być pikantne. Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko do 1/3 wysokości łodygi. Również odłamać twarde końcówki. Jeśli użyjecie ze słoika to szparagi odcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki(...)małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać szparagi, zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 35-40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńurządzenia możecie po prostu pokroić buraczki w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatka z buraków jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu - mięsa lub ryb, a do tego ma oczywiście fantastyczny kolor. Składniki : 500g ugotowanych buraczków 1 łyżka uprażonego sezamu 2 garście rukoli Dressing : sok z jednej pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)buraczanej z pomaranczą : Buraki zetrzeć na spiralizerze na cienkie nitki, lub pokroić w cienkie słupki, ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowanie dressingu - wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiku, zakręcić i energicznie potrząsnąć. Burczaki przełożyć do miski zalać dressingiem, dodać połowę uprażonego sezamu i delikatnie wymieszać. Na głębokim talerzu ułożyć rukolę, na niej położyć buraczki, oprószyć pozostałym
Codzienne Gotowanieziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu lub średnia gałązka suszonego majeranku kromka suchego razowego chleba ze skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy(...)wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę z nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić wędzonymi żeberkami lub wędzonym boczkiem w ilości około 40-50 dag. pęczek włoszczyzny 1 duża cebula
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. 200g makaronu tagiatelle 300g pieczarek 6 pomidorów suszonych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 szalotki 1/2 szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia. 2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje. 3. Sos mieszamy z makaronem
Szefowa kuchnitych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście ( oczywiście najlepsza własna ze słoika ). Składniki: Ok. 1 kg karkówki Sól Pieprz Papryka słodka 1 duża marchew Duży słoik kapusty kiszonej ( około 720 gram ) Liść laurowy Ziele angielskie Miód olej Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Postawiamy na chwilę do zamarynowania. Na rozgrzanym oleju podsmażamy karkówkę(...)dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i marchew. Dodajemy ponadto niewielką ilość miodu dla złagodzenia kwaśności kapusty i podkręcenia smaku. Podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki EwyW zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla
Moja Delicjaktóra będzie miała super skład, czyli tylko niezbędne przyprawy. Do szynki gotowanej w majonezie potrzebujesz tylko garnka, nawet nie musisz mieć szynkowara. Garnek musi być odpowiednich rozmiarów, tak, aby mięso było całkowicie przykryte wodą. Szynkę parzymy dwa razy po dziesięć minut i ważne jest to, aby moc kuchenki czy ogień nie był zbyt mocny, woda powinna tylko lekko pyrkotać. Szynkę(...)wędliny: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Instagramie, bądź ze mną na bieżąco → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. KLIKNIJ
Kulinarne przygody Gatityrobieniu wszelkich przetworów i suszeniu żywności. Każdego roku nasze domy wypełniają się bulgoczącymi garnkami, by za chwilę zapełnić półki w spiżarkach i piwnicach słoikami z samymi wspaniałościami. Dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, sałatki w słoikach... Do tego pojemniki z suszonymi ziołami i owocami, skrywającymi w sobie całe ciepło słońca zebrane latem. Łącząc obie te rzeczy, zapraszam dziś na chutney z suszonych(...)imbiru w towarzystwie cebuli i czerwonej papryki, które wprowadzają nieco wytrawności w tym słodkim zamieszaniu. To idealny dodatek do złocistych, gorących tostów z serem, deski serów, pieczeni i mięs drobiowych i wieprzowych oraz do wszystkiego, z czym tylko Wam zaskamuje :) Jeżeli zatem macie ochotę urozmaicić sobie tę kapryśną zimę czymś pysznym i połaskotać podniebienie słodko-słoną przyjemnością, koniecznie spróbujcie chutneya
