smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę. Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak. Pozostałe składniki można komponować według uznania. Składniki na sałatkę: kilka liści ulubionej sałaty garść rukoli miseczka ugotowanego i obranego bobu puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju 6-10 szt. czarnych oliwek pół średniej czerwonej cebuli kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej(...)zalałam zimną wodą. Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku. Odstawiłam go do ostygnięcia. Kolejno do miski wkładałam: porwane liście sałaty i rukolę. cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory. kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki. Kolej na obrany bób. Na koniec dodałam tuńczyka
potrawyregionalnesokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć mieszając minutę. Zdjąć z patelni obsypać natką pietruszki. Na ciepły naleśnik nałożyć ciepły farsz, skropić słodko kwaśnym sosem chilli, dodać liście rukoli lub innej sałaty. Złożyć dwa równoległe boki do siebie, następnie to samo zrobić z pozostałymi. Odwrócić, tak żeby strona gdzie naleśnik jest złożony była pod spodem. U góry naciąć duże(...)obłożyć całymi krewetkami i listkami rukoli. Wstawić koperty naleśnikowe do nagrzanego piekarnika do maximum i piec około 5 minut, żeby lekko się przypiekły. Najlepiej jak macie opcje grill. Na talerz wyłożyć sałatę, położyć podpieczoną kopertę,polać sosem chilli lub innym ulubionym. Sos czosnkowy byłby super również. Serwować. to było pyszne
Kuchnia Pokoleńtylko skropić patelnię olejem tylko na pierwszy naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki(...)naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko się zarumienią. Położyć naleśnika na sałacie rukola i podawać, są rewelacyjne. Można je przygotować wcześniej, a przed imprezą podgrzać. Polecam
Kuchnia PokoleńPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze polecam używać, to coś nowego w surówkowych kompozycjach. Wystarczy zbilansować smaki odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, cytryny i cukru. Polecam szczególnie do obiadów z rybą, drobiem i wegetariańskich. Dla 3-4 osób Czas przygotowania(...)minut Składniki: Kilkanaście świeżych listków bazylii Garść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie a następnie odstawiamy na niecałą godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaoleju sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku kilka łodyg grubego szczypioru (dymki) szczypta płatków chili 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól, pieprz 2 garście rukoli Przygotowanie : Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie odsączyć tuńczyka i przełożyć do miski, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, skropić częścią soku z cytryny. Dodać pokrojony szczypior, płatki chili, doprawić(...)oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Przed odsączeniem makaronu, odlać niewielką ilość. Odsączony makaron dodać do tuńczyka i dokładnie wymieszać, dolać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Dodać rukolę, skropić resztą soku z cytryny i jeszcze raz zamieszać. Od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniesoli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 1 duża kulka mozzarelli 100g sera Gorgonzola 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilak liści rukoli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i powoli dodając wodę z drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko(...)plasterki, pokrojoną na mniejsze części szynkę, rozdrobnioną mozzarellę i ser pleśniowy. Na końcu posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 17-20 minut. Przed podaniem obsypujemy rukolą i delikatnie skropiamy oliwą. Smacznego
Kolizje Smakówpomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oczywiście gotujemy al dente. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim czosnek. Nie za długo żeby(...)pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni razem z sosem. Lub w dużej misce jeżeli na patelni nie ma miejsca:) Przed podaniem dekorujemy rukolą. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Pyza i Surówkaróżowa (może być tradycyjna) do smaku 2-3 łyżki oliwy plus do posmarowania pieprz cayenne do smaku gałka muszkatołowa do smaku feta plastry salami rukola wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : Dynię przekrawamy, wyciągamy miąższ z pestkami. Kroimy w plastry, smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz rozmarynem i pieczemy ok 20 minut do miękkości. Mąkę(...)prostokąt) posypuję ją mąką i gotową pizze zsuwam na rozgrzaną blachę. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut (zależy od piekarnika) Gotową posypujemy świeżą rukolą i zajadamy. Jest to jedna z moich propozycji na cudowną dynię, a pizza nie zawsze musi być z pastą pomidorową :) A jak Wy przyrządzacie dynię? Pozdrawiam Basia
Basia w kuchnidatek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki śmietany Przygotowanie: W dużej misce kruszymy makaron(...)minut do napęcznienia po d przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę oraz cebulę w piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi. Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego
ChilliJemydłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki na 2 porcje: 1 pomidor 125 g odsączonej świeżej mozzarelli (1 kulka) 4 kromki ciabatty 3 łyżeczki pesto odrobina kremu balsamicznego garść rukoli Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry. Plastry pomidora można dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić niewielką(...)ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę
Pełny talerzduży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Możemy oczywiście dodać więcej oliwy, aby była mniej gęsta(...)makaronu. Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z delikatnie podgrzaną w rondelku tapenadą. Wykładamy na talerz i podajemy z pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego
ChilliJemydodatkowo oszałamia kolorami. Składniki: – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – małe opakowanie miksu sałat zielonych – 1 mała albo pół dużej kalarepy – ok. 100 g rukoli – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 dymka ze szczypiorkiem – 1 łyżka migdałów w płatkach – 1/3 papryczki chili – 2 jajka na twardo – 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy – sól, pieprz Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół lub w ćwiartki. Jajka pokroić w dużą kostkę. Dymkę poszatkować razem ze szczypiorkiem. W misce ułożyć sałatę, na nią rukolę. Zetrzeć kalarepę na dużych oczkach i posypać sałatę. Dodać bób. Ułożyć pomidorki z jajkiem i dymką, posypać migdałami i poszatkowaną papryczką chili. W miseczce lub kubki wymieszać oliwę z musztardą
Pociąg Do KuchniCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować(...)dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. * Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach. ** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Corner With RecipesZdecydowanie potrzeba mi teraz zieleni, dlatego powstała ta sałatka :) Namiastka wiosny ;) Składniki (4 porcje): - 2 garści rukoli - 1/2 szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie
Corner With Recipesstopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę. Dodatki do pizzy : - 1 szklanka przecieru pomidorowego ( z tego przepisu! ) - 1 kulka mozzarelli - 1 szklanka oliwek - 2 cebule - rukola do podania - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, bazylia,oregano papryka słodka, ostra, chili cayenne Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/oliwie. Wstępnie podpieczony spód pizzy posmaruj przecierem(...)podsmażoną cebulą. Mozarrellę pokrój plastry, ułóż na pizzy. Pomiędzy nimi połóż oliwki i przypraw. Piecz jeszcze 10-15 minut w 220 stopniach. Przed podaniem posyp rukolą
Corner With Recipes