mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:122/214)

Domowe marynowane podgrzybki 145

Przygotowane w domowym zaciszu, rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin. Składniki: 4kg świeżych podgrzybków Zalewa: 7 szklanek wody 2 szklanki octu 2 łyżeczki soli 5 liści laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 8 ziaren czarnego pieprzu Wykonanie: 1. Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części(...)następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika). 2. Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zalewę

Szalona Kuchnia Eweliny
Willowglen i zupa chrzanowa 138

słabszy aromat) 2-3 białe kiełbaski (gotowane) Jajka Zupa chrzanowa – przygotowanie: Wszystkie składniki na wywar oprócz włoszczyzny umieszczamy w dużym garnku, zalewamy ok. 3-4 litrami wody tak, aby mięso było całe zanurzone. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu skręcamy ogień na mniejszy, zbieramy szumy i… idziemy robić mazurek pomarańczowy A tak poważnie: gotujemy sobie wywar na wolnym ogniu(...)włoszczyznę i gotujemy kolejne pół godzinki (co najmniej). Następnie z całości bulionu odlewamy ok. 2 litry, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki, otarty korzeń chrzanu (lub kilka łyżek gotowca ze słoika) i gotujemy, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy również część warzyw z bulionu, albo same białe, albo z odrobiną marchewki – wtedy nasza zupa będzie miała kolor jak na zdjęciu. Całość blendujemy

Kate's Kitchen
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 177

garnku rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku można piec różne mięsa, ryby, domowe chleby, warzywa, a nawet risotto i lasagne. Garnek wykonano z naturalnej porowatej gliny, którą wydobywa się ręcznie.  Cena: 79,99 zł Gdzie kupić?  www.aledobre.pl Zestaw miodów(...)się jako ciekawy prezent. Miód to doskonały zamiennik cukru pełen zdrowych właściwości dla całego organizmu. Taki prezent z pewnością zrobi wrażenie na obdarowanej osobie. Zestaw składa się dwóch kamionkowych słoików z miodem gryczanym i wielokwiatowym zapakowanych w oryginalne i spersonalizowane drewniane pudełko. Cena: 119 zł Gdzie kupić?  www.crazyshop.pl Warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool Warsztaty kulinarne to nie tylko

My Chcemy Jeść
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 205

kapusty. Czego chcieć więcej? Zawsze wydawało mi się, że śliwki do grzybów pasują, ale nigdy w ten sposób nie przyrządzałam dań, bo mój Mężczyzna nie uznaje owoców w mięsie... Tutaj je tak zakamuflowałam, że śladu po nich nie ma, za to delikatny smak pozostał. I o to mi właśnie chodziło ;) Ps. W sumie do tej pory(...)false false false PL X-NONE X-NONE Składniki:   3 grube plastry schabu 20g suszonych   grzybów 1 duża cebula 2 ziarenka jałowca Sól, pieprz do smaku 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz 8 świeżych śliwek węgierek lub 4 suszone ½ łyżeczka zmielonego rozmarynu 2 łyżeczki masła klarowanego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Plastry schabu doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 179

żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy kości, żeberka. Studzimy, obieramy z mięska i wrzucamy je z powrotem do garnka- oczywiście mięso, nie kości ;) Bigos powinien gotować się jeszcze przynajmniej godzinę. Na koniec próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku- nie robimy tego na początku gdyż smaki stają się bardziej intensywne w trakcie(...)moim domu bigos gotuje się niemal w ilości hurtowej. Jednak Święta spędzamy zwykle w naprawdę pokaźnym gronie i wszyscy są amatorami tradycyjnych potraw. Dodatkowo, gorący bigos zamykamy w słoikach, dzięki czemu w dowolnej chwili możemy otworzyć i pałaszować. Z czasem kapusta staje się bardziej miękka, ale miesiąc lub półtora spokojnie możecie przechowywać tak zamknięte danie. Być może i dłużej

Pichceniomania
ŚWIĄTECZNY BIGOS 556

SKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję(...)godziny. Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę

Gotowanie Patki
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 209

przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę. Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka. Doprawiamy i mieszamy. Gałki(...)blendujemy żeby była gładka i kremowa. UWAGA masa pasztetu może wydawać się dość luźna, ale w procesie pasteryzacji zgęstnieje i będzie miał super konsystencję.  Pasztet przekładamy do wyparzonych słoików,zakręcamy. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy lub troszkę gazety. Układamy na tym słoiki, i pasteryzujemy na średnim ogniu około 1 godziny. Woda musi bulgotać. I nasz pasztet jest gotowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sos cukiniowo-paprykowy 133

miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu(...)minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Tradycyjna zupa ogórkowa 213

siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)lubczyku Ilość ogórków i ziemniaków podaną w przepisie możecie oczywiście zmienić według Waszych upodobań kulinarnych. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę - dodajcie więcej ogórków, jeśli bardziej gęstą - więcej ziemniaków. :) Wykonanie: Mięso zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem i liśćmi, 5 gałązkami koperku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj

