rukola - 6622 przepisów (strona:148/442)

Omlet z boczkiem i awokado 68

SKŁADNIKI: – 4-5 jajek – 2-3 łyżki mleka – sól, pieprz – 2 łyżki masła klarowanego – 4-6 plasterków boczku – 1 awokado – pół czerwonej cebuli – 2 garści świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: W misce połącz jajka, mleko i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj aby masa jajeczna była jednolita i lekko puszysta. Podziel ją na 2 części. Rozgrzej 2 patelnie(...)pomocą łopatki złóż omlet zawijając go jak naleśnik, może nieco „grubiej”. Awokado przekrój na pół i pozbaw je skórki. Na talerzach układaj omlet, boczek, awokado i rukolę. Posyp posiekaną w plasterki lub kostkę czerwoną cebulą. Smacznego! Artykuł Omlet z boczkiem i awokado pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Niskowęglowodanowa frittata z pomidorami 67

jajek 2 łyżki śmietany 12% 500 g pomidorów lub pomidorów koktajlowych 40 g tartego parmezanu 60 g koncentratu pomidorowego płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz Do podania: garść rukoli, pokrojone pomidorki koktajlowe Jajka roztrzepać za pomocą rózgi i wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać połowę parmezanu, przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, można także dodać suszoną bazylię czy oregano). Pomidory(...)parmezanem i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie i delikatnie przypiecze. Frittata z pomidorami świetnie smakuje posypana listkami rukoli i jeszcze na wierzchu z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. 1 porcja to ok. 260 kcal , węglowodany: 6g, białko: 23g, tłuszcz: 16g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Kaszotto z leśnymi grzybami 61

też być palona) Kilka prawdziwków, podgrzybków, garść kurek Szalotka lub mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Pęczek rukoli Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wysyp kaszę do rozgrzanego rondla, praż chwilę – minutę, dwie, następnie dodaj łyżkę masła. Obtocz kaszę w roztopionym tłuszczu. Zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia(...)Przemieszaj kaszę i przesyp na patelnię z grzybami. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj i mieszaj składniki. Dodaj parmezan (zostaw ze 2 łyżki do posypania kaszotto na talerzach) i posiekaną drobno rukolę. Wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Kaszotto z leśnymi grzybami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem 56

posiekanym w plastry ogórkiem (możesz go obrać lub nie) oraz pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na cztery (lub na pół). Zamiast mixu sałat możesz wybrać świeży szpinak baby wymieszany z rukolą. Sama rukola też będzie świetną bazą do sałatki z kurczakiem. Przygotuj sos winegret. W tym celu w miseczce wymieszaj ze sobą: 8 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka płynnego

Zasmakuj Kuchni
Pęczotto z leśnymi grzybami 78

też być palona) Kilka prawdziwków, podgrzybków, garść kurek Szalotka lub mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Pęczek rukoli Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wysyp kaszę do rozgrzanego rondla, praż chwilę – minutę, dwie, następnie dodaj łyżkę masła. Obtocz kaszę w roztopionym tłuszczu. Zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia(...)Przemieszaj kaszę i przesyp na patelnię z grzybami. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj i mieszaj składniki. Dodaj parmezan (zostaw ze 2 łyżki do posypania pęczotto na talerzach) i posiekaną drobno rukolę. Wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!   Artykuł Pęczotto z leśnymi grzybami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczony omlet ze szparagami 89

ziół / bazylia, oregano/ pozostałe: 1 awokado 4 truskawki 6 szparagów zielonych 4 oliwki zielone 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 łyżki jogurtu gęstego  sok z cytryny pesto: 1 garść rukoli 1 garść koperku,natki pietruszki 1 łyżka startego parmezanu  1 łyżka migdałów sól, czosnek 125 ml oliwy z oliwek   Omlet: Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Do miski(...)wkładam szparagi do gotującej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Awokado obieram , kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Na omlecie wykładam jogurt, pesto, dodaję szparagi,truskawki, oliwki, rukolę, awokado, pomidorki.Posypuję migdałami

wesoła kuchnia
Makaron z boczkiem 57

Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub innego – 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego – 6 ząbków czosnku – 10 zielonych lub czarnych oliwek – 1/4 pęczka natki pietruszki lub trochę listków rukoli – 100 ml śmietany 18% – łyżka oliwy z oliwek – 6-8 plasterków wędzonego boczku – pieprz, najlepiej świeżo mielony – świeżo starty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed(...)oblepił makaron, aby stworzyła się pyszna kremowa emulsja. Na tym etapie dodaję jeszcze 50-80 ml wody. Makaron przełóż na talerze, porcje posyp tartym parmezanem oraz natką pietruszki lub rukolą. Podawaj. Artykuł Makaron z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Zapiekanka z ziemniaków i halloumi 65

będzie jeszcze lepsze jeśli ziemniaki upieczesz, a potem dodasz ser. Zapiekanka z ziemniaków i halloumi wzorowana jest na przepisie z Seriouseats.com Składniki: 8-10 ziemniaków Garść fasolki szparagowej Garść rukoli Kilka cienkich plastrów sera halloumi 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki oleju Sok z całej cytryny 3-4 łyżki siekanych ziół: pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk Sól Pieprz Przygotowanie: Krok(...)Wstaw na kuchenkę, gotuj 15 minut. Po 5 minutach dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę. Odcedź. Krok 2 Przełóż warzywa do naczynia do zapiekania, posyp czosnkiem, posól, popieprz. Umyj rukolę, posiekaj, wymieszaj z ziemniakami i fasolką. Połóż na wierzchu warzyw plastry sera halloumi. Wstaw do piekarnika pod sam gril. Zapiekaj około 5 minut lub do momentu aż ser się zrumieni

