mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:143/214)

Sałatka z tuńczykiem i sorgo przepis 102

Sałatka z tuńczykiem i sorgo bardzo prosta do przygotowania a jednocześnie nietuzinkowa i efektowna. Sorgo pochodzi i uprawiane jest w krajach tropikalnych, głównie Afryce. Odmian sorgo

Dorota Smakuje
Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 140

razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki w zalewie musztardowej z miodem 2 kg ogórków gruntowych 5 ząbków czosnku(...)mnie ogórki były bardzo duże, więc pozbyłam się pestek i pokroiłam je w grube półplasterki. Z octu, wody, cukru, miodu, musztardy, soli i przypraw gotujemy zalewę. Pokrojone ogórki w słoikach Ogórki i czosnek układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki

Korniszonki
Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 169

razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki w zalewie musztardowej z miodem 2 kg ogórków gruntowych 5 ząbków czosnku(...)mnie ogórki były bardzo duże, więc pozbyłam się pestek i pokroiłam je w grube półplasterki. Z octu, wody, cukru, miodu, musztardy, soli i przypraw gotujemy zalewę. Pokrojone ogórki w słoikach Ogórki i czosnek układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki

Gotujemy i jemy
Studencka patelnia z łopatką konserwową 148

promocji ;). Czasem taki artykuł się przydaje , szczególnie na wyjazd , więc zawsze trzymam puszkę lub dwie . Ta jest nawet całkiem spoko.W składzie zawiera trochę świństw, ale przynajmniej ma też 81 % mięsa , nie momu co przy tego rodzaju produktach, jest już sporym sukcesem. Smak także przyzwoity , chociaż nie polecam jeść jej zbyt często . Studencka patelnia z udziałem konserwy to był mój szybki(...)wypróbować Składniki : 1 puszka łopatki konserwowej 5 pieczarek kawałek dyni ( dowolny ) mała garść świeżego szpinaku mała garść kiszonej kapusty z papryką ( można dać zwykłą , miałam taką resztkę na dnie słoika , stąd ta 1 mała cebula 1 papryczka chilli , czerwona 1 płaska, łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy , pokrojoną

Ogrodnik w podróży
Wielkanocna sałatka z szynką i jajkami 546

W ostatnich dniach otrzymaliśmy od firmy Kamis niespodziankę – śliczną skrzyneczkę z przyprawami. Wygląda pięknie i oryginalnie, a w środku całe mnóstwo przypraw i dodatkowo moździerz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Burrito ze słoika 139

Przekręcony przepis na burrito, które zamiast w charakterze nadzienia występuje w roli sałatki. Jeśli macie ochotę możecie zawinąć nadzienie w placki tortilli. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do buritto można wpakować(...)szczyptą kuminu. Popieprz. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (po tym czasie wyjmij z piekarnika, rozwiń folię, nakłuj filet w najgrubszej części. Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sos, jest już gotowe. Jeśli będzie mętny, wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Krok 3 W międzyczasie ugotuj ryż. Przepłucz go kilkakrotnie w zimnej wodzie, i wsyp

Niedzielny kucharz
Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach 225

Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę. Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Składniki : dynia- w sumie dowolna ilość Zalewa : 1 szklanka octu 10% garść goździków(...)kawałki. Do garnka ze wrzącą wodą wrzuciłam dynię i podgotowałam minutę. Następnie wyjęłam ją cedzakiem i przełożyłam do miski. W drugim garnku zagotowałam składniki zalewy. Dynię przełożyłam do wyparzonych słoików. Zalałam zalewą. Mocno dokręciłam słoiki i odstawiłam je do wystygnięcia do góry dnem na ręczniku. Przykryłam słoiki ściereczką. Tak przygotowanej dyni nie pasteryzujemy. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się mój przepis

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab w sosie kurkowym 211

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać.  Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut. Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę(...)ulubioną surówką. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu

Gospodyni Miejska
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 289

inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki(...)mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C. Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę

Kulinarne przygody Gatity
Konserwa turystyczna 169

Konserwa. Dzięki Andy’emu Warhalowi i jego serii obrazów 32 zup Campbell stała się ikoną popkultury konsumpcyjnej i z koszarów wojskowych szturmem wdarła się na salony

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 196

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowe warzywne leczo 177

Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Konfitura z czerwonej cebuli i octu balsamicznego 64

prosto z butelki, pewnie dlatego zakochałam się w tym przepisie. Plus oczywiście smażona cebula, którą prawie każdy bardzo lubi. Konfitura z czerwonej cebuli świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Ale nie tylko. Ja np. sukcesywnie podjadam ją bez niczego, jej smak jest tak wciągający, że założę się – nie przejdziecie obok niej obojętnie. My coś wspominał, że jadł(...)mieszajcie. W czasie smażenia dodajemy do niej cały ząbek czosnku, liść laurowy i ocet. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotowe. Z tej ilości składników, otrzymacie mały słoik konfitury. Artykuł Konfitura z czerwonej cebuli i octu balsamicznego pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Klasyczny włoski sos pomidorowy 110

oliwek. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzi około 6 szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie. Sos jest tak dobry, że zjadamy go dość(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać. 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa* z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach. 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez

Moja Delicja
Sałatka z kurczakiem i karmelizowaną rzodkiewką 114

octu winnego Sałatkę zaczynamy od przygotowania polędwiczek z kurczaka.  Układamy je w miseczce ,  dodajemy  sos sojowy , pieprz i 2 łyżeczki czarnego sezamu. Grillujemy do zrumieniania .  Mięso musi być soczyste i rumiane. Możecie użyć  do tego grill elektryczny lub patelnię grillową.  Na dużym talerzu układamy mix sałat ( specjalnie nie podałam ilości, to od was zależy(...)czekamy aż lekko się skarmelizują. Następnie dodajemy łyżkę octu winnego i gotujemy do momentu aż nasz sos się zredukuje. Wyłączamy kuchenkę. Do rzodkiewek dodajemy ciecierzycę ( możecie użyć taką ze słoika)  i dokładnie mieszamy. Na sałacie układamy polędwiczki, rzodkiewkę razem z ciecierzycą  i całość polewamy powstałym sosem.  Sałatkę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe

noteskulinarnyfiga
Kociołek meksykański – długi weekend 224

około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków(...)łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy do doprawiana w trakcie duszenia ) z połową główki czosnku , wyciśniętego praską , przez co najmniej

Ogrodnik w podróży
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 181

druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. Można także spasteryzować lub zamrozić. Masło roztapiamy w rondelku na małym palniku , dodajemy cukier (lub ksylitol) i amaretto (lub olejek migdałowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy puree z dyni(...)jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka i potraktowałam tłuczkiem do mięsa). Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 55- 60 minut na termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Odchudzona ogórkowa 204

sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól  pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela(...)wodę z ogórków. Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i znów włożyć do zupy. To jest moja wersja ogórkowej, którą bardzo lubię i objadam się bez większych wyrzutów sumienia. Można zamiast kurczaka dodać wędzone kości. Będzie

Jemy Pijemy
Bigos- dobry na wszystko... 145

danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy(...)boczek świeży i wędzony pokroić  w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować  żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso

Kuchnia Beaty