biszkopty (ja łamię na mniejsze kawałki), kawę zalać zimnym mlekiem i miksować około 1 minuty można dłużej zależy to od naszego miksera. Gotowy napój przelać do szklanki. Można udekorować bitą śmietaną i biszkoptami. W przypadku, gdy mikser nie rozdrabnia kostek lodu można je pokruszyć ręcznie i w takiej postaci wrzucić je do miksera i zmiksować z pozostałymi składnikami
Ciastka - domowe słodkościkawę pijam rzadko, najczęściej taką zwykłą z ekspresu, koniecznie z puszystą, mleczną pianką! Latem za to z przyjemnością delektuję się kawą mrożoną, mile widziany dodatek lodów i bitej śmietany. Taką kawą , której prawdziwy kawosz nie uzna, i tylko spojrzy na mnie, z dezaprobatą unosząc brew. Takim deserem właściwie, bo kalorii tam zdecydowanie więcej niż kawy. Dobra nasza, plan jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi. Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego
Taste Of My Dayzarumieni, wyjmujemy z piekarnika. Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do garnka (jeśli część płynna oddzieliła się od stałej, to bierzemy tylko stałą) i ubijemy mikserem, aż powstanie coś w rodzaju bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na ok 1 h, aby się schłodziła. Z litra mleka sojowego odlewamy 2/3 kubka i mieszamy z budyniami, cukrem trzcinowym (jeżeli budyń zawiera już cukier
Weganka gotujewypełniane praktycznie do pełna, z zastrzeżeniem, iż sam faktyczny drink zajmuje przestrzeń maksymalnie do 1 cm od górnej powierzchni kieliszka. Powyżej krawędzi z reguły będzie wystawać pianka, lub bita śmietana. Podsumowanie Jak więc widać mamy tutaj szeroką paletę wszelkiego rodzaju alkoholi, do których należy stosować odpowiednio dobrane szklanki oraz kieliszki. Prawidłowe zaś podawanie alkoholi, przede wszystkim w lokalach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachłodzić się mrożoną kawą w wysokiej szklance. Często piję domowe Frappé lub najprostszą jej wersję: mrożone kostki kawy zalane zimnym mlekiem. Nie lubię słodkiej kawy z dodatkiem słodkich syropów, bitej śmietany i posypek. Ewentualnie może w kawie być gałka lodów śmietankowych, czy waniliowych. Ta dzisiejsza mrożona kawa jest delikatnie słodka, a słodyczy kawie nadaje słodki, dojrzały banan. Do przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka
psgotujemyplacuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemyśrednicy ok. 3 cm, spłaszczamy i kroimy w skośne kawałki o szerokość 2-3 cm. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy. Podajemy polane topionym masłem z bułką tartą, bitą śmietaną lub owocami
psgotujemytakiej sytuacji jest zakup gotowych gofrów w sklepie. Mój wybór padł tym razem na gofry z Lidla. Były naprawdę smaczne. Zrobiłam je w dwóch wersjach z masłem orzechowym i bitą śmietaną. Obie wersje z owocami :) Które wolisz
Mój Smak na Życietaką pogodę mam dla Was pyszną, lekką szarlotkę :) Nadzienie jabłkowe z dodatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze, najlepiej samolotem. Szybko
Domowa cukiernia Ewyuważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta
Mała CukierenkaKruche, delikatne ciasto i dużo dużo soczystych, lekko kwaskowych wiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej
maniapieczeniakoniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział w konkursie Alicji z bloga Wielki Apetyt
Ostra na Słodkodeser. Serwowany tradycyjnie w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników
Smakowity Blog Kulinarny