pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki. *mała tortownica 16 cm: Składniki: 700 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWkrótce Dzień Dziecka, mam więc dziś dla Was propozycję na małe co nie co dla maluchów. Tym razem wersja dla dziewczynek- różowe babeczki wypełnione morelową konfiturą, z dużą ilością bitej śmietany i różową czekoladą. Takie babeczki na pewno wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Wiem, bo sprawdziłam na kilku:) Składniki na 9 sztuk: na ciasto: 170 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaharcerskich nad morzem. Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują każdemu, w końcu to ponadczasowy deser dla małych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGalaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmiksowaniu zagotowujemy dosypując kaszę mannę. Podajemy z pucharkach … Smacznego! Ps. osoby nieliczące kalorii śmiało mogą pozwolić sobie na dodatek startej czekolady,m prażonych orzechów czy też kleks bitej śmietany! Polecam
Ostra na Słodkomnie małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli
Ala piecze i gotujeostygnięcia. Ciasto lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam ostrym nożem boki od formy. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj samo lub z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi. Smacznego! Przepis (zmodyfikowany o ilość składników) pochodzi z tej strony
Słodko-Słony Świat Ilonystartej gałki muszkatołowej brązowy cukier lub miód do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski lub wysokiego naczynia a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Podawać schłodzone. Można podać z odrobiną bitej śmietany posypanej startą czekoladą lub cynamonem
Mama GotujeDziś na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam trochę jagód przepisu nie będzie ponieważ ciasto jest zwyczajne a jagody wymieszane z cukrem, podane z bitą śmietaną
Gotowanie jest łatwemoim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;) Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać noc w lodowce
W kuchennej krainienaprawdę niewiele czasu, a efektem można cieszyć się przez długo. Wystarczy dodać jedną łyżkę syropu do kawy, żeby cieszyć się głębokim, korzennym aromatem. W ramach szaleństwa kawę można ozdobić bitą śmietaną i cieszyć się domową Pumpkin Spice Latte :) Syrop świetnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennej owsianki, muffinek czy naleśników
two broke sistersCiasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek; 125 g cukru
In my kitchen