średnicy ok. 3 cm, spłaszczamy i kroimy w skośne kawałki o szerokość 2-3 cm. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy. Podajemy polane topionym masłem z bułką tartą, bitą śmietaną lub owocami
psgotujemytakiej sytuacji jest zakup gotowych gofrów w sklepie. Mój wybór padł tym razem na gofry z Lidla. Były naprawdę smaczne. Zrobiłam je w dwóch wersjach z masłem orzechowym i bitą śmietaną. Obie wersje z owocami :) Które wolisz
Mój Smak na Życieuważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta
Mała CukierenkaKruche, delikatne ciasto i dużo dużo soczystych, lekko kwaskowych wiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej
maniapieczeniakoniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział w konkursie Alicji z bloga Wielki Apetyt
Ostra na Słodkodeser. Serwowany tradycyjnie w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników
Smakowity Blog Kulinarnyobsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną, dekoruję bitą śmietaną oraz posypkami
Kuchnia co dniafrancuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka doprawione przyprawami. 2 Piecz w temperaturze 200 20 minut. Urocze:) Do tego lody jakie znajdziecie w lodówce lub bita śmietana posypana cynamonem
AZgotuj!Piękne ciasteczka. Podczas pieczenia robią się w nich śmieszne dołki w sam raz na bitą śmietanę czy owoce. Ciasteczka są bardzo słodkie dlatego ja dodałam suszonych porzeczek do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością. Ciasteczka są pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe. 100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna 100 gram
AZgotuj!Wyłóż ciasto do tortownicy. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjmij ciasto z piekarnika. Ostudź ciasto. Rozpuść kolejną gorzką czekoladę. Wystudź. Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego
AZgotuj!sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta
https:KKuchniaMniamdachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;) Składniki na 6 gofrów
Moja Galeria SmakuPyszny, warstwowy deser wywodzący się z Anglii. Składa się z warstwy galaretki z truskawkami, biszkoptu nasączonego galaretką, budyniu (warto pokusić się o zrobienie go samodzielnie) oraz bitej śmietany. Przepis znaleziony u Doroty . Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 1 galaretka truskawkowa około 350 g truskawek kilka biszkoptów lub domowego biszkoptu budyń waniliowy 500 g mleka do przygotowania budyniu
Moja Galeria Smakukremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi