mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:124/214)

Pieczona pierś z indyka 75

wieprzowinę. Tym razem jest to pieczona pierś z indyka. To bardzo delikatne i mało kaloryczne mięso, więc idealnie nadaje się również dla dzieci czy osób na diecie. Pieczona pierś jest bardzo prosta do przygotowania, fajnie jest ją przyprawić ziołami, żeby była aromatyczna. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. To istotne, ponieważ pierś z indyka jest(...)szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Pieczona biodrówka na kanapki Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG , kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ KLIKNIJ

Kulinarne przygody Gatity
Kawa żołędziowa 74

Zbieramy żołędzie, najlepiej jeszcze zielone i bez dziurek, płuczemy i namaczamy na noc. Trzeba je obrać ze skrupek i uprażyć. W tym celu najlatwiej jest roztłuc łupinkę tłuczkiem do mięsa. Ściągamy skrupki a środki wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy przez pół godziny a następnie odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Wodę odlewamy a żołędzie zgniatamy jak najdrobniej. Teraz w piekarniku(...)całą godzinę, co jakiś czas mieszając. Ususzone żołędzie można jeszcze zmielić w młynku do kawy. W ten sposób otrzymujemy tak jakby mąkę z żołędzi. Taki proszek wystudzony przechowujemy w słoiku. Można go wykorzystać do kawy albo dodawać do wypieków. Kilka łyżeczek proszku dodanych do pieczenia chleba nada pieczywu orzechowy smak. Jak parzyć kawę z żołędzi  Aby zrobić porcję kawy

prawdziwe jedzenie
Marynowane jabłka w occie 128

Marynowane jabłka w occie Przepis na jabłka w zalewie octowej do mies i pasztetów. Marynowane jabłka w occie, podobnie jak gruszki w occie są świetnym dodatkiem do mięsa, szczególnie drobiu, i pasztetów. Jabłka w occie często podaję też do serów pleśniowych, bo świetnie podkreślają ich smak. Marynowane w słodko-winnej zalewie jabłka możesz również dodawać do sałatek i deserów(...)stole. Przepis na marynowane jabłka w occie pochodzi z okolic Warki. Tą tradycyjną recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rososzanki.  Jabłka w słodko-winnej marynacie podaję do mięsa, pasztetów, serów pleśniowych i sałatek.  Marynowane jabłka w occie 6-7 Jabłek Grójeckich takich odmian jak Champion lub Jonaprince Zalewa:  1 szklanka octu jabłkowego  1,5 szklanki

Cztery Fajery
Pomidory konserwowe 123

Pomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi

Pieprzyć z Fantazją
149. Prosty i pyszny obiad, czyli roladki z piersi z kurczaka z serkiem śmietankowym, suszonymi pomidorami i bazylią 144

Kocham suszone pomidory! Gdyby nie były tak kaloryczne wyjadałabym je widelcem ze słoika do zera i krzyczała, że kocham życie! 😎 Uwielbiam je na kanapce, z makaronem, w formie pasty, w sałatkach. Suszone pomidory to życie 💓 Są dość słone, ale moja natura kulinarna jest bardziej w stronę wytrawną, aniżeli słodką. Jeśli chodzi o żywieniowe grzeszki to mam zdecydowanie częściej ochotę(...)coś słonego, niż słodkiego.. I wiem,że nie jestem jedyna :) Pisałam już tutaj, że pomimo, iż od stycznia unikam spożywania mięsa (choć np. w pierwszy weekend czerwcowy przyznaję, że złamałam te restrykcje i objadłam się zajebistymi gołąbkami mojej cioci, oczywiście własnej roboty) to na blogu będą się pojawiać również propozycje mięsne, ponieważ przygotowuje takowe w przedszkolu. A więc... dziś