Niedzielny kucharz
Kaczka w sosie truskawkowym 72

truskawkowym. Powiem wam że nic więcej nie potrzeba do tego dania. Możecie podać z grzankami. Uwielbiam sosy owocowe do mięs.       2 piersi z kaczki 2 garście rukoli 1 kulka mozzarelli 10 oliwek czarnych 20 dkg truskawek 1 cebula czerwona sos: 1 łyżka sosu balsamico 2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz 1 szalotka 50 ml wina czerwonego(...)minut z drugiej strony. Mięso odkładam na talerz przykrywam folią i odstawiam na 10 minut. Potem kroję w plastry. Na talerzu układam po bokach kawałki mięsa. Na środku rukolę, pokrojone truskawki, oliwki, mozzarelle, cebulę czerwoną.  Sos: Szalotkę drobno kroję i przesmażam na odrobinie oleju, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód. Sos gotuję

wesoła kuchnia
Kanapka z sałaty z łososiem i awokado 91

pewnością zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Składniki 4 duże liście sałaty lodowej 100g wędzonego łososia 1/4 czerwonej cebuli 1/2 pęczku szczypiorku szczypta pieprzu 1/2 awokado 1 łyżka oliwy garść rukoli Kanapka z sałaty z łososiem i awokado – przepis Zaczynamy od przygotowania szybkiej sałatki, która będzie stanowiła bazę naszej kanapki. Szczypiorek, oraz rukolę drobno siekamy. Cebulę oraz awokado kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Carpaccio z buraka i serka koziego 74

dołożycie fantastyczne dodatki. Oto składniki na carpaccio z buraka: -2 średniej wielkości ugotowane buraki ćwikłowe -spora garść orzechów włoskich posiekanych bardzo drobno -garść delikatnej sałatki lub jeszcze lepiej rukoli -kilka łyżek oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny -świeżo mielony pieprz -wasz ulubiony ser kozi       Jak zrobić carpaccio z buraka? Nic trudnego . Zacznijmy od pokrojenia buraka(...)włożyć na chwilkę do lodówki. Na bardzo gorącej patelni prażymy posiekane drobno orzechy ,tak mniej więcej około 5 minut i odstawiamy je na bok. Buraki posypujemy sałatą lub rukolą, dodajemy ser kozi i orzechy. Sok z limonki mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy nasze carpaccio z buraka. Jeszcze sól pieprz do smaku i ulubiony ser kozi i nasza przystawka

Z Kuchni Do Kuchni
Menu na tydzień: Obiady z sezonowych warzyw 57

jedliśmy przed tygodniem. Wszystkie przepisy są sprawdzone i zweryfikowane. Nam smakowało, mamy nadzieję, że Tobie posmakują również. Co jedliśmy? Obiady z sezonowych warzyw: kalafiora, bakłażana, młodych ziemniaków, szczawiu, rukoli. Do tego kasza i soczewica. Mięso jest tylko w chłodniku ze szczawiu w minimalnych ilościach, dokładnie zesmażone na chrupko chorizo. Można z niego w ogóle zrezygnować. W taki upał, jak teraz(...)Lista składników na obiady z sezonowych warzyw Bakłażan Kilka marchewek Łodyga selera naciowego Kalafior Szklanka bobu Garść groszku strączkowego Garść fasolki szparagowej 1 kg młodych ziemniaków Pęczek szczawiu Pęczek rukoli Pęczek rzodkiewek Opakowanie kiełków Garść pestek dyni Pół szklanki nasion słonecznika Główka czosnku Cytryna Kasze Szklanka soczewicy zielonej Szklanka kaszy orkiszowej Zioła Natka pietruszki Koperek Tymianek Szałwia Lubczyk Rozmaryn Jajka/nabia

Niedzielny kucharz
Zapiekanki na 3 sposoby 68

łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru SKŁADNIKI: 2 bagietki ser mozzarella kabanos ogórek kwaszony kukurydza cebula biała boczek wędzony ser parmezan szynka prosciutto cotto szuszone pomidory oliwki zielone ser gorgonzola rukola ser feta tuńczyk w oleju czerwona cebula czarne oliwki 1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka przekładamy pokrojone pomidory dodajemy sól, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do momentu(...)skruszamy w dłoniach ser feta. Dodajemy tuńczyka, czarne liwki i czerwoną cebulę. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 200°C na 10 minut. Zapiekankę włoską po wyjęciu posypujemy rukolą. Smacznego:) Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie zapiekanek . Artykuł Zapiekanki na 3 sposoby pochodzi z serwisu

karolgotuje
Sałatka z młodych pieczonych ziemniaków 92

kwaśny. Doskonale łączy wszystkie składniki sałatki z pieczonych ziemniaków., podbijając ich smak. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2   Składniki: 8 średnich ziemniaków Garść szczawiu Garść rukoli 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 1 łyżka suszonego tymianku Pęczek rzodkiewek 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób sob. Przełóż wszystkie składniki do miseczki i dokładnie wymieszaj. Krok3 Umyj zioła i rzodkiewki. Szczaw i rukolę. Posiekaj na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokrój w zapałki. Krok 4 Wyjmij ziemniaki z piekarnika, przełóż do misy, dodaj zioła, rzodkiewki i sos. Wymieszaj. Rozłóż do misek. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka

Niedzielny kucharz