mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:123/214)

Prosta zapiekanka z ziemniakami 197

własnych gustów. Jest to również świetny przepis na pozbycie się wszystkich resztek z lodówki. Często po przygotowaniu innego ulubionego dania, zostaje nam to jakaś marchewka, to otwarty słoik z ogórkami, czy jeszcze inne kawałki warzyw, zarówno tych świeżych jak i konserwowych. To wszystko możemy wykorzystać i nic nam się nie zmarnuje, a tylko doda smaku naszemu daniu. Jednak nawet taka(...)pyszna, a do tego szybka i bardzo pożywna. Przepis Składniki: ok. 1 kg ziemniaków (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będzie zapiekać nasze danie. ok 0,5 kg mięsa z kurczaka, można zastąpić dowolnym innym mięsem, nawet mielonym Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane

KasiaiKrzysiu.pl
Łososiowa ekstaza 181

rodzaju trunkami, począwszy na tych wytrawnych, skończywszy na słodkich - stanowi wtedy świetne "przełamanie" smaków. Wersja tatara, który prezentuję dzisiaj, nadaje się idealnie dla tych, którzy nie przepadają za surowym mięsem czy rybą oraz obawiają się surowych jajek, które najczęściej występują obok tatara. Postarałam się również tak połączyć poszczególne składniki, aby tatar miał różne tekstury - co stanowi niebywałą przyjemność podczas kosztowania(...)zagwarantować, że będziecie zachwyceni.  Składniki (na 3-5 osób): 200 gramów wędzonego łososia dobrej jakości 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej 1 łyżeczka dobrej jakości tartego chrzanu (ze słoika) lub taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu  2 szalotki 3/4 gałązki świeżego tymianku (listki) 1 łyżka stołowa soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek świeżo mielony

Garniec Magalie
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 216

wspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym  elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście(...)zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru

Kuchnia Beaty
OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 169

Zupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne

Walijskie Pichcenie
Domowe masło ze śmietanki kremówki 200

Domowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie

Korniszonki
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 328

Składniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1

Korniszonki
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 100

później w łatwy sposób można zrobić kolejne danie. Najbardziej popularny jest oczywiście rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast stać codziennie przy obiedzie(...)popisem jak zrobić coś z niczego Mrożenie i wekowanie! I w końcu najszybszy sposób na ponowne wykorzystanie to oczywiście mrożenie i wekowanie gotowych produktów. Mrozić można chyba wszystko; chleb, mięso, sosy, ser, wędlinę, owoce, warzywa, gotowe dania. Mrożenie jest super sposobem, jednak trzeba kontrolować również zawartość zamrażalniki przy każdym wyjściu na zakupy. Często zdarzało mi się zapomnieć

KuchniaWeDwoje.pl
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 117

Dobrą praktyką jest działanie zapobiegawcze. Jeśli już wiemy, że nie zjemy całego przygotowanego jedzenia warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia. Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się(...)szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku

ProstePesto.pl
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 163

Mrożenie i wekowanie! I w końcu najszybszy sposób na ponowne wykorzystanie to oczywiście mrożenie i wekowanie gotowych produktów. Mrozić można chyba wszystko; chleb, mięso, sosy, ser, wędlinę, owoce, warzywa, gotowe dania. Mrożenie jest super sposobem, jednak trzeba kontrolować również zawartość zamrażalniki przy każdym wyjściu na zakupy. Często zdarzało mi się zapomnieć(...)zamrożony. Wekowanie jest natomiast super pomysłem na  dania jednogarnokowe takie jak bigos , leczo – zamiast jeść 3 dni to samo, można gotowe danie wrzucić do słoika. Będzie jak znalazł w kolejnym tygodniu. Minimalizm w kuchni! Czyli punkt mi bardzo bliski, od którego to wszystko się kiedyś zaczęło. Osoby, które mnie znają

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 236

przyrządzane na parze są nudne i bez smaku, z pewnością uległ stereotypom. Dziś udowodnię Wam, że na parze można ugotować zdrowy i przepyszny obiad. Parujemy! Wybrałam delikatne i chude mięso z polędwicy piersi indyka, wykorzystuję pesto (które zawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi(...)słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto ) 20g sera mozzarella sól, pieprz do smaku 100g kaszy pęczak potrójna objętość wody w stosunku do kaszy szczypta soli 100g świeżych

Dietolog
Sałatka z tuńczykiem i makaronem 178

Znakomita sałatka, którą możemy zabrać na wycieczkę, na spacer, świetnie sprawdzi się też na wyjeździe. Po prostu zakręcamy słoiczek, wkładamy do torby i mamy gotowe, sycące

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 208

Wami przepisem.  "Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana(...)beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab po meksykańsku 202

Składniki: 5 plastrów schabu, przyprawa meksykańska, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół słoika papryki konserwowej, puszka czerwonej fasoli, 5 dużych ogórków konserwowych, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszka ananasa, 1 duża cebula, 0,5 l. bulionu warzywnego, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy na patelni(...)przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy

Pobite gary Barbary
Domowe marynowane podgrzybki 136

Przygotowane w domowym zaciszu, rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin. Składniki: 4kg świeżych podgrzybków Zalewa: 7 szklanek wody 2 szklanki octu 2 łyżeczki soli 5 liści laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 8 ziaren czarnego pieprzu Wykonanie: 1. Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części(...)następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika). 2. Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zalewę

Szalona Kuchnia Eweliny