Sałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200 º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam
nietadietaPuree Składniki: ziemniaki rukola mizuna oliwa sól Ziemniaki obrałam, posoliłam i wstawiłam do gotowania. W międzyczasie umyłam i porozrywałam na mniejsze kawałki rukolę i mizunę. W połowie gotowania dodałam je do ziemniaków. Kiedy ziemniaki były miękkie, odlałam wodę. Dodałam oliwę i jeszcze chwilę podusiłam wszystkie składniki
nietadietażeby niy zbiyrać [15] tych kwiołtkōw kole autobany [16] ! Co potrza? [17] połra [18] liści szałołtu [19] lodowego abo jakego inkszego, ale żeby fajnie chrupoł [20] dwie gorści [21] rukoli 4 tōmaty [22] 2 jabka połra rzodkewkōw gorść gańsipampkōw połra kwiotkōw ze szczypiorku połra liści bazylii syr [23] sałatkowy abo feta Zôłza [24] vinegrette: łyżeczka musztardy łyżeczka miodu łeżka(...)łoctu [26] winnego abo z jabkōw łeżka soku ze citrōłny [27] 5 łeżek oliwy 5 łeżek łoleju [28] słōnecznikowego abo rzepakowego Tomaty, jabka, rzodkewki i syr pokrejcie. Tyn szałołt, rukola i bazylia mogecie [29] sie potargać na mańsze kōnski [30] abo tyż pokrajać [31] , ale nojlepi nożym ceramicznym. Kwiołtki szczypiorku potargejcie tak, żeby kołżdy [32] dzwōneczek bōł osobno. Wczajście
Chop w kuchnimitag [13] żech jołd sōm. [14] A Wōłs [15] jak baje [16] dwóch abo trzech, to wszyskego tyż dejcie [17] się wiyncyj. [18] Słodke, kwaśne, łorzechwy [19] smak rukoli, łocet [20] balsamiczny… niebo w gymbie. [21] Co potrza? gorść [22] rukoli gorści roszpōnki jabko tōmata [23] połra [24] pozimek Zôłza: łeżka [25] miodu łeżka łoctu balsamicznego łeżka oliwy
Chop w kuchnikońcu schemat jak zrobić dywanik na szydełku, bo na razie wychodzi mi albo wklęsły albo wypukły :) Składniki: bajgle (lub inne pieczywo) serek śmietankowy do smarowania rukola lub świeży szpinak wędzony łosoś awokado ½ łyżeczki masła Przygotowanie: Bajgla lub bułkę przekrawamy na pół. Na patelni topimy masło i podsmażamy bułkę od strony wewnętrznej, czyli tej "miąższowej". Takie trudno(...)słowo ;) Dolną podpieczoną część pieczywa smarujemy serkiem, nakładamy rukolę, łososia i pokrojone awokado. Przykrywamy drugą polówką bajgla. Zajadamy chrupiącą kanapkę :) Smacznego
bistro mamanajlepiej osoby, które z powodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek. 2 porcje garść szpinaku baby garść rukoli pół niedużej sałaty masłowej pół grejpfruta 3 mandarynki (w tym jedna do dressingu) 4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej dressing sok wyciśnięty z 1 mandarynki 2 łyżki oliwy(...)Dijon (może być łyżeczka innej jeśli nie zależy nam na niskim IG) po szczypcie soli i pieprzu (do smaku) Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem
Simple DishKoreczki, które robi się błyskawiczne, a wyglądają bardzo efektownie. Składniki: garść rukoli pomidorki koktajlowe kilka plastrów sera żółtego kilka plastrów szybki 4 placki tortilli oliwki zielone Przygotowanie Na plackach tortilli rozkładamy rukolę, plastry szynki i sera żółtego. Tortillę kroimy w paski szerokości około 5 cm. Na jednym z brzegów kładziemy pomidorka koktajlowego i zwijamy w rulon. Całość spinamy wykałaczką
e-PrzepisyKulinarnedelikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy(...)oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek. Na całość ścieramy trochę parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego). Smacznego :) Czarny makaron
Pyza i Surówkaśmietankowy, naturalny (Apetina, Valsoia) + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki, bądź wędliny sojowej POLSOJA - ok. 8 plastrów sera, bądź vegeplastrów sojowych POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków(...)rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego
Be Fit Be Strongjajko 100 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko, mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora(...)czasu aż ser się rozpuści. 5. Składamy omleta na pół, a następnie przekrawamy na pół (spokojnie wystarczy, aby podzielić się nim z Waszą drugą połówką;)). Omleta podajemy na rukoli skropionej oliwą z oliwek. Smacznego
W kuchni KatieSkładniki na 6 porcji: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 6 tortilli 3 świeże figi, pokrojone w plastry 6 plastrów dojrzewającego sera, pokrojonych w paski 3 garści rukoli 6 gałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA(...)środku (ale nie wysuszone), około 7-8 minut. Przekładamy na talerz. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Na połowę tortilli wykładamy 1 łyżkę sosu, pół garści rukoli, plastry figi i usmażonego kurczaka, paski sera i 1 gałązkę świeżego tymianku. Składamy na pół, czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Tortille smażymy na płycie grillowej lub patelni, około
My Culinary Artsurówek. A w gronie znajomych zostałam okrzyknięta królową sałatek ;) Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :) Składniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę(...)rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować z wody. Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili. Cebulę obrać i pokroić w cienkie kawałki lub małą kostkę. Dodać do warzyw. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Dodać do warzyw. Tuż przed podaniem skropić całość sokiem z cytryny i dobrą oliwą. Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela
Weekendy w domu i ogrodziepierwszy odkryłam jak wspaniałym dodatkiem do sałatek jest ta zieleninka a połączenie jej z winegretem to już szczyt wiosennego uniesienia. Sałatkę szczególnie polecam na wiosenne i letnie kolacje. Rukola i rzeżucha Składniki: opakowanie rukoli / lodowej 2 pomidory - lub kilka koktajlowych pół kostki fety kilka łyżek rzeżuchy (u mnie na tą sałatkę poszło pół talerza wyhodowanej rzeżuchy) 2 kromki chleba
sierotka maRysia w kuchniłyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory(...)patelni. Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Posypałam nimi sałatkę. Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-) Sałatka była pyszna! Polecam! Zapraszam również na sałatkę z RUKOLI Z KOZIM SEREM
potrawyregionalnesera pleśniowego, gruszki i orzechów daje niewiarygodny smak. Sos z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijon idealnie się komponuje ze składnikami sałatki. Składniki na sałatkę: dwie gruszki rukola sałata lodowa / mix dowolnych sałat parę plasterków wędzonego boczku garść orzechów włoskich / pistacjowych kawałek sera pleśniowego np.gorgonzola Składniki na sos: łyżka masła odrobina oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka(...)który przełamał słodko-ostry smak sosu. Owoce i sos nabrały brązowego koloru. Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Wsypałam je na patelnię. Do miski wsypałam sałatę i rukolę. Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera. Całość polałam sosem z orzechami. Rewelacja! Idealne połączenie smaków. Gorąco polecam. Smacznego
potrawyregionalne