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDżem z moreli podkręcony rozmarynem to jeden z najlepszych pomysłów na przetwory z moreli. Do zrobienia na cukrze lub ksylitolu/erytrolu. Idealny na kanapki/gofry/naleśniki ale również do podania z mięsem lub z deską serów i wędlin. Ma baaaardzo szlachetny smak, szczególnie delikatnie podkręcony rozmarynem. To naprawdę prosty dżem morelowy do zrobienia w kilku krokach. WSKAZÓWKI: Jeżeli masz bardzo(...)możesz wycisnąć sok z limonki lub połowt grejfruta. Robiąc dżem na erytrolu/ksylitolu warto dodać 1 łyżkę pektyn do gotowania oraz zapasteryzować dżem na mokro. Składniki na 3-4 małe słoiki dżemu z moreli z rozmarynem: 1,5kg moreli bez pestek 200-300 g cukru lub erytrolu/ksylitolu Sok z 1 cytryny 1 długa gałązka rozmarynu Przygotowanie: 1. Morele przekładamy do szerokiego
Czarnawisienkakażdym sklepie. Ta sałatka z kurczakiem to także świetny pomysł na posiłek do pracy, łatwo można ją zapakować do pojemnika na wynos. Sekretem smaku sałatki jest odpowiednio przyprawione mięso, które nadaje jej aromatu i cudownego smaku. Dodatek do sałatki to pyszny sos, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Dzięki dodatkowi rzodkiewki sałatka jest kolorowa i chrupiąca. Zapraszam do zapoznania się(...)okazję. Idealna na obiad, kolację, czy spotkanie w gronie znajomych. PRZEPIS NA LEKKĄ SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM Składniki 400 g fileta z kurczaka 250 g mozarelli mini pęczek rzodkiewki 1/2 słoika oliwek 10 pomidorków koktajlowych 1/2 główki sałaty masłowej sól pieprz papryka słodka przyprawa do kurczaka SOS 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka
Przepiski.plmąkę przełożyć do miski. Dodać ekstrakt z wanilii, wyrabiać między palcami tworząc kruszonkę. Odstawić. Mak zalać wrzątkiem. Odstawić do wystudzenia, odcedzić. Zmielić dwa razy w maszynce do mięsa przez najmniejsze oczka. Żurawinę i skórkę można dodać w całości lub też zmielić razem z makiem. Następnie dodać miód, cukier, ekstrakt migdałowy a na końcu piane ubitą na sztywno(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem. Dno wyłożyć połową kruszonki, delikatnie ugnieść. Włożyć do pieca, podpiec koło 15 min w temp, 180C, Następnie wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać. Zawartość słoików z żurawiną przelać do garnuszka, gotować około pół godziny do czasu zredukowania płynu. Następnie przełożyć na masę makową. Na wierzch wyłożyć resztę kruszonki. Wstawić do pieca i piec około
Radość kipiąca uśmiechem.śniadanie lub kolację. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia mała główka kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki słoik suszonych pomidorów w oleju 1 puszka kukurydzy 2- 3 ogórki gruntowe 100 g pokrojonej fety sos 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny czarny pieprz przepis(...)wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 20 minut. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy
Smakowite DaniaPowinna ona bez problemów odejść od mięsa ryby. Oddzielamy mięso od szkieletu na przykład widelcem i wybieramy większe ości kuchennymi cęgami. Ja wszystko robię jednak rękoma wygodniej i szybciej. Mięso makreli nieco rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Następnie drobno kroimy koperek i dodajemy go do miski z makrelą. Kolejnym krokiem jest dodanie chrzanu i naszego twarożku. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli(...)Gotowe! Pastę możemy podawać na chlebie, bądź też do krakersów. W restauracjach może być podane jako czekadełko. Koszt: 13 zł Przygotowanie: w mniej niż 30 minut Pasta zamknięta w słoiku powinna wytrzymać 4-5 dni Przepis przygotujecie ze składników dostępnych w lokalnym sklepie Ja osobiście pastę lubię smarować na chleb To pyszny przepis, który przygotujesz w mniej niż 30 minut
Kuchennyviral.pljest gładki, a ubijany bez dostępu powietrza jest rzadki i byle jaki. Wylany na sałatkę wygląda smętnie i mało elegancko. Nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale błagam – tylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Nie bójcie się, że ziemniaki będą smakować tylko musztardą czy cytryną – sos jest pikantny, ale ziemniaki delikatne – wszystko(...)jest nudno! Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny, ale i do ryb – zarówno smażonych, jak i gotowanych. Ta pikantna sałatka z ziemniaków przełamie też tłusty aromat grillowanej wieprzowiny – zabierzcie ją wtedy na grilla, na zimno
Karo in the Kitchen