Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy(...)zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem
My Chcemy JeśćHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyCzas Przygotowania : 30 min Moje cukinie szaleją , nie nadążam z przetwarzaniem ich. Pora na kolejny przepis z serii na zimę. Składniki 1 kg małych cukini 4
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyOdkąd dawno temu spróbowałam suszonych pomidorów w połączeniu z suszoną żurawiną, przepadłam w miłości do tego smaku. Idealnie sharmonizowana słodycz owoców z lekką wytrawną nutą suszonych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitajcie :) Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową, gulasz z żołądków indyczych i do tego kopytkowe kluseczki, pyszne połączenie z kapustą smakuje wyśmienicie :) Zapraszam :) Składniki : 1
Sama słodycz i szczypta chiliOgórki ceniono już 3 tys. lat temu. Chętnie zajadali się nimi mieszkańcy Indii, starożytni Grecy i Rzymianie. W XVII wieku we Francji ogórki zaczęto uprawiać w
My Chcemy JeśćProponuję wszystkim lubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę
Z Kuchni Do Kuchnilepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza(...)czosnkiem, chilli czy ziołami. Gotuj pomidory na średnim-dużym ogniu, aż passata uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Moje pomidory wyglądały tak: 4. Gorący przecier przelej do umytych i wysterylizowanych słoików*. Słoiki dokładnie zakręć i podstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Alternatywnie możecie przecier pasteryzować przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą
Chilli Czosnek i OliwaChoć zazwyczaj ta potrawa kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i postem, to warto po nią sięgnąć o każdej porze roku. Jest nie tylko
Dieta moja pasjaDomowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój
My Chcemy Jeśćtrue, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer393969', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Co można konfitować? Zgodnie z klasycznymi przepisami, najczęściej konfituje się mięso, takie jak piersi i udka z kaczki, gęsi lub kurczaka. Jednak to nie wszystko. Z powodzeniem w ten sposób możesz przygotować także sporo warzyw począwszy od pomidorów a na czosnku(...)czosnek nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również niesamowitą uniwersalność. Możesz użyć go jako substytutu masła, rozsmarowując upieczone ząbki na tostach. Będą też świetnym dodatkiem do zup, mięs, serów, sosów i sałatek. Świetnym pomysłem będzie również użycie pasty z pieczonego czosnku jako dodatku to pizzy lub zapiekanek. Pamiętaj również o tym, aby nie zmarnować oliwy, w której konfitował
okolicepalnika.plbałtyckie Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy(...)szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Sa tez idealnym składnikiem różnego
Kulinarne przygody Gatityskrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Farsz przełożyłam do miski, by ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość(...)gładkie i elastyczne. * Uformowałam kulę, którę podzieliłam na 2 części. Jedną odłożyłam i przykryłam czystą ściereczką, drugą rozwałkowałam i wycinałam kółka średnicy około 4-5 cm ( użyłam do tego słoika po koncentracie pomidorowym). *Jeśli ciasto będzie się kleiło można posypać blat i ręce niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć
apetytnapieczenieżółtka, 50g roztopionego masła, 60g cukru, otarta skórka z limonki. Do uzyskania soku, użyłam 400g świeżego szpinaku. Można do tego celu użyć sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Sok można zrobić wieczorem na dzień przed pieczeniem i przechować w lodówce. Mąką mieszamy z rozmieszanymi drożdżami z mlekiem, sokiem ze szpinaku i żółtkami. Regulujemy ilość mleka z uwagi(...)przepisu L. Ćwierczakiewiczowej na lukier przezroczysty. 300g cukru, woda około 100 -120ml To jest przykładowa ilość cukru i wody. Część używamy do babki, resztę przechowujemy w słoiku do następnych ciast. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż zgęstnieje. Sprawdzamy mocząc w nim widelec i dmuchając w powietrze. Jeśli będą się tworzyły
Leśny Zakąteknatkę pietruszki. Mocno pieprzymy, dokładnie razem mieszamy. Przykrywamy rondelek i zostawiamy sos w cieple. Steki osuszamy, osuszone z obu stron nacieramy przyprawą. Przyprawa ma w składzie sól – wyciągnie z mięsa wodę, ale bez obawy – stek nie będzie suchy. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy łyżeczkę masła. Na mocno rozgrzany tłuszcz wykładamy steki i smażymy je do stanu medium rare. Przez(...)pleśnią 2 łyżki mleka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 bułki paryskie lub 2 półbagietki 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki żurawiny ze słoika kremowy sos z octu balsamicznego
Karo in the Kitchenżycia). Jest kompletnym źródłem białka. Nie zakwasza organizmu, dostarcza duże ilości błonnika (½ szklanki gotowanej quinoi to 21% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy). Jest podobnie odżywcza jak np. mięso, lecz dużo bardziej od niego zdrowsza. Poza tym quinoa zawiera dużo przeciwutleniaczy oraz jest doskonałym źródłem najważniejszych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen, a większość witamin(...)gotujemy około 8 -9 minut od zagotowania. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pomidorki na połówki. Mieszamy bób, cebulę, quinoa i pomidorki. Przygotowujemy sos: do słoika wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, miód, sok z cytryny, sól, pieprz. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje