Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany 30% 0,5 szklanki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówce. Podajemy schłodzone- krem stwardnieje, a ciasto będzie ultrakruche. Kruchutkie i wyraziste, idealne do herbaty z imbirem. Jeśli jeszcze Wam mało słodkości, możecie je podać z lodami i bitą śmietaną. SKŁADNIKI 170g mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru trzcinowego 100g płatków owsianych puszka skondensowanego mleka, polecam Gostyńskie 2 dojrzałe duże cytryny
Karo in the Kitchenporcji wyszło ich 8. Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis
Karo in the KitchenŚwieże truskawki i bita śmietana z wanilią – w postaci lodów na patyku! Cudnie słodkie, kremowe i orzeźwiające domowe lody. Kolejne lody na patyku – foremki kupione, trzeba korzystać! Pogoda coraz lepsza, na dworze coraz cieplej a lody na patyku to deser dosłownie na wyciągnięcie ręki. Naszykujcie foremki do lodów. Umyjcie i odszypułkujcie truskawki, pokrójcie je na mniejsze kawałki, wsypcie
Karo in the Kitchendoprawcie szczyptą soli. Całość można w tym momencie zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion lub zjeść w takiej postaci jak jest. Deser można podać sam, po schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza
Karo in the Kitchennajlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam. Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej. Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle i mam nadzieję, że smakował zaproszonym gościom
Ewa w kuchnidostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka
Mango Papajapamiętając by była mocno schłodzona, bo inaczej może być ciężko. Dodać do niej serek mascarpone i zmiksować. Pozostałe owoce umyć i osuszyć. Teraz czas na zabawę. Na bezę wykładamy bitą śmietanę i robimy w niej zagłębienie, do którego wlewamy mus z mango. Tyle ile nam się zmieści. Staramy się zakryć to miejsce śmietaną i układamy na wierzchu owoce. Krojąc Pavlową
Karczma Honoriettyjest w środku surowy. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy, dzielimy długim nożem wzdłuż na dwie części i każdą z nich przekładamy ulubionym kremem lub bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i podajemy
Miód i pieprzletnie popołudnie :) Potrzebne będą: tabliczka czekolady (ja użyłam białej) olej kokosowy pojemnik na kostki lodu patyczki do lizaków lub wykałaczki drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki serek homogenizowany lub bita śmietana Poprzedniego dnia zamrażamy wodę w pojemniku, do każdej kostki przed zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby wyschły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Ciastkozercybiałej czekolady dobrej jakości - 1 opakowanie mascarpone - 100 mililitrów śmietanki 36% - 500 gram porzeczek Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni w mieszaninie powinien znaleźć się serek mascarpone. Wstawiamy krem do lodówki aż do chwili całkowitego ostudzenia się spodu tarty. Po tym czasie wykładamy
Życie zamknięte w smakuGALARETKA Składniki: - galaretka o dowolnym smaku Przygotowanie: Postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy galaretka będzie już na wpół stężała, mikujsemy ją na najwyższych obrotach. Całość możemy przyozdobić owocami, bitą śmietaną czy frużeliną, ale nie jest to konieczne. Voila! :) Smacznego, wszystkie serduszkowatego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakubardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków. Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś
Życie zamknięte w smakuWiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia
O kuchni z uczuciemSzarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/ , już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości
Domowa cukiernia Ewy