mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:136/214)

Czernina bez krwi 185

poszczególne elementy. Korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, wątróbkę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Wywar przecedzić. Obrać mięso z kości. Mięso i podroby pokroić w drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Śliwki zmiksować z odrobiną wywaru. Gruszkę pokroić w kostkę. Śliwki, wiśnie i gruszkę dodać do wywaru. Zagotować. Zupę(...)gęsi, pęczek włoszczyzny, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, 2 ząbki czosnku, do doprawienia zupy: 150 g wiśni mrożonych (u mnie wiśnie ze słoika ), 80 - 100 g suszonych śliwek, 1 duża twarda gruszka, 30 – 40 ml octu jabłkowego, miód gryczany ( 2 – 3 łyżki), cukier, majeranek

królestwo garów
Zupa kapuściana 88

Nasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje(...)zupę kapuścianą jest uniwersalny i możesz przygotować go również z białej kapusty młodej lub kapusty pekińskiej. W sezonie zdecydowanie polecamy dodać pomidory świeże, poza sezonem krojone bez skórki ze słoika lub puszki. Warto podkreślić, że duża ilość kapusty nie przytłacza tej pysznej zupy, wręcz przeciwnie, dodaje delikatnej słodyczy, która idealnie równoważy się z pozostałymi składnikami. Jeśli lubisz, zupie możesz dodać

Kuchnia Na Wypasie
Domowe pesto jest najlepsze! 121

można zrobić ze wszystkiego. Zamiast bazylii możecie użyć rukoli lub zmiksować jarmużowe pesto . Macie pod dostatkiem natki pietruszki, zmiksujcie pesto pietruszkowe . Tego typu sos na zimno świetnie pasuje do mięsa z grilla, warzyw i feta. Możecie go również użyć jako marynaty lub po prostu wymieszać z twarożkiem. To wspaniały sos do makaronu lub sałatek . Pesto z bazylii około(...)łodygi bazylii grubo pokrój. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody. Dopraw pesto solą. Przełóż do słoika. Polej wierzch oliwą i zamknij słoik. Oliwa chroni pesto przed utlenieniem i zachowuje jego świeżī zielony kolor.   The post Domowe pesto jest najlepsze! appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka z selerem, porem i czerwoną fasolą 145

Sałatka z selerem, porem i czerwoną fasolą to kolejna propozycja z serii moich ulubionych sałatek, które często goszczą u nas na stole. Dobra na śniadanie, zarówno

Calzonella.com
Pasztetowa wędzona 189

razem z warzywami nastawiamy jak na rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec na 10 min wkładamy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Wszystko umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy do smaku, sól pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kaszę manną i dolewając rosołu(...)przy pomocy samego lejka, zawiązujemy dokładnie.  Parzymy kiełbaski w 80 st przez ok 50 min. Osuszamy i wędzimy ok 5 godzin w temp 60 st. Pasztetem można napełnić słoiki i pasteryzować 45 min w szybkowarze

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem 1115

makaronu w kształcie ryżu, 2 piersi z kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki oleju, 1 słoik groszku z marchewką, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 duży por (biała część),  2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania(...)sałatkę z dodatkiem kurczaka i warzyw. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować, odcedzić i również odstawić do wystudzenia. Marchewkę z groszkiem i kukurydzę dokładnie odcedzić. Por pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki przełożyć

Świat Domowej Kuchni
Pasta z wędzonej makreli 234

stołu i sposobem na wykazanie się fantazją w dekorowaniu potraw. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbawiamy ją ości. Rozgniatamy rybę widelcem – nie blendujcie jej, pozwólcie zachować kawałkom wędzonego mięsa ich kształt i teksturę. Mieszamy rozdrobnioną rybę ze smarownym serkiem twarogowym, majonezem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Dodajemy dwie łyżeczki chrzanu, usiekaną na mgiełkę natkę pietruszki. Próbujemy – dosalamy(...)mogły się rozwinąć. SKŁADNIKI 200g makreli wędzonej (waga po oczyszczeniu ryby ze skóry i ości) 100g smarownego serka twarogowego 1 pełna łyżka majonezu (30g) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika (20g) 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 pełna łyżka natki pietruszki, bardzo drobno posiekanej sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
PASTA POMIDOROWA 148

oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C.  Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę(...)pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem

Moja Książka Kucharska
Co Lila jadła w środę? 5 166

jogurtem i owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem z gruszką, bakaliami i oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli?  zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca(...)zawsze myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci -  patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy i duuuuuuużo pietruchy. Takie nasze smaki. Lila zjadła 2 sztuki.  Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Kapuśniak z kiszonej kapusty 270

smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje(...)ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera, pora cebula około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru zielenina Wykonanie: zawartość słoika z kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śliwki w occie. 122

Bardzo lubię mięso z owocami, często używam żurawiny jako dodatku, sama robię śliwki i gruszki w occie. Soczysta pieczeń z dodatkiem śliweczek niezapomniany smak!! Jeśli zostanie Wam trochę zalewy, to macie jak znalazł ocet smakowy. Jeśli dodajecie do niektórych swoich potraw ocet np. jabłkowy, ten ocet będzie równie dobry! SKŁADNIKI: 2kg. śliwek węgierek ZALEWA: 2 szkl. wody 3/4 szkl. octu(...)cukru 1 łyżka miodu 5-6 goździków WYKONANIE: śliwki myjemy i drylujemy, ze wszystkich składników gotujemy zalewę, dodajemy śliwki-czekamy do ostygnięcia, następnie jeszcze raz zagotować, wkładamy do słoików i gotowe

Kuchnia Beaty
Kurczak z warzywami 223

Kurczak z warzywami filet z piersi kurczaka -1 podwójny słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g papryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą(...)minut. Następnie filety z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem

Kuchnia Danusi
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 180

marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu Jest to skład kostki rosołowej drobiowej – zawiera 0,1% ekstraktu z mięsa kurzego. Przerażające. Tymczasem pyszną, zdrową i naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie  Domowa kostka rosołowa(...)łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka liści laurowych ½ łyżki kurkumy 2 łyżki soli 1 pieprzu Wystarczy, że wszystko dokładnie wymieszasz, przełożysz do słoika i uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli. Przydatne zioła w kuchni Smak swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość

Pani domowa
ZUPA SZCZAWIOWA 112

obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny.  W moim wypadku zupa jest gotowana na wieprzowych zeberkach.  3. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze(...)Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę. 2. Szczaw co robilismy zima - przepis znajdziecie tu >>>  SZCZAW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ , przemywamy woda na sitku i dodajemy do naszej zupy. 3. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 6. Zupe podajemy ciepłą, ze śmietaną

Kulinarnie z Polką na Kresach
DŻEM BRZOSKWINIOWY 133

oczyszczamy brzoskwinie także ze skórki (na chwilę zanurzamy we wrzącej wodzie po czym zdejmujemy skórkę- tak jak to robimy z pomidorami) 2.Wypestkowane brzoskwinie mielimy przez maszyną do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. 3. Zmielone lub zmiksowane morele wkładamy do garnka, wsypujemy cukier oraz wlewamy wyciskniety sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy by cukier nam się rozpuścił. 4. Wstawiamy(...)jaka jest konsystencja naszego dżemu.( Ten dżem co widać na zdjęciach i na filmiku gotowałam ok 3 godziny) 5. Gdy konsystencja dżemu jest już dobra przelewamy do wysterylizowanych wcześniej słoików i zakręcamy również wysterylizowanymi zakrętkami. 6. Słoki przekręcamy do góry dnem i zostawiamy pod ciepłym przykryciem, aż do wystygnięcia. SMACZNEGO! spróbuj również:  dżem z czarnej porzeczki

