słodką nutą jabłka, która wspaniale uzupełni się ze słonymi plasterkami ryby. Szwedzi bardzo lubują się w kanapkach, także na obiad. Układają na nich zimne, gotowane ziemniaczki, jajka, warzywa, mięso lub rybę... Myślę, że chrupiące kanapki z jagodowym łososiem i sałatką z pora mogą się świetnie sprawdzić na chłodny, pożywny obiad podczas obecnych upałów. Spróbujcie! :D Jagodowy łosoś grav lax Potrzebujesz(...)dołu i obsyp pozostałą solą z cukrem. 5. Jagody zblenduj na mus lub rozgnieć dokładnie widelcem i polej całego łososia. 6. Okryj rybę dokładnie arkuszem pergaminu, obciąż np: słoikiem i odstaw do lodówki na 24 h. 7. Po 24h wyjmij łososia z marynaty i zdejmij jej nadmiar nożem. 8. Krój rybę w bardzo cienkie plasterki i zjadaj np. na chrupiących
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPomysł dobry, jak każdy inny, gdy przychodzi zrobić w lodówce inwentaryzację. To, co traci świeżość, co mogłoby się zmarnować, stracić termin przydatności. To wszystko może trafić
KucharzycaUwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki(...)nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste (w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny). Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoików
Tradycyjna Kuchniaprzełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach(...)cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety ,z takiej proporcji nic nie pozostało.Chutney jest doskonały zarówno ciepły jak i zimny
Kulinarny karnet Christopherasmażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze(...)przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów i nie tylko :)Olej będzie pikantny w smaku. Gdy papryka, czosnek i bazylia oddadzą swój smak olejowi wyjmę je ze słoika :) Kilka ważnych informacji o właściwościach oleju RZEPAKOWEGO.Olej rzepakowy ma bardzo podobny skład do składu oleju z oliwek, dlatego można określić go mianem polskiego odpowiednika oliwy z oliwek. Olej rzepakowy
Proste Potrawywiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie dania z dodatkiem makaronu. Z mięsem, rybami, warzywami, w każdej postaci. Makaronów w moim domu zawsze pod dostatkiem, ponieważ z ich dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań obiadowych i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przygotowałam pyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zalana śmietanką, która nadaje temu daniu kremowego smaku(...)końcu wpisu znajdziecie także filmik, w którym pokazałam cały etap przygotowania tego dania. Smacznego! PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów 2 garście szpinaku 150 ml śmietany 18% 1 łyżka oliwy 150 g makaronu do spaghetti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko
Przepiski.plOgórki po królewsku, to ogórki w zalewie octowej z miodem. W smaku lekko pikantne, słodko-kwaśne. Fajnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, najlepiej grillowanych, czy do pieczonych wędlin. Ja swoje ogórki tym razem pokroiłam w grubsze plastry, z myślą o wykorzystaniu ich w tej formie do koreczków i szaszłyków. Fajnie podkręcają ich smak. Ale ubiegłe lata robiłam(...)łyżek miodu Wykonanie Przygotowuję zalewę : Wodę mieszam z solą, cukrem, doprowadzam do wrzenia, dodaję ocet. Odstawiam, do lekko przestudzonej dodaję miód. Mieszam. Na dno każdego wcześniej wymytego i wyprażonego słoika daję 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy. Ogórki myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki
Kuchnia z widokiem na ogródświeżych składników. Zmieniło się też i to, że nie ma jednego, kanonicznego przepisu na minestrone i można do niego dodać dowolne warzywa, a nawet, jeśli komuś bardzo zależy, również mięso. Minestrone z piekarnika Dla nas minestrone jest kwintesencją lata i lubimy je robić o tej porze roku, kiedy jest w bród świeżych warzyw, głównie pomidorów. Zazwyczaj gotujemy długo składniki(...)temu zajmuje w zamrażalniku mniej miejsca. Łatwiej ją też zabrać do pracy, bo niestety płynne lancze mają to do siebie, że zawsze potrafi się z nich coś „ulać”:-). Nawet słoik zamykany z uszczelką nie zawsze daje gwarancję szczelności. Taką zupę instant szybciej można też odgrzać. Zalewamy wrzątkiem składniki, mieszamy i wstawiamy na chwilę do mikrofali. Składniki: 3 średnie marchewki
Niedzielny kucharzśmiało można upiec wcześniej. Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa i dosyć sycąca. Z przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie(...)listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy
Kuchcik gotujegarnku olej. Oleju musi być dużo, my tak pewnie grubo ponad litr dajemy. Na tej ilości można frytki smażyć wiele razu. Po prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej(...)wspomnę, że żeby dokładnie sprawdzić temperaturę oleju możecie zaopatrzyć się w kuchenny termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko do frytek, my często z niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufacturewielu osób. Motywacje stojące za taką decyzją są bardzo różne: od poglądów ekologicznych i związanych z troską o dobrostan zwierząt aż po zależności zdrowotne. Nie ulega wątpliwości, że ograniczenie mięsa, zwłaszcza pochodzącego z hodowli przemysłowych, może przynieść wiele profitów. Jak się okazuje, szeroki asortyment produktów wegańskich sprawia, że może być także smacznie. Niektóre z nich warto mieć zawsze pod ręką(...)które nierzadko stanowią „opcję ratunkową” i możliwość przygotowania szybkich i smacznych dań dla domowników lub niezapowiedzianych gości. Na szczególną uwagę zasługują: – fasola konserowa, – puszki lub słoiki ciecierzycy, – pomidory w puszkach, – kukurydza konserwowa, – gotowe pasty warzywne. Do tej kategorii zaliczają się także puszkowane owoce oraz konserwowe dania gotowe. Produkty zbożowe i nasiona Ważne
Zdrowy Styl Joannyzamrożonych bloków, a przepis bazował na afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż, cebulę, ostrą paprykę pima, przyprawy i olej. Z czasem jednak z powodu wojny domowej w Nigerii utracono(...)zyskał tytuł produktu tradycyjnego. Zapewne receptura mojego paprykarza odbiega od oryginału wymyślonego przez Wojciecha Jakackiego w 1965 roku, ale taki smak w zupełności zadowala moje kubki smakowe;) Słoiki z paprykarzem można zapasteryzować, taka konserwa przyda się na później, np. podczas wyjazdów. Słyszałam, że kiedyś to dopiero był paprykarz, a te dzisiejsze konserwy to już nie ten smak
Obiad gotowyObiad, z ziemniaków i mięsa do sałatki mogę mieć, obiadu bez sałatki czy surówki...NIGDY! Pamiętam jak ładnych parę lat temu pojechałam do moje koleżanki i ta do schabowego i ziemniaków, na moje pytanie"gdzie surówka", podała mi musztardę....O nie, nie. My w domu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie(...)płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka octu spirytusowego sól ipieprz do smaku Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić... ( sałatę porwać). W słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu polać nim sałatkę przed samym podaniem, wymieszać i serwować. Smacznego
Gosia gotuje