możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach
Mała CukierenkaMocha [moka] to nic innego jak napój kawowy na bazie espresso, czekolady i mleka, często podawany z bitą śmietaną. Dziś zapraszam Was na moją - ciut zmodyfikowaną wersję - mocha. Zamiast espresso użyłam kawy rozpuszczalnej. Połączenie truskawek i kawy jest iście zaskakujące, ale naprawdę wyborne! SKŁADNIKI (na 2-3 koktajle) truskawki (użyłam 2 garście) jogurt grecki
Zofianalekko złoty kolor. Po zdjęciu placków z patelni przetrzyj ją dokładnie papierowym ręcznikiem kuchennym i smaż kolejną porcję placuszków. Usmażone placki oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je również z bitą śmietaną czy syropem klonowym. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonycieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie
Mienta blogMój mąż jest miłośnikiem tego ciasta ;-), zresztą nie tylko on. Ciasto zachwyca delikatną bitą śmietaną z kawałkami czekolady ułożoną na świeżych bananach i pysznym czekoladowym cieście. To ciasto na pewno przypadnie do gustu dorosłym jak również dzieciom. Myślę, że z powodzeniem mogłoby również zastąpić tort. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka, 1 szklanka
Passion of Cookingżelatynę cały czas mieszając. Wlać żelatynowy mus do do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Można podawać z bitą śmietaną. (My nie mogliśmy się doczekać więc po 2, 3 godzinach wstawiłam na 20 min do zamrażarki
W kuchni bez szafeksurowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń, potas oraz witaminy C, P i K. Można także przyrządzać z nich nalewki i konfitury. Smakują wyśmienicie z bitą śmietaną . Są bardzo delikatne i nietrwałe. Nie należy ich moczyć w wodzie. Ja myję je na sicie, które zanurzam w naczyniu z wodą i delikatnie nim poruszam, aby ziarnka piasku opadły
Wiem co jemjednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej kawy. Delikatny kruchy spód i owocowa masa na bazie soku jabłkowego z chrupiącymi kawałkami jabłek. Całość udekorowana niewielką ilością bitej śmietany posypanej siekanymi pistacjami i cząstkami jabłek" Czytaj więcej
Wiem co jemAromatów" . Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną, cząstkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami."' Czytaj więcej
Wiem co jemPrzepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy
Wiem co jemGofry zawsze są doskonałym pomysłem na śniadanie. Mają jedną podstawową zaletę. Wszystkim smakują i nikt przy śniadaniu nie marudzi. Zazwyczaj podaje się je na słodko z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Od pewnego jednak czasu u nas serwowane są w wersji wytrawnej. Do przygotowania ciasta używam mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem soli i pieprzu. Podaję je ze świeżymi gruszkami
Wiem co jemmanny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka 5 łyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam
Kuchenne zapiski Edytystały się rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam z lodówki swój żytni zakwas chlebowy , i odlałam z niego pół szklanki
Kuchenne zapiski Edytyuzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego ( tutaj podpowiedź, jak ją przygotować
Domowa Cookierenka AgiEton mess czyli tradycyjny, angielski deser składający się z truskawek, pokruszonych bez i bitej śmietany (u mnie jogurt grecki) . Połączenie pyszne! Deser przygotowuje się błyskawicznie i nie trzeba ściśle trzymać się proporcji, po prostu łączymy składniki i podajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru
Domowa Cookierenka Agi