przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki(...)nąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee) Cebule rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki. Sałatka z pieczonymi warzywami Składniki: na 4 porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu, pokrojonego w paski 300 g brukselki sól(...)pół i dodaj do jarmużu wraz z ostudzonymi warzywami. Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej oliwę, ocet i miód. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , sól i pieprz. Zakręć słoik i energicznie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wmieszaj. Na koniec posyp pestkami granatu. Spara Spara The post Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaczyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki i inne(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kilogram jabłek (u mnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek 125 g masła Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego(...)lekkim ogniu (powinno lekko bulgotać) kolejne 10-15 minut, żeby płyn się zredukował, a chutney zgęstniał. Jeszcze raz próbuję, ewentualnie doprawiam solą i cukrem. Wlewam gorący do słoika, a nadmiar zjadam od razu, chociaż lepiej smakuje następnego dnia. ;) Przepis bierze udział w akcjach
Kuchnia PrezydentowejKrólik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka
Moja DelicjaNiezwykle smaczna sałatka z kurczakiem, która sprawdzi się na imprezach oraz przyjęciach rodzinnych. To również dobry pomysł na kolacje albo lunchbox do pracy. Do przygotowania sałatki
Dorota SmakujeKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
KorniszonkiBrązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka smakowita to kolejna smaczna przekąska, której musicie skosztować. Tym razem przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, który idealnie pasuje do rukoli, sera feta i pomidorków suszonych
Przepiski.plBardzo często jemy kuraka, w różnych postaciach – jest to nasze ulubione mięsko. Od czasu do czasu mam też ochotę na jego wersję z rożna. Pyszne
Jak gotować i nie zwariowaćKurczę, lepszy niestety z boczkiem. No nic na to nie poradzę. Jeżeli więc zastanawiacie się na tym, którą wersję wybrać, wybierzcie tę z mięsem. Zresztą… boczek dodaje się na koniec, możecie więc dopiero wtedy podjąć decyzję. My jadł bez. Ja skubnęłam z. I tylko z mojej strony była to kwestia wyboru. Krem z kiszonej kapusty chodził już za mną(...)mnie ogromna ilość kapusty. Czarnocińska mama ukisiła jej miliony ton, udało mi się stanąć do niej w kolejce. Ciuuu, ale będę kombinować. Chociaż pierwszą partię pewnie zjemy prosto ze słoika. Resztę pewnie będziemy sobie sukcesywnie wchłaniać, aż do świąt. Nie ma nic lepszego niż taka domowa kiszona kapusta. Z tymi sklepowymi bywa różnie. Może 10% wszystkich sklepowych smakowało
Kardamonovysię na przystawkę podany wraz z kawałkami pieczywa, lub po prostu na zwykły codzienny posiłek. Do zrobienia takiego pasztetu wykorzystuję zazwyczaj słoninę mieloną do smalczyku, ponieważ zawiera ona dodatkowe mięso, które wzbogaca smak. Jeżeli chcemy aby pasztet był gęsty, dobrze dający się kroić w plasterki, dodajemy mniej bulionu maksymalnie 150 ml. Natomiast gdy chcemy aby pasztet był łatwy w rosmarowywaniu(...)małym ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przelewamy powstałą pulpę do słoików. Schłodzone słiki wkładamy do lodówki aby pasztet stężał. Przepis pochodzi z serwisu PanGotuje
PanGotuje