słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała w koszu, to był ulepek(...)minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę przekładamy do słoika (słoików), schładzamy i przechowujemy w lodówce. Świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. a tu już burgery: Smacznego
Smaczne Zdrowerobię sałatkę jarzynową , ale od czasu do czasu na stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego i tak pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest(...)dziś nie miałam ochoty, dlatego użyłam klasycznie majonezu Kieleckiego. Najlepszy. Koniec kropka. Nie piszcie mi, że jest inaczej, bo nie jest. Składniki: 4 jajka (oczywiście od szczęśliwych kur) 1 słoik selera konserwowego 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 1 mały por (biała część) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka myjemy
KardamonovyCzerwona kapusta z żurawiną to świetna przystawka na ciepło do mięsa. Czerwona kapusta to i ówdzie zwana modrą jest smaczna i zdrowa. Uwielbiam jej smak. Najprostszy sposób na przyrządzenie kapusty to surówka lub duszona kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna(...)dodatkiem trzcinowego cukru, zmielonych goździków i cynamonu. Dodaj kapustę kapustę, suszoną i mrożoną żurawinę. Wlej sok jabłkowy, dopraw solą i gotuj kapustę przez godzinę. Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do pieczonego indyka czy kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną kapustę przechowuj w lodówce
codojedzeniafajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie(...)bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą
Waniliowe Improwizacjemimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa z grilla...Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny . Składniki -bakłażany -olej -ocet spirytusowy 10% Jamar -liście bazylii -czosnek -dużo -sól Umyj bakłażany,dobrze je wytrzyj i pokrój(...)dzień. Międzyczasie przygotuj czosnek. Obierz i pokrój go na kawałeczki, jeśli chcesz dodaj oregano, ja nie dodałam, gdyż dodałam dużo liści bazylii. Następnie przygotuj pojemniki na żywność bądz słoiki. Ja zrobiłam w pojemniku by było widać jak się to po kolei robi, w słoiku nic nie byłoby widać. Male można też bakłażana wcisnąć w słoiki. Ułóż na dnie bakłażany
Z Kuchni Do Kuchnimoich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc to naprawdę kawał patelni i obiad dla 6 osób się zmieści. Patelnia pokryta jest(...)można przełożyć całość do formy do zapiekania albo do garnka. Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło). Wyjąć patelnię/naczynie do zapiekania z piekarnika. Królika wyjąć na talerz Do miski przelać kilka łyżek sosu z gotowania królika, dodać
Cooking for EmilyLutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki(...)skórki i drobno pokroić. Warzywa przełożyć do pomidorów, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. W razie potrzeby mocniej doprawić. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Artykuł Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupomidora i papryki smakowały rewelacyjnie. Moje ulubione zdrowe danie na szybki obiad. Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na kotlety z indyka z ryżem: 1 kg mielonego mięsa z indyka 200 g ryżu 1 jajko 1 papryka czerwona 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki chili(...)suszone pomidory z torebki, należy je wcześniej namoczyć na kilka minut w małej ilości gorącej wody. Następnie pokroić i włożyć na około 25 minut do oliwy. Pomidory suszone ze słoika w oliwie tylko pokroić. Blenderem rozdrobnić wszystkie składniki sosu razem z obranym czosnkiem i pomidorami wyjętymi z oliwy. Podczas miksowania dodać 2 - 3 łyżki oliwy, w której moczyły się pomidory
Kuchcik gotujePasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta(...)zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody Gatityniebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad(...)mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash
Martyna Cooksniebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad(...)mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej
Martyna Cooksniebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad(...)mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej
Martyna Cookswykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść(...)pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych, dobrze osuszonych słoików i dobrze zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia
PatiGotujeCześć! Kilka dni temu smażyłam karpia. Ogony też usmażyłam, ale ze względu na ilość ości jakoś nie poszły tak szybko jak pozostałe jego części. Wymyśliłam sobie
Pieprzyć z FantazjąSałatka z kiszonym kalafiorem. Dziś zapraszam Was na pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu sałatkę, którą możecie podać jako dodatek do innych dań lub samodzielną propozycję
Słodkie okruszki