g mąki żytniej
Jacob Tastesmojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól(...)ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka
Kolorowa kuchnia ElkiZwykle jesteśmy ostatnimi, którzy powiedzą, że dobra jakościowo wołowina potrzebuje marynaty. Ale są taki chwile i takie kawałki mięsa które jednak będą jej potrzebowały, a jej unikalny aromat będzie doskonałym uzupełnieniem posiłku. Teraz tą znaną na całym świecie marynatę teraz możecie przygotować sami! Marynata przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na około 4 steki. Składniki: 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)oliwek 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć w szklanym zamykanym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszać (można do tego użyć słoika). Steki marynować godzinę przed grillowaniem w temperaturze pokojowej lub 24 godziny w lodówce. The post Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieCiasto francuskie jest genialne samo w sobie. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i mamy oto takie cudo na obiad lub podwieczorek. Błyskawiczna w wykonaniu i smaczna
Calzonella.comMNIAM MNIAM MNIAM!!! Ten niesamowity smak zna chyba każdy i nie muszę go nikomu przedstawiać :D Pożywna i rozgrzewająca propozycja na te ostatnie zimowe dni
Malinowo w kuchnioleju sezamowego 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz W słoiczku umieszczamy: musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sos teriyaki, olej sezamowy oraz roztopione, przestudzone masło. Słoik zakręcamy i potrząsamy dokładnie do połączenia składników i utworzenia sosu o gładkiej konsystencji. Oczyszczoną rybę umieszczamy na folii aluminiowej skórą do dołu. Nacinamy wzdłuż przez środek, uważając by nie przeciąć(...)zdjęciu tak właśnie była przygotowywana i niestety folia przywarła mi do skóry łososia, mocno się przypalając (ta zwęglona część pod skórą na zdjęciu to właśnie folia;) ) Na szczęście mięso ryby odchodzi bezproblemowo od skórki, więc nie stanowi to większego problemu (jedynie nieapetycznie wygląda). Podany czas grillowania jest orientacyjny, zbyt wiele jest tutaj zależne od rodzaju grilla, temperatury, grubości ryby
Smaki Na Talerzustotpniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach – do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: – garść świeżej rukoli – kawałek parmezanu – odrobina płatków migdałów – oliwa z oliwek – sól i pieprz do smaku Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni(...)Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji – możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony
Szybko Tanio Smaczniesurówka z marchewki, selera konserwowego, pora i jabłka. Na łonie natury podana w sam raz komponowała się do obiadu, otoczenia i gości. Świetnie pasuje do smażonego czy pieczonego białego mięsa. Z dodatkiem majonezu wymieszanego z jogurtem. Podałam ją do aromatycznych kotletów z piersi kurczaka oraz gotowanych ziemniaków. Wszystko z koperkiem i domowym kompotem komponowało się idealnie. Pyszny obiad, świetny dodatek(...)także surówkę z marchewki: Surówka z marchewki oraz pora – w sam raz do kurczaka: Surówka z pora SKŁADNIKI: 6 marchewek 1 kawałek pora, jasna część 1 duże jabłko słoik selera konserwowego 320 g, po odsączeniu 160 g łyżki majonezu szczypta cukru pudru sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchew obieram, odcinam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach razem
Zasmakuj Kuchniżurawiny z pomarańczą to pyszny sos. Podaję go do pieczonego indyka , gęsi czy pasztetu. Sos z żurawiny to nieodzowna przystawka na świątecznym stole. Obok pysznych potraw z mięsa koniecznie musi pojawić się owocowy sos. Sos jest gęsty z całymi owocami. Swobodnie można użyć mrożonej żurawiny. Sos doprawiłam sherry. Smak sherry przeplata się w większości moich tegorocznych świątecznych przepisów. Ciekawe(...)cukru 1 łyżka Amontillado sherry Wsyp żurawinę do małego rondelka. Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Zagotuj. Dodaj cukier i sherry. gotuj sos przez 6 minut. Napełnij słoik sosem, zakręć i przechoeuj w lodówce do 4 dni. Sos można też zamrozić The post Sos z żurawiny z pomarańczą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaszybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić na 3-4cm fragmenty(...)używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie je sokiem z cytryny, dodajcie szczyptę soli, cukru i pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie do smaku solą
Karo in the Kitchen