mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:153/214)

Zupa gulaszowa 100

zupy gulaszowej. Zupa gulaszowa tradycyjna: Czym zagęścić? i Jakie mięso? Dobrze “nagotowanej” zupy nie trzeba zagęszczać. Zupę należy gotować bardzo wolno, dzięki czemu część warzyw się rozpadnie, a mięso odda do niej swoją kleistość, tworząc odpowiednią strukturę zupy. Wołowina jest mięsem o większej zawartości kolagenu niż np. mięso wieprzowe, które jest często wykorzystywane w polskich przepisach jako zamiennik(...)obiad. Gulaszowa, to zupa rozgrzewająca, aromatyczna i pełna warzyw. Nie polecamy zastępować mięsa wołowego, wieprzowiną. Zupa starci na tradycyjnym, węgierskim charakterze. Poza tym wołowina w tym zestawieniu smaków, jest naprawdę wyjątkowo pyszna i delikatna. Jak ugotować zupę gulaszową? Zapraszamy: zupa gulaszowa krok po kroku! Zupa gulaszowa Składniki: mięso wołowe: 500 g cebula: 2 szt. papryka czerwona: 1 szt. pomidory

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie z kurkami marynowanymi 219

Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż współcześnie. Dlatego ostatni dzień karnawału był obchodzony w bardzo huczny sposób, a stoły na biesiadach uginały się od smakołyków. Było dużo alkoholu, mięs, słodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie(...)dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne

mojewypiekiinietylko
Śledzie z kurkami marynowanymi 235

Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż współcześnie. Dlatego ostatni dzień karnawału był obchodzony w bardzo huczny sposób, a stoły na biesiadach uginały się od smakołyków. Było dużo alkoholu, mięs, słodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie(...)dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne

mojewypiekiinietylko
Zawijany schab w sosie cytrynowym 142

pietruszki 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżki  masła nici do związania SOS: 2 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka 1 cebula 1 cytryna 1 łyżka masła. 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz pieprz sól Schab oczyszczamy i rozkrajamy wzdłuż długiego boku "rozwijając" go jak roladę. Powinien powstać płat grubości ok 2 cm. Doprawiamy go solą i pieprzem(...)resztę natki pietruszki, przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika.   Roladę wyciągamy z brytfanki i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęła. Zapobiegnie to wypłynięciu soków z mięsa.   Do upieczonych warzyw dodajemy sos jasny uniwersalny Łowicz i mieszamy, aby całość nieco zgęstniała.   Roladę kroimy na plastry i polewamy sosem. Dobrze smakuje podana z kaszą

Kuchnia od dwojga
Pindjur 138

żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu i śmiem twierdzić, że ta wersja jest wersją(...)pieprz dla smaku (pamiętajcie, żeby nie próbować tą łyżką, którą już próbowaliście), zostawiamy na wolnym ogniu na 45 minut. Po tym czasie usuwamy papryczki chilli. Gorący pindjur przekładamy do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 130 stopni, 30 minut. Post Pindjur pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Pindjur 177

żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu i śmiem twierdzić, że ta wersja jest wersją(...)pieprz dla smaku (pamiętajcie, żeby nie próbować tą łyżką, którą już próbowaliście), zostawiamy na wolnym ogniu na 45 minut. Po tym czasie usuwamy papryczki chilli. Gorący pindjur przekładamy do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 130 stopni, 30 minut. Post Pindjur pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami 108

śliwek. Domowy śliwkowy chutney z jabłkami, cebulą, przyprawami jest wyjątkowy w smaku, a przepis  łatwy i szybki w przygotowaniu. Taki sos to idealny dodatek do serów, dań curry, mięs, sałatek i nie tylko… Składniki 1 kg śliwek węgierek 500 g jabłek 250 g czerwonej cebuli lub szalotki łyżeczka startego imbiru 3 liście laurowe 1 laska cynamonu 1 łyżeczka(...)czasu mieszając. Uważamy, aby nic sie nie przypaliło.  Kiedy chutney jest już odpowiednio gęsty wyjmujemy laskę cynamonu i liści laurowe. Zdejmujemy z ognia i gorącym napełniamy wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcamy.  Chutney dla pewności możemy w słoikach zapasteryzować. Smacznego! Polecam również przepis na Chutney dyniowy Chutney wiśniowy

Tajemnice Smaku
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SŁONECZNIKIEM 150

się stać w kuchni i robić obiad 3-daniowy. Właśnie wczoraj był taki dzień, że chciałam zrobić go tak aby mieć go z głowy. Na zupę nie mieliśmy ochoty, mięso nam się przejadło, a carbonara wydawała się zbyt... banalna. Otworzyłam więc lodówkę, wyjęłam suszone pomidory, oliwki, mleczko kokosowe i przygotowałam syty ale pyszny makaron. Dzisiaj na tapecie był makaron pełnoziarnisty(...)odpornościowego. Produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc-Pol 1 szklanka nasion słonecznika i dyni 1 mała papryczka chilli 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 150 g zielonych oliwek SOS 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowujemy sos: Wszystkie

Kuchnia w oparach
Domowy paprykarz szczeciński 151

dżemach) włożyć do garnka z wodą  i gotować 20 minut na maleńkim ogniu od momentu zagotowania. Woda nie może dochodzić do samej pokrywki. Trzeba nalać tyle, aby słoiki były w wodzie do ponad 3/4 wysokości). Mała uwaga do przepisu - ryż lubi się przyklejać do dna garnka. Użyjcie więc garnka o grubym dnie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis(...)pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie się rozpadać, rozdrobnić je widelcem, dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i obsmażyć razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut

Posadzone i zjedzone
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 61

moja następna propozycja konfitury żurawinowej, tym razem w wydaniu świątecznym czyli pachnąca pomarańczami, cynamonem i goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: ? 1 kg żurawiny ? 300 g cukru ? skórka z 2 pomarańczy(...)rozgnieść ok. połowę owoców. ? Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. ? Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. ? Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny

To co kocham
Węgierskie leczo z białych papryk 108

łatwo było mi znaleźć białą paprykę ( starganach tylko zielona i czerwona), a  prawdziwe węgierskie leczo zawiera białą paprykę, cebulę, paprykę wędzoną i słodką. Podaje się je do mięs, lub dodaje kiełbasę. Ja dodałam białą gotowaną fasolę Jaś. Polecam dla wegan. Leczo można zawekować i schować do spiżarni.    Składniki: 6-8 białych papryk  2 duże cebule(...)smaku. Kiedy papryka lekko zmięknie dodać posiekane pomidory wcześniej obrane ze skórki. Dusić 30 minut. Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze kilka minut. Gorące zamykać w wyparzonych słoikach i pasteryzować ok. 20 minut

AZgotuj!
Zbilansowana dieta 121

Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso: 2 steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych(...)Pieprz kajeński Oregano Suszony rozmaryn (oraz/lub świeży) Kumin Nasiona kolendry Mielony kminek Wódka (kilka łyżek) Wermut albo cydr (kilka łyżek) Sos sojowy (kilka łyżek) Olej sezamowy Miód Chrzan (w słoiku) Pasta tahini lub masło orzechowe (1/3 szklanki) Olej rzepakowy (1/2 szklanki) Sól Pieprz Jak gotowaliśmy Przepisy do menu na tydzień – zbilansowana dieta – wybieraliśmy tak, żeby składniki przenikały się

Niedzielny kucharz
Jagodowy łosoś gravlax 195

słodką nutą jabłka, która wspaniale uzupełni się ze słonymi plasterkami ryby. Szwedzi bardzo lubują się w kanapkach, także na obiad. Układają na nich zimne, gotowane ziemniaczki, jajka, warzywa, mięso lub rybę... Myślę, że chrupiące kanapki z jagodowym łososiem i sałatką z pora mogą się świetnie sprawdzić na chłodny, pożywny obiad podczas obecnych upałów. Spróbujcie! :D Jagodowy łosoś grav lax Potrzebujesz(...)dołu i obsyp pozostałą solą z cukrem. 5. Jagody zblenduj na mus lub rozgnieć dokładnie widelcem i polej całego łososia. 6. Okryj rybę dokładnie arkuszem pergaminu, obciąż np: słoikiem i odstaw do lodówki na 24 h. 7. Po 24h wyjmij łososia z marynaty i zdejmij jej nadmiar nożem. 8. Krój rybę w bardzo cienkie plasterki i zjadaj np. na chrupiących

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pomysł na… ciecierzycę z warzywami 185

Pomysł dobry, jak każdy inny, gdy przychodzi zrobić w lodówce inwentaryzację. To, co traci świeżość, co mogłoby się zmarnować, stracić termin przydatności. To wszystko może trafić

Kucharzyca