Garniec Magalie
Zupa z chleba 269

kilka sposobów. Smakuje dobrze z dodatkiem mięsa, jednak równie smaczna jest w wersji  bezmięsnej. Jestem skłonna powiedzieć że lepsza. To moje zdanie ,ponieważ nie przepadam za mięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję. Ten przepis to moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka(...)też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry 5 dkg   Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików. Wykorzystuje do zup szybkich.     Wykonanie - obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę w miarę drobną - umyte pomidory pokroić w ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona

Eli Gotowanie
Dip z karczochów czy smarowidło na chleb? 118

Dip z karczochów zmiksowałam pierwszy raz na Sylwestra. Bardzo mi wtedy smakował, więc dzisiaj był powtórka. Muszę przyznać, że dip jest bardzo uniwersalny, bo nadaje się

codojedzenia
Jak pozbyć się muszek owocówek w kuchni – 6 wskazówek 157

się gnatów, zrób domową pułapkę na owady! Aby to zrobić: a. weź szklany słoik z pokrywką; b. wywiercić kilka otworów w pokrywie za pomocą śrubokręta lub noża; c. wlej trochę octu z cydru na dno słoika i poczekaj. Muszki, bardzo przyciągnięte zapachem octu, wejdą do słoika i utkną w nim. Aby zmaksymalizować efekt tej sztuczki, możesz również dodać cytrynę(...)butelkę w strategicznym miejscu (np. na blacie roboczym) i wlać coś, co przyciągnie muszki. Oprócz octu z cydru, czerwonego wina lub cytryny, można użyć także piwa lub małych kawałków mięsa. Gnaty zostaną uwięzione w butelce. Jedyne co musisz zrobić, to zmienić butelkę, gdy pułapka przestanie działać. Wskazówka nr 2: wyeliminuj muszki z rur. Jeśli masz muszki w swoich rurach, sztuczką

sierotka maRysia w kuchni
Swojski smalec ze skwarkami z boczku 126

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni do zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku. Smalec przepuść przez praskę do mielenia mięsa lub pokrój w kostkę jeśli nie masz innej możliwości. Umieść w wysokim rondlu i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut. Tłuszcz powinien się znacząco wytopić, kwarki być jasne(...)przez praskę oraz przyprawy: suszony majeranek, pieprz i sól. Podgrzewaj jeszcze chwilę do momentu rumienienia się skwarek. Płynny, ale przestudzony smalczyk wymieszaj z podsmażoną cebulką i boczkiem. Przelej do słoika i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce. Uwagi: Smalec najlepiej smakuje ze świeżym, swojskim pieczywem i ogórkiem kiszonym. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Swojski smalec

ProstePesto.pl
Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę 171

Ogórki w ketchupie to jeden z moich przepisów na zimowe przetwory. Bardzo lubię ich słodko- kwaśny smak, który świetnie komponuje się w rożnego rodzaju mięsami. Ja zastosowałam pikantny ketchup i chętnie dosypałabym do nich jeszcze odrobinę chili, jeśli natomiast chcemy, aby ich smak był bardziej delikatny dodajmy ketchup łagodny i trochę mniej octu. Ogórki na zimę warto przygotować, zwłaszcza jeśli mamy(...)takich z ekologicznej uprawy. Będą jak znalazł do obiadu, albo jako przekąska na Andrzejki czy w czasie karnawału. [embed]https://youtu.be/Zi8tHIdOREs[/embed] Składniki na ogórki w ketchupie (około 5 słoików po 0,5 l): 1,5 kg ogórków gruntowych 1 l wody 2/3 szklanki octu (około 180 ml) 3/4 szklanki cukru (około 200 g) 300 g keczupu (dałam pikantny

e-PrzepisyKulinarne
Kiszone pomidory i ogórki. 402

wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków czosnku kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa   (podaję proporcje składników(...)litr zimnej wody 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej) Przygotowanie: Pomidory i ogórki umyć i osuszyć na sicie.  Odciąć końcówki ogórków (szybciej się ukiszą).  Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Następnie układać pomidory i ogórki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa. Zakręcić

Codziennik Kuchenny
Schab w sosie z suszonych pomidorów 136

lyzki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych) 5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano(...)chwilke smażyć uważając aby czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić  około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut. Polać kotlety sosem

Kubki smaku