Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów 182jest sól, też pozostawiam Waszemu wyborowi. Ja nie solę, więc soli u mnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora(...)gazecie na kaloryferze. Każdy sposób jest dobry. Wrzucone do wody warzywa, ładnie pęcznieją i nadają smaku, a o to właśnie nam chodzi. Ja przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera
Mieszam w Garnku
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 730Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki
Apetyczna babeczka
Przepis na sos sriracha 148solą. To najwygodniejsza i najszybsza metoda, aby równie dobrze możesz je bardzo drobniutko posiekać i wymieszać z solą, cukrem i odrobiną przegotowanej zimnej wody. 3. Przełóż zmiksowane papryczki do słoika lub pojemnika próżniowego. Zakręć pokrywkę i ustaw papryczki w temperaturze pokojowej, ale nie w nasłonecznionym miejscu. Raz dziennie otwórz pojemnik, aby pozbyć się gazów powstających podczas kiszenia.Zazwyczaj kiszę przetwory(...)odpowiada, w razie potrzeby dopraw cukrem i solą. 7. Gorący sos przelej sos do czystych wyparzonych wrzątkiem słoików, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem. 8. Niepasteryzowany sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, ale sos sriracha możesz również zapasteryzować. Słoiki lub butelki o pojemności do 250 ml pasteryzuję około 15 minut od chwili zagotowania wody. Co to jest
Cztery Fajery
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym 219Fasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego
Monia miesza i gotuje
Koncentrat drobiowy, czyli domowa kostka rosołowa 389Domowy koncentrat warzywno-drobiowy, innymi słowy domową kostkę rosołową, mam w domu od trzech tygodni. Zdążyłam nią obdarować znajomych, kilka osób zaraziłam chęcią zrobienia w domu
bistro mama
Pesto bazyliowe 118minut. Przygotowane w ten sposób pesto bazyliowe to idealny dodatek do makaronu, sałatek, pizzy, pieczywa i wiele innych potraw. Można je również wykorzystać jako dip do warzyw, sos do mięsa czy smarować nim kanapki. Pochodzenie przepisu na pesto bazyliowe sięga Włoch, gdzie przez wiele lat był to regionalny specjał Ligurii. Obecnie pesto jest szeroko stosowane i doceniane na całym świecie(...)która pasuje do wielu potraw. Możesz podawać ją jako dip do świeżych warzyw, takich jak marchewki, ogórki czy papryka. Sprawdzi się również w roli dodatku do sałatek, makaronów, ryżu, mięs i ryb. Warto też używać go jako sosu do pizzy, focaccii lub jako dodatku do kanapek. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date
okolicepalnika.pl
Pieczarkowy przysmak 170wiele lat temu w internecie. Bardzo nam posmakowały te pieczarki i są stale obecne w naszym jadłospisie. Bardzo efektownie wyglądają i pysznie smakują. Doskonały dodatek do wędlin i mięs na zimno. Potrzebujemy: 0/5kg małych pieczarek 1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy 4 małe cebule 1 duża marchewka Zalewa: 2 szkl wody 6 dużych łyżek octu(...)złoty kolor. Z podanych składników gotujęmy zalewę. Obraną marchewkę kroimy w talarki i gotujemy 10 minut. Ogórka kroimy w niezbyt cienkie plasterki (nie obieramy) a cebulę w piórka. W słoiku układam warstwami: cebula, ogórek, pieczarki, marchewka do wyczerpania składników. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy
Co w garnkach piszczy
Galareta drobiowa 258kurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 4 jaja; Sól; Pieprz; Sok z cytryny(...)pietruszkę, seler i por. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowany rosół zestawić
Gospodyni Miejska
Kiszona papryka chili 130dodatek do kanapek, burgerów i pieczonego mięsa, ale też baza do wielu ostrych sosów. Począwszy od popularnego tabasco po rewelacyjny przepis na sos sriracha. Cudownie aromatyczny miąższ kiszonej papryczki chili po utarciu z przyprawami przekształcisz w półpłynną pikantną pastę. Możesz ją dodawać do sosów, zup, indyjskich i tajskich curry czy marynat do mięsa i sosów do sałatek. Wystarczy niewielka ilość(...)odkrój zielone części. Jeśli kisisz papryczki w całości to ponacinaj każdą w kilkunastu miejscach, aby zalewa mogła dostać się do środka. Zalej papryczki solanką. 3. Przełóż papryczki do słoika lub pojemnika próżniowego i zalej papryczki solanką. Zakręć pokrywkę i ustaw papryczki w temperaturze pokojowej, ale w zacienionym miejscu. Raz dziennie otwórz pojemnik, aby pozbyć się gazów powstających podczas kiszenia
Cztery Fajery
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 124sycących dodatków. Na końcu koszyk na warzywa, żeby nie zabrakło witamin, świeżości i koloru. I można zacząć gotować. Dokładnie tak powstał pomysł ten makaron. Pół słoiczka kaparów i mały słoik anchois w lodówce, puszka tuńczyka w szafce i wspaniałe, dojrzałe pomidory w moim małym, koszykowym warzywniaku. Zgodnie z włoską zasadą „prosto i pysznie” postanowiłam przygotować lekki obiad. Jaki(...)mojej kuchni. Wykorzystuję go przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, ale świetnie smakuje też na ciepło, właśnie w wersji z makaronem. Gdy kupuję tuńczyka w puszce lub w słoiku zwracam uwagę na kilka rzeczy. Kluczową kwestią jest to, czy ryba jest w kawałkach czy rozdrobniona . Tej drugiej nie kupuję nigdy – walory smakowe i jakościowe są dość niskie. Zawsze
Na-talerzu.pl
Pikantny ketchup z cukinii. 143Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy(...)przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia. Na sam koniec dajemy koncentraty i jeszcze podduszamy całość 10 minut. Gorący ketchup nakładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe! Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares The post Pikantny ketchup z cukinii. first appeared on Latosiowy
Latosiowydom
Chrzanica - kuchnia podkarpacka 279Chrzanica - kuchnia podkarpacka Chrzanica to smaczna, aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak(...)wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy
Trzeci talerz
Sałatka grzybowa polana 327ostatnim czasie stała się hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje. Oto moja wersja tej sałatki. 1 średni słoik marynowanych pieczarek 2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez(...)oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone mięso. Posmarować majonezem i ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć solą i pieprzem,posmarować majonezem. Górę można posypać startym żółtym serem,ja tego już nie robiłam. Tortownicę szczelnie zakryć folią
Kolorowa kuchnia Elki
Bazyliowy ketchup z papryki 227drobno posiekać Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć do dużego garnka o grubym i szerokim dnie - duży gar pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube dno zapobiegnie przypaleniu podczas gotowania . Doprowadzić do zagotowania(...)być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut
Grunt to przepis!
Marynowana pierś z kurczaka 1911 kg piersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki
Gotowanie jest łatwe