mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:143/214)

Kaczka zawijana w mini tortille 81

Czas czytania: 3 min Kaczka zawijana w mini tortille, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu hoisin sprawia, że kaczka nabiera wybornego egzotycznego smaku. Polecam domowy sos, ponieważ jest dużo lepszy niż ten ze sklepu. Sos w tym daniu odgrywa bardzo ważną rolę, jego(...)piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać

SprawdzonaKuchnia.pl
Spaghetti z parówkami i fasolą – przepis 112

Spaghetti z parówkami i fasolą to prosty przepis na obiad. Uwielbiam dania makaronowe za szybkość ich przygotowania – u mnie to zawsze pomysł na obiad na ostatnią

Dorota Smakuje
Rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami 101

Polędwiczka wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami i tymiankiem. Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g, 500 g wiśni ze słoika  lub mrożonych, 100 ml ryżu, 1 łyżka siekanego świeżego tymianku, sól, 3 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki oleju, Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła(...)Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić. Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ryż z wiśniami. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Mięso posmarować olejem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

królestwo garów
Placek tarty czarno-biały 197

Placek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam

Korniszonki
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 187

najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru  pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej  1 szklanka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi(...)sake lub japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą, tak aby było całkowicie zakryte i odstawiam na całą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cielęcina zapiekana w sosie szparagowo – pomidorowym 159

wykwintnym, doszłam więc do wniosku, że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na cielęcinę. Składniki: Cielęcina około 1 kg Sos szparagowy w słoiku Pomidory pelati z puszki Sól Pieprz biały Pieprz czarny cukier Masło klarowane Wykonanie: Cielęcinę kroimy na kawałki/ plastry. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę(...)sosem szparagowym. Na koniec polewamy sosem pomidorowym i wykładamy całe pomidory. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Warto sprawdzić podczas pieczenia czy mięso jest dostatecznie miękkie, gdyż czas pieczenia może wahać się zależnie od użytego kawałka.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 209

naprawdę Młot smakował lepiej – zdecydowanie jego opary w wersji solo są niezbyt przyjemne i nie zalecamy próbować go samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał(...)ogień! Zobacz, jak Młot Lou wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MŁOT LOU (5 min + 2 dni) Butelkę lub słoik dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy mają szczelne zamykanie. Wrzucamy do szklanego naczynia umytą natkę pietruszki, obrany czosnek oraz pieprz czarny. Jeśli chcecie ostrzejszą wersję, możecie dodać płatki chili. Zalewamy

Nerds Kitchen
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek 202

laska cynamonu opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Przygotowanie Multicooker Redmond (model M90) Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Ustawić program multi cook, czas 7 minut, temperatura 90 stopni(...)zamknąć pokrywę.i uruchomić urządzenie. Po około 20 minutach zamieszać zawartość misy i dodać pozostałą żurawinę i gotować przy otwartej pokrywie, aby odparować nadmiar płynu. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne Tradycyjny garnek Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Za'atar i Tydzień Kuchni Bliskiego Wschodu na moim blogu! 134

Ottolenghi, S. Tamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy(...)jest już drobno utarty dodajemy sumak i sól, chwilę ucieramy, a na sam koniec dodajemy sezam i krótko mieszamy, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przygotowany za'atar przesypujemy do słoika i używamy do pieczonych warzyw, hummusu i innych potraw

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z kurczakiem i orzechami 262

Święta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je

Pasja Smaku
Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 130

Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis

Korniszonki
Sałatka makaronowa z kurczakiem 79

większe rodzinne spotkania. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem. Poniżej dokładny opis oraz kilka porad dotyczących dodatków i zamienników. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety piersi kurczaka słoik selera konserwowego (wiórki) – 320 g, po odsączeniu 170 g puszka kukurydzy – 340 g, po odsączeniu 285 g 1 czerwona papryka – u mnie ½ czerwonej i ½ żółtej 1 średnia(...)piersi kurczaka myję pod bieżącą wodą, oczyszczam z błon i kroję w niebyt dużą kostkę. Przyprawiam, dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, przesmażam przez kilka minut mięso. Usmażone odkładam na bok i studzę. W międzyczasie szykuję resztę składników. Odsączam z zalewy kukurydzę oraz seler konserwowy, układam w sporej misce. Umytą paprykę kroję na pół, pozbawiam gniazda nasiennego

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: Idealne na jesień 119

chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji(...)zrobić. Przepisy na dania będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać i opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe

Niedzielny kucharz
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 169

kilka łyżek mojej życiowej historii na Waszych talerzach... Mam nadzieję, że ta historia Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych  30 dkg boczku wędzonego  ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi   lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie(...)zdejmij powstałe szumy. Obierz i umyj warzywa (oprócz cebuli), dodaj do wywaru wraz czosnkiem (z łupinami, rozgnieć go tylko dłonią) i wszystkimi przyprawami. Zmniejsz gaz i gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną.  Gotowy wywar odlej na sicie, następnie zagotuj ponownie i wsyp do niego kaszę, gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza zmięknie. W tym czasie pokrój boczek

Garniec Magalie
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 296

śledzie które my kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień(...)piórka lub półplasterki, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, oliwki i drobne kapary zostawiamy w całości, a kapary jabłuszka kroimy na połowy, żeby pokazać ich niesamowitą strukturę. W wyparzonym słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno. Całość zalewamy dobrym słonecznikowym lub rzepakowym olejem, słoik zamykamy, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 dni. SKŁADNIKI 3-4 grube filety

Karo in the Kitchen