Kulinarnie z Polką na Kresach
Schab w sosie chrzanowym 186

bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1-2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki chrzanu ze słoika 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, cukier Schab nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzchu obkładamy go obranymi i pokrojonymi na plastry szalotkami lub cebulą(...)godziny. Po tym czasie pieczemy ok. 60-70 minut w 180°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu delikatnie rozcinamy rękaw (uważając, aby nie poparzyć się parą), wyjmujemy mięso i zachowujemy soki z pieczenia. Do soków z pieczenia dolewamy bulion (ewentualnie wodę) – tak, aby uzyskać ok. 0,5 litra płynu (zazwyczaj jest go ok. szklanki, więc dodaję

Poezja smaku
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ - łatwy, wypróbowany przepis na żurek z jajkiemi i kiełbasą 149

kupujcie gotowych zakwasów na żurek- no chyba, że ktoś ma już swój wypróbowany zakwas z butelki, no to ok. Wystarczy na kilka dni przed świętami nastawić w słoiku zakwas na żurek i mieć własny, prawdziwy zakwas na żurek, a co ważne, o niebo lepszy od tego ze sklepowej półki :) Jeżeli nie chcecie bawić się z własnym zakwasem, to proponuję już(...)jajkiem. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy, pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki i przyprawy na 3 litry żurku: ok. 2 litry wywaru z mięsa i kości 500g białej kiełbasy 1,5 - 2 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żurek 2 płaskie łyżki suszonego majeranku -  3 ziarenka ziela angielskiego i ew. listek laurowy 1 płaska łyżka

Moja Książka Kucharska
Sierpniowe sakiewki z kurkami, cukinią i pomidorami 170

Sierpień to kopalnia ciepłych i delikatnych smaków. Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 274

Lato dobiega końca, wakacje już za nami. Chociaż pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza i zaskakuje upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę

Moja Delicja
Kulki rybne w zalewie octowej 76

filety rybne odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Bułkę odsączamy z mleka. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki ostrej, całość dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z otrzymanej masy rybnej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kolejno panierujemy(...)liść laurowy, pieprz, cukier oraz sól, zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy przez 3-4 minuty. Wlewamy ocet, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do dwóch słoików przekładamy kulki rybne i zalewamy przestygniętą zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni, by smaki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kulki rybne

Przepiski.pl
Labneh- serowe kulki z jogurtu 191

wylewajcie! W kuchni znajdziesz wiele możliwości, by zużyć ją w całości w niedalekim czasie. Jakie?  Dressing do sałatek przede wszystkim, ale to już wiecie ;) Marynata do mięsa- zwłaszcza takiego pieczonego w piekarniku :) Dodatek do pysznych grzanek :) Baza do pysznych sosów, które połączone z makaronem dają niezły posiłek- u mnie był to sos szpinakowy z dodatkiem cukinii :) Możesz też skropić(...)świeżymi warzywami i mieszanką sałat.   Możesz także przygotować karnawałowe mini koreczki :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 1 większy słoik kulek serowych: 800g jogurtu naturalnego greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka soli Kilka ząbków czosnku 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 gałązka rozmarynu 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku Oliwa

Kuchnia w czekoladzie
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 629

białą kiełbasę znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym , dlatego gorąco zapraszamy do jej przygotowania w domowych warunkach. Jeśli zdecydujesz się na kupno wędliny w sklepie, szukaj kiełbasy z prostym składem (mięso wieprzowe, sól i przyprawy) i krótkim terminem przydatności do spożycia. Dobra jakościowo kiełbasa parzona powinna być koloru szarego, a nie różowego. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się(...)sokiem z cytryny. Na początek polecamy dodać 2 – 3 łyżki chrzanu i sprawdzić, czy opowiada nam smak. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odpowiednią ilość. Pamiętajmy, że chrzan ze słoika jest chrzanowi nie równy. Zdarza się, że jest dobrej jakości i wówczas potrafi być naprawdę ostry. Dlatego warto dodawać go w kilku etapach i kontrolować smak sosu. Jeśli użyjemy świeżo

