mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:131/214)

Buraczki w winnej zalewie 106

Pieczone buraki w słodko-kwaśnej zalewie mogą być podawane jako dodatek do mięs czy wędlin. Można z nich  również przyrządzić znakomitą sałatkę, np.: na półmisek wyłożyć rukolę, ułożyć na niej plastry buraków, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i posypać serem feta lub kozim. Można dodatkowo skropić kremem balsamicznym. Takie buraczki sprawdzą się również  w połączeniu(...)czekać, tak proste w przyrządzeniu i tak wiele możliwości zastosowania, polecam 😊   Składniki: -kilka buraków pieczonych -1 łyżka tartego świeżo chrzanu -1 łyżeczka kminku ( na słoik o poj. 1/2 l ) Zalewa:  -1/2 szklanki octu winnego czerwonego -1/2 szklanki oleju rzepakowego -2 łyżeczki płynnego miodu Ocet, olej i miód dokładnie wymieszać. Obrane buraki pokroić w cienkie

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami 153

kurczak pokrył się papryką i olejem. Odstawiamy.   Przygotowujemy brzoskwinie – myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, a te następnie przekrawamy na pół. Odkładamy.   Przygotowujemy dressing – najlepiej do słoika z nakrętką wlać olej, miód, ocet jabłkowy, dodać musztardę, drobno pokrojoną szalotkę oraz sól i pieprz – zakręcamy szczelnie i energicznie wstrząsamy do uzyskania gęstej, jednolitej emulsji. Próbujemy dressing(...)stron na złocisty kolor. Upieczone kroimy w centymetrową kostkę.   Na zimną patelnie grillową układamy kawałki kurczaka oraz tyle brzoskwiń ile się zmieści, włączamy na średni ogień – położenie mięsa na zimną patelnię, a potem smażenie na średnim ogniu pozwoli uzyskać soczyste i wypieczone mięso. Zbyt gwałtowna obróbka sprawi, że spiecze się z wierzchu a w środku zostanie surowe

Smaczna Strona
Kurczak pieczony w musztardzie 179

ziarnami gorczycy się nie nada bo ziarna są całe i nie oblepią tak kurczaka. składniki: 5 ćwiartek lub udek z kurczaka ok 150 g musztardy, u mnie Kielecka Czeska Mięso dokładnie oczyścić. Ja użyłam ćwiartek, były duże więc podzieliłam je na dwie części. Kawałki kurczaka dokładnie natrzeć musztardą. Odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stały przez noc. Następnie(...)wielkości kawałków. Aby skórka była bardziej przypieczona odkryć naczynie na ostatnie 20 minut pieczenia. Gotowego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pieczony seler i sałatka wielowarzywna ze słoika

Monia miesza i gotuje
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3268

wspaniały pomysł na smaczną przystawkę na przyjęcie. KROKIETY PO CHŁOPSKU PRZEPIS TUTAJ Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku. Wypełnione pysznym farszem z kapusty, mięsa i pieczarek oraz podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe(...)GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA PO CYGAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie

Blog z Apetytem
Śliwki wędzone w occie 150

Śliwki wędzone w occie, nie słodkie kalifornijskie, ale nasze z cudnym aromatem dymu, w połączeniu ze słodką zalewą octową tworzą wspaniały dodatek do zimnych mięs i wędlin. 1 kg śliwek wędzonych (u mnie śliwki stanley), 700 ml mocnego naparu herbaty, 900 g cukru, 1 l octu 6%, 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej, kawałek cynamonu, 25 – 30 goździków, 6 ziaren(...)zagotować je i gotować na małym ogniu, aż staną się pulchne. Zagotować ocet z cukrem i przyprawami, przełożyć do niego śliwki. Przykryć, odstawić do ostudzenia. Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików. Zalewę zagotować, wyjąć przyprawy i zalać śliwki w słoikach. Słoiki zakręcić. Po paru dnia będą pyszne

królestwo garów
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 188

się z wysokimi buteleczkami, bo zazwyczaj są to szklanki tj. w pozycji wyżej. 3. Słoiczki,wiele wariantów wielkości i kształtów! Cudeńka! --> Netto do 7 sierpnia 4.Szczypce do wyciągania słoików- mała rzecz a tak cieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny(...)Netto  do 7 sierpnia 8. Mikser do smoothie- super gadżet, dosyć drogi więc chyba głównie dla wielkich miłośników smoothie / koktajli--> Lidl do 7 sierpnia 9. Taśmy do mięsa- dla tych, którzy sami przygotowują wędliny. Fajny, niedrogi gadżet, który warto mieć w kuchni  -->  Netto  do 7 sierpnia 10. Shaker do naleśników- mój zdecydowany faworyt wśród