Symfonia Smaków
Leczo z fasolką szparagową 176

blogu prym wiodą przepisy na przetwory. Przez ostatnich kilka lat sporo się ich uzbierało. Jeszcze nie jeden przepis na pewno do nich dołączy ale póki co... dałam sobie ze słoikami spokój. Chyba pierwszy raz od kilku lat machnęłam tylko parę dżemów i trochę kompotów. Zostało nam sporo zapasów z zeszłego roku. No i nie oszukujemy się - niektórym sałatkom czy sosom(...)kuchnię ekspresową. To leczo może nie jest super ekspresowym daniem, ale przy dobrej organizacji czasu można się z nim prędko uwinąć. Tym razem pierwsze skrzypce gra fasolka. Zamiast mięsa możecie dodać kiełbasę lub trochę tego i tego. Możecie dorzucić śmiało swoje ulubione warzywa jak np. kukurydzę. A zieloną paprykę zamienić na czerwoną i żółtą. Składniki: 400 g karkówki

My simple kitchen
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 148

smaku pieprz majeranek Ostrym nożem odciąć od słoniny skórę. Można ją wykorzystać do przygotowania chipsów a ‘la prażynki . Następnie słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać(...)Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia. Następnie słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. U mnie smalec domowy z cebulą spokojnie stoi w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można też śmiało mrozić go mrozić w pojemniczkach czy słoikach. Smalec

Ola la LCHF
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 358

smaku pieprz majeranek Ostrym nożem odciąć od słoniny skórę. Można ją wykorzystać do przygotowania chipsów a ‘la prażynki . Następnie słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać(...)Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia. Następnie słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. U mnie smalec domowy z cebulą spokojnie stoi w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można też śmiało mrozić go mrozić w pojemniczkach czy słoikach. Smalec

Ola la LCHF
Bigos 227

garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając, by nic się nie przypaliło. Bigos najlepiej smakuje jeśli się go kilka razy(...)jest go za dużo i nie chcemy by się zmarnował, to mamy dwie opcje jak go przechować: Mrożąc- w szczelnych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub wekując w słoikach, ok 20 minut od momentu zagotowania. Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 240

łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo zmielony pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado? Mięso kurczaka doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz przyprawą swańska sól, a Wy możecie doprawić solą pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Grillujemy kurczaka na patelni z obu stron przez kilka minut. Na talerzu(...)pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny awokado. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całą sałatkę. Składniki sosu mieszamy w słoiku i polewamy nim sałatkę. Smacznego!   The post Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów 189

Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy(...)gęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu . Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały. Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Pasztet drobiowy ze słoika 209

minut  (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po wątróbce wrzucamy kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok 20 minut często mieszając, kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy(...)dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja  na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego koperku a do drugiej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (firmy Kamis). Przełożyć

Delicious Titbits
Pampuchy z truskawkami 173

Czas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową.   Składniki na ok 20 sztuk: 1 kg mąki pszennej 8 dag drożdży 2

Apetyczna babeczka
Łopatka faszerowana grzybami, kotlety 116

łopatki (czyli musi to być kawałek pieczeniowy, jednolity, nie szarpana gulaszowa) sól, pieprz do smaku farsz : około 0,3 kg, grzybów leśnych-opcjonalnie (w moim przypadku, obsmażane grzyby ze słoika z jesiennych zbiorów ale mogą być mrożone lub inne świeże takie jak pieczarki). kawałek wędzonej słoniny lub boczku, najlepiej domowego wyrobu ( taki wielkości pudełka zapałek ) 2 mniejsze cebule 2 ząbki(...)żeby każdy z nich dał się złożyć na pół. Dość cienko ale bez przesady . Każdy dopraw solą i pieprzem, odstaw. Grzyby oczyść, pokrój bardzo drobno inaczej trudno będzie faszerować mięso, tak samo cebulę. Czosnek wyciśnij praską i dodaj do cebuli. Na patelni wytop posiekaną słoninę i usmaż na niej grzyby z cebulą, czosnkiem, miodem, tymiankiem. Do momentu aż się zrumienią

Ogrodnik w podróży
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 187

bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po ukiszeniu wstawimy ją do lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej(...)kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy

Leśny Zakątek
Wolno duszona marynowana wołowina 201

czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru  1 słoik (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata 3/4 szklanki ciemnego sosu(...)łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Teraz przed nami najbardziej uciążliwy etap - zamrożone mięso trzeba pokroić na jak najcieńsze plasterki o wymiarach mniej więcej 3 na 4 cm. Pokrojoną wołowinę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bogracz 69

blogu. My wielokrotnie wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym w końcu go zrobiłam. Zrobiłam, ale on nie może go obecnie jeść. No peszek. Zawekowałam więc jeden duży słoik, resztę zjadłyśmy z Tolą. Na Sylwestra jeść go nie miałam w planie, bo plany od dawna są zupełnie inne. Dzisiejszy bogracz zrobiłam jedynie z myślą o Was. Jeżeli chodzi o sam przepis(...)obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem, cała potrawa będzie w nim robiona) na brązowy kolor. Polecam smażyć w dwóch partiach. Jak wrzucicie wszystko na raz, mięso puści

Kardamonovy
Bogracz 115

blogu. My wielokrotnie wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym w końcu go zrobiłam. Zrobiłam, ale on nie może go obecnie jeść. No peszek. Zawekowałam więc jeden duży słoik, resztę zjadłyśmy z Tolą. Na Sylwestra jeść go nie miałam w planie, bo plany od dawna są zupełnie inne. Dzisiejszy bogracz zrobiłam jedynie z myślą o Was. Jeżeli chodzi o sam przepis(...)obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem, cała potrawa będzie w nim robiona) na brązowy kolor. Polecam smażyć w dwóch partiach. Jak wrzucicie wszystko na raz, mięso puści

Kardamonovy
Pasztet z indyka 95

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE Przepis autorski; -1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka  -0,3 kg wątróbki z indyka  -18g/kg sól ważona nie jodowana  -4g/kg przyprawa do pasztetu -6g/kg świeży czosnek -3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu) -jedna większa marchew -jedna cebula -dwie małe bułeczki  -dwa jajka  WYKONANIE(...)Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso,  parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę  w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym 74

coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością , które często obawiają się strączków w swojej diecie. Na końcu przepisu zobaczycie(...)najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! Składniki (2 porcje): 200g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 80g tartego sera typu parmezan, 100g śmietanki 18%, 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Jeśli wykluczacie z diety nabiał, to możecie lekko zmodyfikować to danie: – zamiast sera typu parmezan

Natka Pietruszki
Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie 173

liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około(...)wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 3 minuty.  4. Pulpety umieszczamy w garnku lub dużym słoiku. Wlewamy zalewę. Studzimy, po czym schładzamy przez minimum

Szefowa kuchni
Kuskus z papryką, cukinią i kukurydzą w pomidorach 149

czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne.  Zamiast kuskusu można użyć innej(...)jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika! Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe Składniki: 200 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 1/2 dużej cukinii 1/3 puszki z kukurydzy 1 ząbek czosnku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka tatarska 159

tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna?   Składniki: marchewka starta na tarce pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały) pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej 2 jajka na twardo(...)obrane i posiekane 10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych 10 małych korniszonów drobno pokrojonych 2 czubate łyżki kaparów ze słoika fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie 4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też natka) coś zielonego do dekoracji np. korniszony, natka

Ugotowane pozamiatane
Konfitura rabarbar i mandarynka 164

który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka. Rabarbar obieramy(...)się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy tak do wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni
Kiełbasa w słojach. 139

wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania :   M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wkładamy do wyparzonych i osuszonych wecków. Brzegi wecków muszą być suche(...)stron cienko białkiem z jajka kurzego, aby lepiej nam trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy

Przepisy i porady kulinarne
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 525

Wlać sok z cytryn, dopełnić letnią przegotowaną wodą - cytryny powinny być zanurzone w całości w płynie. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką i ustawiłam go w kącie szafki kuchennej. Cytryny będą gotowe po około miesiącu. Można je wtedy wstawić do lodówki i zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych(...)wszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść

Codzienna kuchnia niecodzienna