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak jak z KFC – przepis na panierkę 142

kurczaka wcześniej przez ok 10 minut obgotuj. Uchroni Cię to przed odpadaniem panierki z mięsa, ponieważ nie będzie ono już oddawać wody. Poza tym będziesz mieć pewność, że kurczak nawet przy kości będzie dopieczony, a nie surowy. Pamiętajmy o tym, że każde niedopieczone lub niedogotowane mięso może stać się przyczyną poważnego zatrucia. Kurczak w panierce jak z KFC wymaga też(...)Wkładamy kurczaka i odstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. Dzięki takiemu moczeniu, pozbędziemy się wszystkich zbędnych pozostałości w mięsie. Następnie wylewamy brudną wodę i płuczemy mięso w zimnej, czystej wodzie. W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Wrzucamy mięso i wolno gotujemy przez 10 – 15 minut. Odcedzamy, aby udka ociekły z nadmiaru wody. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy

Kuchnia Na Wypasie
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 204

dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. Można dodatkowo podawać z pieczywem. Jeśli chcecie przechować zupkę na późniejsze dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem) i od razu zakręcić. Przechowywana w lodówce, będzie dobra do tygodnia czasu. SKŁADNIKI / 6-8 PORCJI 500 g żeberek wieprzowych 500 g kapusty kiszonej(...)pieprzu, po 1 łyżeczce: kminku i suszonego majeranku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego 100 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki WYKONANIE Mięso opłukujemy i kroimy na 3-4 części. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zbieramy tworzącą się szumowinę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 40 minut

cool and minty
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) 1151

wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach. Składniki: 3 kg białej kapusty 4 marchewki 4 cebule pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki cukru Zalewa: 1,5 szklanki oleju(...)Odstawiamy na godzinę. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy i zalewamy zimną zalewą. Surówkę przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. Dwutygodniowa surówka z kapusty Artykuł Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) pochodzi z serwisu

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w pomidorach z oliwkami 262

listek laurowy 1 szklanka oliwek (pomieszanych) 200 ml wody lub trochę więcej 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo ugotowany ryż lub kasza do podania Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć niewielką ilością soli. Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć z oleju (można go zachować do smażenia) i drobno pokroić. W głębokiej patelni(...)cebulę. Dorzucić czosnek, suszone pomidory, słodką i wędzoną paprykę. Smażyć razem przez minutę. Na patelnię ponownie dołożyć kurczaka, dorzucić pomidory, tymianek, liść laurowy i oliwki. Do puszki lub słoika po pomidorach wlać wodę, zamieszać i wlać do reszty składników na patelni. Gotować pod przykryciem przez ok. 35-40 minut- do czasu aż kurczak będzie soczysty i miękki. Powinien bez problemu

Pełny talerz
Botwinka z jajkiem 159

liście. Lat przybyło i smaki też się zmieniły. Botwinkę robię kilka razy do roku, jak w sklepach jest młoda, świeża botwinka. Kiedyś nawet pokusiłam się i zrobiłam botwinkę w słoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki(...)cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zakwaszamy według uznania octem

Smaki Ewy
Czekoladowe powidła śliwkowe 155

Składniki:2,5 - 3 kg śliwek,około 1 kg cukru,4 łyżki ekstraktu waniliowego,5-6 czubatych łyżek dobrego gorzkiego kakao.Śliwki opłukać i wypestkować. Zmielić maszynką do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypać 2/3 cukru i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka godzin, często mieszając żeby nie przypaliły się(...)cukru waniliowego. Kakao przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać z powidłami. Po kilku minutach zdjąć z ognia, a powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i pasteryzować w tradycyjny sposób.Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża

Codzienna kuchnia niecodzienna