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka gyros 382

Ta sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak

Kolorowy Przepisownik
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 227

dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek(...)Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku  solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ew. na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna

Walijskie Pichcenie
Bitki z indyka z marchewką i koperkiem 91

domu schodzi chyba w największych ilościach, głównie w formie wędlin i dobrej jakości parówek. To jest w sumie jedyne mięso jakim My może się raczyć. Kombinując weekendowy obiad, kupiłam bez namysłu pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych(...)żurawina, którą zrobiłam w zeszłym roku po wakacjach. Udało nam się kupić parę litrów kaszubskiej żurawiny, postanowiłam ją po prostu porządnie przesmażyć z cukrem i zawekowałam ją w słoikach. Jest pyszna. Może o niej też kiedyś napiszę. Składniki: 500 g piersi z indyka 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można spokojnie użyć świeżego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Kardamonovy
Bitki z indyka z marchewką i koperkiem 107

domu schodzi chyba w największych ilościach, głównie w formie wędlin i dobrej jakości parówek. To jest w sumie jedyne mięso jakim My może się raczyć. Kombinując weekendowy obiad, kupiłam bez namysłu pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych(...)żurawina, którą zrobiłam w zeszłym roku po wakacjach. Udało nam się kupić parę litrów kaszubskiej żurawiny, postanowiłam ją po prostu porządnie przesmażyć z cukrem i zawekowałam ją w słoikach. Jest pyszna. Może o niej też kiedyś napiszę. Składniki: 500 g piersi z indyka 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można spokojnie użyć świeżego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Kardamonovy
Fasolka po bretońsku z mięsem 239

Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sycąca sałatka z kurczakiem 971

obiad, czy kolację, jak i na imprezę lub spotkanie rodzinne. Składa się z prostych składników, które połączone ze sobą tworzą pyszne i pożywne danie. Kurczak to uniwersalne mięso, które świetnie sprawdza się również w wersji na zimno, dlatego też często dodajemy go do różnych sałatek. Dzięki temu tego typu potrawy stają się bardziej syte i pożywniejsze. W tej sałatce(...)przepis na sycącą sałatkę z kurczakiem . SYCĄCA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS Składniki 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g) 200 g makaronu kokardki 1 puszka kukurydzy 1 słoik pomidorów suszonych w oleju 2 garści słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu szczypta soli świeżo zmielony pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotować

Alle Dobre!
Kasza perłowa z winogronami 124

jabłkiem. Postanowiłam spróbować. Robiłam na obiad w ramach nie marnowania jedzenia prostą kaszę z patelni. Często, kiedy zostaje mi kasza z dnia poprzedniego, podsmażam ją z rożnymi warzywami, mięsem czy wędlinami, czasem z serem lub strączkami i powstaje pyszne danie jednogarnkowe czy też raczej jednopatelniowe. Tym razem podałam je dodatkowo z winogronami. Mi bardzo smakowało, dzieciakom też. Warto więc spróbować(...)perłowej 2 liście kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 ząbek czosnku 3 łyżki domowego sosu pomidorowego z bakłażanem – można dodać pomidory z puszki lub passatę lun dowolny sos ze słoika na bazie pomidorów sól pieprz 2 garście winogron Jak zrobić kasze perłowa z winogronami: Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przez dwie minuty cebule pokrojoną w kostkę

Dorota Smakuje
Ogórki w curry 142

Niezwykle aromatyczne, chrupiące ogórki o smaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego. Składniki: 1,5 kg ogórków   2 cebule   Zalewa:   1 litr wody   1,5 szklanki cukru   1,5 szklanki octu 10%   1,5 łyżki soli(...)chrupiące)  i pokroić w słupki. 2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. 3. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować około 3-4 minuty

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 861

Składniki: 1 puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasolki duży słoik pieczarek marynowanych  2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny 6 jajek  1 brokuł sól, pieprz, papryka mielona ostra  Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu  3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%  5 ząbków czosnku  sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, jajka(...)kosteczkę, posypujemy ostrą papryką i smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :) Z tych składników wychodzi spora miska sałatki

Proste Potrawy
Comber z jelenia duszony 407

minut. Wyjąć mięso, zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować. Włożyć mięso, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Wewnątrz mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni. Wyjąć mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić, zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Na patelni rozpuścić cukier, dodać żurawinę, mieszając smażyć. Dodać masło i smażyć aż żurawina(...)pigwa będzie miękka. Comber pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą. Podałam ze szpinakiem . *jeżeli nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny ze słoika – 2-3 łyżki żurawiny podsmażyć na łyżce masła.   zastawa

królestwo garów
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2996

efekt końcowy jest tego wart  i na pewno  zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy(...)schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania