bita śmietana - 3939 przepisów (strona:148/263)

Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 153

niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc ja polecam krem budyniowy

Rozpustne gotowanie
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 122

Uwielbiamy ją, a najlepsza jest chwilę po wyjęciu, jeszcze ciepła, gdy kostki czekolady są jeszcze płynne i eksplodują w ustach głębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna

Rozpustne gotowanie
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 153

słodycz, co sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru czekoladowego , a wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko

Rozpustne gotowanie
Deser czekoladowy. 148

Pyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji      Budyń gotujemy

Rozpustne gotowanie
Dżem z truskawek i płatków róży. 148

intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto!      Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram te różowe, mocno pachnące, babcia natomiast przygotowywała

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki. 147

stwierdzić, że właśnie ten nadaje się na jagodzianki najlepiej. Niesamowicie puszyste ciasto, delikatne, idealne, a nadzienie.. mmm... soczyste, słodkie jagódki... Polecam również przepis na jagodzianki de lux , wypełnione bitą śmietaną oraz jagodzianki z serem ! Składniki na jagodzianki  na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW

Rozpustne gotowanie
Dżem rabarbarowo-bananowy. 171

wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać) 500 g bananów (już obranych) najlepsze są mocno dojrzałe, takie z czarnymi kropkami

Rozpustne gotowanie
Jagody na zimę. 165

jakiś czas zapominałam o nich. Och jaka była radość, gdy mama nam o nich przypomniała. Mama przygotowywała z nich ciasta, pierogi lub desery. Moim ulubionym była bita śmietana polana właśnie takimi jagodami lub kasza manna z jagodami. Mówię Wam delicje!!! Składniki na jagody na zimę  na 4 słoiczki o pojemności 0,33 l 1 litr jagód (przebranych

Rozpustne gotowanie
Babeczki z owocami. 114

pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i równomiernie rozkładamy owoce. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C. Gotowe dekorujemy bitą śmietaną i owocami (ja nie zdążyłam, babeczki zniknęły jeszcze ciepłe

Rozpustne gotowanie
Sos czekoladowy do deserów. 171

zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam!      A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe ciasto z truskawkami. 378

clafoutis, więc jest soczyste i pełne smaku. Przygotowanie trwa kilka minut, czyli tyle samo ile jego zjedzenie ;) Można podać je z lodami, lub połamane i ułożone w pucharku, udekorowane bitą śmietaną, choć nam tak smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Babeczkowe cieple lody 125

Dzisiaj weekendowe szaleństwo babeczkowe :) Wymagają troszkę pracy i zaangażowania ale są boskie ! To nie tak jak zwykle smak mascarpone czy bitej śmietany  towarzyszy naszym babeczkom, dziś to smak dzieciństwa w zimowe wieczory - smak ciepłych  lodów. SKŁADNIIKI NA BABECZKOWE SPODY: 90 gram dobrej gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

dlaSmaQ
Preparowana czekolada ryzowa 101

jako dodatek do deseru. SKŁADNIKI : (do mojego deseru na 6 os,)   1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 opakowania ryżu preparowanego 6 herbatników, 2 kieliszku baileys pół szklanki cappucino bita śmietana oraz owoce dla urozmaicenia Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wrzucamy do niej ryż preparowany - mieszamy. Do każdej miseczki, wkruszamy po 1 herbatniku. Mieszamy szklankę cappucino z baileysem. Skrapiamy

dlaSmaQ
JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z borówkami 256

zarumienienia brzegów. Następnie wyciągamy je i lekko studzimy. PODANIE Ciasto dobrze smakuje kiedy jest ciepłe, ale także i na zimno. Świetnym dodatkiem są lody waniliowe lub bita śmietana. Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień (w zależności od zastosowanych owoców). Trzeba przyznać, że mieszkańcy Skyrim potrafili dogodzić swoim kubkom smakowym – nawet jeśli za oknem

Nerds Kitchen
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015 128

Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .   Diamantowa Kuchnia  przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry

Różowa kuchnia