mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:156/214)

Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 65

pisałam Wam parę dni temu, w święta objadam się po kokardki sałatkami i pieczonymi mięchami. A jak pieczone mięso (lub wędlina) to oczywiście jakiś dip. Nie upieram się przy jakimś konkretnym. I te na bazie majonezu są ok i te z suszonymi śliwkami czy innymi pomidorami. Postanowiłam zebrać Wam wszystkie moje ulubione sosy w jednym poście, może komuś się przyda(...)greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem

Kardamonovy
Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 86

pisałam Wam parę dni temu, w święta objadam się po kokardki sałatkami i pieczonymi mięchami. A jak pieczone mięso (lub wędlina) to oczywiście jakiś dip. Nie upieram się przy jakimś konkretnym. I te na bazie majonezu są ok i te z suszonymi śliwkami czy innymi pomidorami. Postanowiłam zebrać Wam wszystkie moje ulubione sosy w jednym poście, może komuś się przyda(...)jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem

Kardamonovy
Sałatka z cukinii i chili do słoików 116

które rosną jak szalone. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo ( przepis ) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym ( przepis ). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest to sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam(...)miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miski. Wsypać sól, wymieszać i odstawić na godzinę. 2. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Wlać do sałatki. Wymieszać. 3.Tak przygotowaną sałatkę poprzekładać do słoików i zalać powstałą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 5-8 minut od momentu zagotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Żurawina do mięsa na zimę 131

Uwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu i składników, ponieważ owoce doskonale i bardzo szybko żelują się. Składniki: (na 6 słoiczków 200 ml) 1 kg żurawiny 1 duże jabłko - najlepiej kwaskowate 500 g cukru 300 ml wody Żurawinę opłukać i przebrać(...)godziny. Jeśli zostaną jakieś kawałki owoców, które nie pękły można je spokojnie potraktować tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść na jednolitą masę. Następnie gorącą masę nakładać do suchych słoików, zakręcać i przekręcić do góry dnem do wystygnięcia. Oczywiście część można zostawić do spożycia od razu.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Żołądki drobiowe z kapustą – przepis 121

Żołądki drobiowe z kapustą – pyszne i tanie danie obiadowe. Z pewnością dla koneserów i poszukiwaczy nietypowych smaków. Może trochę nawet kontrowersyjne, bo podroby nie wszystkim

Dorota Smakuje
Zupa z łososiem 126

Zupa z łososiem to kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w

Moja Delicja
Niebo w gębie - Kurczak w sosie winno kaparowym z suszonymi pomidorami 379

Postanowiłam zweryfikować i powtórzyć przepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie

Piekielna Kuchnia Pati
Kaczka pieczona po polsku 66

kapusty czerwonej, zakwaszonej ? 4 śliwki suszone ? 3 łyżki masła ? 50 ml wina czerwonego ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy ? 2 łyżki żurawiny ze słoika ? 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone ? 50 ml cherry ? 1 łyżka miodu ? sól, pieprz Solanka ? kilka ziaren pieprzu ? kilka liści laurowych ? 1 jajko ? woda, sól Wykonanie(...)które pozostały z nadziewania i piec 70 minut w temp. 170 st.C. ? Po upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso od kości, kości długie z udek wywinąć i wyjąć. ? Uformować 2 porcje mięsa z 2 połówek kaczki i zapiec je przez 15 minut w temp. 200 st.C. ? Kaczkę możemy również

To co kocham
Piątek: „Sławna chińska sałatka” Chloe Kardashian 210

przepis na „famous chinese salad”, czyli sławną chińską sałatkę. Trzeba jej oddać, że całkiem sprytnej zakomponowana składniki dania: chrupka kapusta czerwona, miękka kapusta rzymska, kremowe awokado i mięso. Do tego orientalny, lekko pikantny za sprawą imbiru, dresing. Danie jest mało kaloryczne, a sycące. Przepis pochodzi ze strony Nowtolove. Składniki: 2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej 2 szklanki posiekanej kapusty(...)obrane z pancerzyków krewetki. Dopraw suszonym czosnkiem. Smaż na dość ostrym ogniu po minucie z każdej strony. Posól i popierz. Odstaw. Krok 2 Do zamykanego pojemnika lub słoika wlej wszystkie składniki sosu, dodaj imbir, zamknij i mocno potrząśnij, żeby połączyć całość. Krok 3 W głębokiej misie wymieszaj kapustę czerwoną i rzymską/włoską, marchew, awokado, szczypiorek i kolendrę. Polej dresingiem

Niedzielny kucharz
Kaczka pieczona po polsku 224

kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka • kilka ziaren pieprzu • kilka liści laurowych • 1 jajko(...)minut w temp. 170 st.C. • Po upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso od kości, kości długie z udek wywinąć i wyjąć. • Uformować 2 porcje mięsa z 2 połówek kaczki i zapiec je przez 15 minut w temp

To co kocham
Sos tatarski 203

Składniki: 5 dużych jaj; 7 średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek(...)marynowanymi grzybami np. podgrzybkami czy maślakami. Smak sosu można wzobacić o kapary lub starty chrzan (ok. 2 łyżki). Ogórki, grzyby i jaja, zamiast kroić, można zmielić w maszynce do mięsa z sitem o największych oczkach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kimchi ogórkowe z imbirem 192

ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi przez noc albo dwie. Kimchi ogórkowe Składniki: ½ kg gruntowych ogórków 5 cm świeżego imbiru(...)jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce. The post Kimchi ogórkowe z imbirem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Udana sałatka z selera naciowego 145

wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego  - łyżka przyprawy do gyrosa(...)Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem

I tu będę miała takie te
Sałatka leśna polana 2617

zrobiłam. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera  2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka(...)dnie i po bokach folią spożywczą.  Układać kolejne warstwy: pieczarki kapeluszami do dołu natka pietruszki marchewka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem ziemniaki posmarować cieniutko majonezem mięso posmarować cieniutko majonezem oprószyć solą i pieprzem ogórki  posmarować cieniutko majonezem jajka  oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem żółty ser Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka

Ala piecze i gotuje