rukola - 6622 przepisów (strona:136/442)

Szybka WŁOSKA surówka 440

Polska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze polecam używać, to coś nowego w surówkowych kompozycjach. Wystarczy zbilansować smaki odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, cytryny i cukru. Polecam szczególnie do obiadów z rybą, drobiem i wegetariańskich. Dla 3-4 osób Czas przygotowania(...)minut Składniki: Kilkanaście świeżych listków bazylii Garść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie a następnie odstawiamy na niecałą godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Spagetti z tuńczykiem i rukolą 188

oleju sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku kilka łodyg grubego szczypioru (dymki) szczypta płatków chili 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól, pieprz 2 garście rukoli Przygotowanie : Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie odsączyć tuńczyka i przełożyć do miski, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, skropić częścią soku z cytryny. Dodać pokrojony szczypior, płatki chili, doprawić(...)oliwek i wszystko dokładnie wymieszać.  Przed odsączeniem makaronu, odlać niewielką ilość. Odsączony makaron dodać do tuńczyka i dokładnie wymieszać, dolać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Dodać rukolę, skropić resztą soku z cytryny i jeszcze raz zamieszać. Od razu podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pizza z niebieskim serem pleśniowym, szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i brzoskwinią 129

soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 1 duża kulka mozzarelli 100g sera Gorgonzola 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilak liści rukoli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i powoli dodając wodę z drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko(...)plasterki, pokrojoną na mniejsze części szynkę, rozdrobnioną mozzarellę i ser pleśniowy. Na końcu posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 17-20 minut. Przed podaniem obsypujemy rukolą i delikatnie skropiamy oliwą. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis 122

pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oczywiście gotujemy al dente. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim czosnek. Nie za długo żeby(...)pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni razem z sosem. Lub w dużej misce jeżeli na patelni nie ma miejsca:) Przed podaniem dekorujemy rukolą. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Pyza i Surówka
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 149

różowa (może być tradycyjna) do smaku 2-3 łyżki oliwy plus do posmarowania  pieprz cayenne do smaku  gałka muszkatołowa do smaku  feta  plastry salami  rukola wedle uznania   SPOSÓB WYKONANIA :   Dynię przekrawamy, wyciągamy miąższ z pestkami. Kroimy w plastry, smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz rozmarynem i pieczemy ok 20 minut do miękkości. Mąkę(...)prostokąt) posypuję ją mąką i gotową pizze zsuwam na rozgrzaną blachę. Zmniejszamy  temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut (zależy od piekarnika) Gotową posypujemy świeżą rukolą i zajadamy. Jest to jedna z moich propozycji na cudowną dynię, a pizza nie zawsze musi być z pastą pomidorową :) A jak Wy przyrządzacie dynię? Pozdrawiam Basia

Basia w kuchni
Sałatka z surimi i makaronem z zupek chińskich 182

datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki śmietany       Przygotowanie: W dużej misce kruszymy makaron(...)minut do napęcznienia po d przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę oraz cebulę w piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi.   Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego

ChilliJemy
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 210

dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki na 2 porcje: 1 pomidor 125 g odsączonej świeżej mozzarelli (1 kulka) 4 kromki ciabatty 3 łyżeczki pesto odrobina kremu balsamicznego garść rukoli Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry. Plastry pomidora można dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić niewielką(...)ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę

Pełny talerz
Makaron z tapenadą z czarnych oliwek 143

duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Możemy oczywiście dodać więcej oliwy, aby była mniej gęsta(...)makaronu.   Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z delikatnie podgrzaną w rondelku tapenadą.  Wykładamy na talerz i podajemy z pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 157

dodatkowo oszałamia kolorami.   Składniki: – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – małe opakowanie miksu sałat zielonych – 1 mała albo pół dużej kalarepy – ok. 100 g rukoli – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 dymka ze szczypiorkiem – 1 łyżka migdałów w płatkach – 1/3 papryczki chili – 2 jajka na twardo – 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy – sól, pieprz Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół lub w ćwiartki. Jajka pokroić w dużą kostkę. Dymkę poszatkować razem ze szczypiorkiem. W misce ułożyć sałatę, na nią rukolę. Zetrzeć kalarepę na dużych oczkach i posypać sałatę. Dodać bób. Ułożyć pomidorki z jajkiem i dymką, posypać migdałami i poszatkowaną papryczką chili. W miseczce lub kubki wymieszać oliwę z musztardą

Pociąg Do Kuchni
Carpaccio z marynowanych buraków 165

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować(...)dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. * Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach. ** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Corner With Recipes
Sałatka z kozim serem, rukolą i kuskusem 130

Zdecydowanie potrzeba mi teraz zieleni, dlatego powstała ta sałatka :) Namiastka wiosny ;) Składniki (4 porcje): - 2 garści rukoli - 1/2 szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie

Corner With Recipes
Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą 110

stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę. Dodatki do pizzy : - 1 szklanka przecieru pomidorowego ( z tego przepisu! ) - 1 kulka mozzarelli - 1 szklanka oliwek - 2 cebule - rukola do podania - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, bazylia,oregano papryka słodka, ostra, chili cayenne Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/oliwie. Wstępnie podpieczony spód pizzy posmaruj przecierem(...)podsmażoną cebulą. Mozarrellę pokrój plastry, ułóż na pizzy. Pomiędzy nimi połóż oliwki i przypraw. Piecz jeszcze 10-15 minut w 220 stopniach. Przed podaniem posyp rukolą

Corner With Recipes
Pizza razowa z tuńczykiem 144

ciepłego miejsca na 30 minut. Ja włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni. Dodatki do pizzy: puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli  Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem, winogronem i melonem 158

Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej  Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki

Moja Galeria Smaku
Grzanki z buraczkami i kozim serem 118

grzanek: 1 burak 1/3 jabłka 1/3 czerwonej cebuli ok. 50 g sera koziego 1/2 bagietki 3 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz  oliwa kilka listków rukoli Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h. Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać(...)Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku w 200 stopniach. Na każdą grzankę nałożyć puree z buraczków, następnie serek kozi. Udekorować rukolą

Moja Galeria Smaku