jednak, dla osób niejedzących mięsa, na wielkanocnym stole również powinny pojawić się smaczne i zdrowe potrawy. Jakie sałatki bez mięsa warto przygotować na wielkanocny stół? Sprawdź poniżej! Sałatka z rukolą, pomidorem i mozzarellą Ta sałatka to świetny wybór dla miłośników prostych i szybkich przepisów. Składa się z rukoli, pomidorów koktajlowych i kawałków mozzarelli. Całość skrapiamy sosem na bazie oliwy
Via GustoSkładniki: ? 1 kulka mozzarelli (100 g) ? 500 ml mleka ? 5 plastrów wędzonego łososia ? rukola lub mix sałat z rukolą Sos: ? sok z 1/2 pomarańczy ? 1 łyżeczka octu balsamicznego ? 1 łyżeczka musztardy ? 1 łyżeczka miodu ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Mleko podgrzać i włożyć kulkę mozzarelli na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ser, odcisnąć i rozwałkować na 1/2 cm placek
To co kochampokrojony w kostkę ? 1 posiekana dymka ? 60 ml białego wina ? 3 łyżki oliwy ? 1 ząbek czosnku posiekanego ? 1/2 łyżeczki kuminu ? sól, pieprz Groszek ? 1 opakowanie groszku zielonego ? 1 opakowanie rukoli ? 40 ml białego wina ? 4 suszone pomidory w oliwie ? natka pietruszki ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filet kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy i panierujemy w małej ilości mąki. ? Łososia obsmażyć(...)minut. ? Wyjąć łososia, sos zredukować na dużym ogniu ciągle mieszając. Na koniec połączyć z łososiem. ? Rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić rozmrożony groszek, smażyć ok. 5 minut. ? Dodać rukolę, podlać winem, dodać pokrojone w paski pomidory suszone i natkę, przyprawić. ? Groszek wyłożyć na talerz, na groszek duszone ziemniaki z sosem i łososia
To co kochamsię robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: ? 2 okrągłe sery typu camembert ? po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy ? garść rukoli ? garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy ? 1/2 słoiczka żurawiny ? 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: ? Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry. ? Ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)każdy krążek wcisnąć po kilka orzechów. ? Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. ? Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. ? Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym
To co kochamczerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie i przepuścić przez praskę. ? Wyrobić gładką masę z drobno startym żółtym serem i połową masła. ? Puree nałożyć do rękawa cukierniczego(...)uformować w głebokim talerzu rozetkę. ? Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. ? Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. ? Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. ? Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. ? Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree ziemniaczanym. ? Dekorujemy rukolowym pesto. Przepis ten pochodzi z warsztatów Polska
To co kochampomidorków koktajlowych ? 1/2 opakowania mrożonego bobu ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 100 ml wina białego wytrawnego ? 50 g parmezanu ? 4 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? garść rukoli Ciasto ? 400 g mąki semoliny ? 4 jajka ? 1 płaska łyżeczka soli ? ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: ? Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron spaghetti, jeśli(...)pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować ok. 3 minut. ? Ugotowany makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. ? Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony
To co kochampapryka zielona ? 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 1/2 opakowania mrożonego bobu ? 4 brykiety szpinaku mrożonego ? 10 sztuk oliwek zielonych ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? świeże oregano – kilka listków ? sól, pieprz ? 4 łyżki oleju Kasza ? 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić(...)krązki. ? Rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. ? Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. ? Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. ? Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. ? Przesmażyć kaszę na maśle. ? Zalać chłodnym bulionem lub wodą w proporcji
To co kochamprosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: ? 2 piersi z kurczaka ? 10 sztuk suszonych pomidorów ? 1/2 opakowania mrożonego szpinaku ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? 100 ml białego wina ? 200 ml śmietany 30% ? sól, pieprz ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. ? Dodać cebulę i czosnek pokrojone(...)kostkę. ? Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. ? Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. ? Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. ? Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Dania
To co kochamskładniki możesz z powodzeniem zamienić na inne (np. ser feta na ser sałatkowy lub żółty) . Jeśli z kolei lubisz wyraziste w smaku sałatki, to możesz też zamienić roszponkę na rukolę. Nie lubisz oliwy? Nie musisz używać jej do sosu! Zamiast niej dodaj dobrej jakości olej (np. słonecznikowy). Wielkanocna sałatka z jajkiem i porem Jeśli szukasz alternatywy dla sałatek wielkanocnych(...)sałat i lekkich dressingów, jak i warzyw z majonezem i jajkami. Oto kilka przykładowych połączeń, które na pewno zaskoczą Twoich bliskich. Sałatka z tuńczykiem, cebulą i pomidorkami 1 opakowanie rukoli 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka pomidorków koktajlowych 1 cebula czerwona posiekana w piórka kilka oliwek ciemnych
Rozdomowionapomarańczą? Do czego pasuje? Jest lekka, kolorowa i ma pyszny cytrusowy posmak. To właśnie sałatka z pomarańczą. Jej podstawą jest roszponka, jednak można z powodzeniem ją zastąpić rukolą, a nawet szpinakiem. W każdej tej wersji na pewno będzie smakować wybornie . Sercem sałatki jest oczywiście pomarańcza, niezależnie od gatunku . Jako element słony polecam mozzarellę, krojoną w plastry albo w małych(...)przekąska do pracy. Na imprezie możesz podać ją także jako dodatek do ciepłych mięs. Sałatka z pomarańczą – przepis Składniki : 1 duża pomarańcza albo 2 mandarynki 200 g roszpunki lub rukoli 1 mozzarella albo inny biały ser (będzie pasować też pleśniowy) Sos : 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku pomarańczowego, sól i pieprz Ułóż umytą
Rozdomowionałyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: oscypek sos do pizzy boczek w plasterkach ogórki kiszone czarne oliwki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g startej mozzarelli suszone oregano świeża rukola 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką(...)przepuszczony przez praskę czosnek, posypujemy oregano i pozostałym startym serem mozzarella. 7. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 12 - 15 minut. Podajemy z oliwą z oliwek i świeżą rukolą. Smacznego :-) Post powstał we współpracy z Schroniskobukowina.pl
kruche babeczkiTortilla obłożona serem camembert, włoską mortadelą i świeżą rukolą, a następnie przykrytą drugą tortillą i podgrzana. QUESADILLA Z MORTADELĄ SKŁADNIKI 2 tortille szpinakowe; 150 gramów mortadeli bolońskiej; 125 gramów sera camebert; rukola (opcjonalnie); przepis na quesadilla z mortadelą i serem camembert Artykuł Quesadilla z mortadelą i serem camembert pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZupa na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i selera naciowego oraz wielkie pęczki natki pietruszki, szpinaku i rukoli. ZIELONA ZUPA SKŁADNIKI 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego; 1 łodyga selera naciowego; 1 cebula; duży pęczek szpinaku; duży pęczek natki pietruszki; dość sporo rukoli; 1-2 łyżki dobrego „zielonego” pesto; 50 gramów sera typu feta; makaron... Artykuł Zielona zupa
Kuchnia TomkaSkładniki/porcja: – 1 duży pieczony burak – 50 g oryginalnego sera feta – garść rukoli – mieszanka nasion (pestki dynii, słonecznika orzeszki pini) -kilka orzechów włoskich sos – 1 łyżka musztardy – łyżeczka miodu – 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Rukolę myjemy, odsączamy i wykładamy na talerz. Buraka i fetę kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki. Nasiona oraz
I LOVE LIFE