opowieść. Nadrabiam dzisiaj zaległości i zapraszam na gofry. Tym razem czekoladowe (choć może bardziej kakaowe) z rozmaitymi dodatkami. Przepis Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla". W wersji z bitą śmietaną i borówkami smakowały bardzo ale prawdziwie pyszne były z masłem orzechowym, bananami i łezkami czekoladowymi. Gofry czekoladowe 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 opakowanie cukru waniliowego
Dzieje kuchennej Wiewiórylimonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po okolo 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut podajemy z bita śmietaną:) smacznego
Luźna Kuchniazachęciło i mnie do jego zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
Maślane ciasteczkoSkłoniło mnie to do refleksji i tortowego powrotu do dzieciństwa. Od dwóch lat bawię się w tworzenie tortów angielskich. Jednak dla siebie zrobiłam największy tortowy klasyk - z bitą śmietaną i konfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT
Cakes By KejtTradycyjna szarlotka po królewsku to ta pieczona, z bitą śmietaną lub kremem. Moja mama robiła ją inaczej. W moim domu kiedyś to była obowiązkowa pozycja na wszystkie uroczystości. Wzbogacana dużą ilością rodzynek i orzechów, czasem z bananami, polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak
Cakes By Kejtmarchewki może wylać na gotowy spód z ciasta biszkoptowego. Można też nie dodawać do niego bakalii, jeśli ktoś nie lubi rodzynek i migdałów. Można również ozdobić bita śmietaną:) przepis od koleżanki Jadzi. Ingredienti 1/2 kg di carote di burro 1/2 tazza di olio vegetale o da cucina
w mojej kuchnirazem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie
mojewypiekiinietylkoupiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielata. Ser? No sera białego nie robiłam, kupiłam :) Jajek nie zniosłam, też kupiłam. A tak poważnie to spróbujcie się kiedyś pobawić w grillowanie słodkich naleśników. Możecie podać je z bitą śmietaną, ze zmiksowanymi owocami, z czym tylko chcecie. Miłego Dnia Moi Kochani :) Składniki na 7 szt: 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki 1 szklanka mąki pszennej 20 g masła roztopionego
Blondynka Gotujeupieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj ). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu
Kuchcik gotujeokazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemleko 4 szkl żółtka 4 szt mąka ziemniaczana 3 łyżki kakao 1 łyżka cukier 3/4 szkl bita śmietana 1,5 szkl mleka wlać do 1 garnka, dodać cukier kryształ, delikatnie zagotuj, a 1,5 szklanki wlać do drugiego garnka, pozostałą szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, rozmącić , dosypać mąką ziemniaczaną,podzielić ją na pół
Camilla w kuchniweekend wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy
codojedzenia