mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:176/214)

Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem 195

Wasz chrzan, może potrzeba go więcej niż tylko łyżeczkę. Próbujemy, bardzo lekko solimy i pieprzymy do smaku. Ziołowy jogurt rozkładamy po równo do naszykowanych wcześniej ramekinów. Na jogurcie układamy mięso łososia, pocięte na cienkie paseczki (zostawcie kilka do dekoracji). Pośrodku tej kompozycji robimy łyżką wgłębienie i ostrożnie, żeby nie zniszczyć żółtka, wbijamy całe jajko. Ramekiny wkładamy do formy do pieczenia(...)albo gęstej i tłustej lekko kwaśnej śmietany 80-100g łososia wędzonego na zimno 1 pełna łyżka posiekanego szczypioru 1 pełna łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka chrzanu tartego, ze słoika sól pieprz

Karo in the Kitchen
Sos barbecue do grilla, kanapek, itp. 133

robię zawsze w sezonie grillowym ale również na święta.  Doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju mięsami, również na kanapkach. Ma bogaty, intensywny smak, lekko słodki, lekko ostry i lekko ketchupowy...  No i oczywiście w wersji domowej jest całkowicie bezglutenowy:-) Składniki: 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej(...)kilka łyżek wody.  Po ugotowaniu sosu można go zmielić blenderem - wtedy otrzymamy jednolitą konsystencję. Jeśli zostawimy bez blendowania będą wyczuwalne kawałki cebuli i czosnku. Wystudzić i przełożyć do słoika.  Przechowywać w lodówce. Postoi bez problemu nawet kilka tygodni. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 147

Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast

My Chcemy Jeść
Z miłości do.. próżni bez granic ! 195

domu robi się duże ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć i zapomnieć niż parać się kilka razy i tracić czas. Normalnie robimy buraczki, wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc(...)powiem. Idzie lato. Robi się co raz to cieplej. Taki pojemnik doskonale sprawdza się pod drzewkiem, na kocyczku, na pikniku czy na grillu! Zamarynujecie w nim dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim

Z Kuchni Do Kuchni
Nieoczywiste produkty które można mrozić 124

tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka np. wędzonej makreli – oddzielamy mięso od ości i zamrażamy w małym pojemniczku – po rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy(...)się mrozić butelkę oliwy, bo bałam się że nie dam rady jej zużyć przed końcem daty i była ok. Melasa z trzciny cukrowej – zdarzyło mi się mrozić słoik melasy, bo bałam się że nie dam rady jej zużyć przed końcem daty i była ok. Pączki – zdarzyło mi je mrozić po Tłustym Czwartku bo nie chciałam by się zestarzały

Dorota Smakuje
Kurczak po Azjatycku 184

sobie, zapewne sprawdzę z tego, że kurczak jest najbardziej popularnym białkiem, mięsem na świcie. I aż dziw bierze, że pierwsze udomowione kurczaki nie służyły jako posiłek, ale…do walki kogutów ❗ Ponad 10 000 lat temu w Azji Południowo-Wschodniej i Chinach, hodowano to ptactwo nie dla ich mięsa, ale właśnie do walki. Dopiero później odkryto ich właściwości smakowe. Historycy(...)roślinny Limonka Przygotowanie Marynowane warzywa Po pierwsze zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. W międzyczasie warzywa pokrój, na paski, krążki, kawałki, kostki… Po drugie włóż warzywa do słoika, wlej zalewę i pozostaw. Na koniec po przestygnięciu, zakręć słoik i schowaj do lodówki, mój słoik stał blisko miesiąc, ale oczywiście, warzywa są dobre, już po kilku dniach. Sos Jeśli

RafalCook
Te 3 domowe syropy wzmocnią twoją odporność 94

słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika. Przeczytaj również: Kiszonki – samo zdrowie Syrop z cytryną i miodem  1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana Kilka łyżeczek miodu Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik(...)każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka śledziowa na pumperniklu 235

średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny(...)majonez – ziemniaki – majonez – buraki – majonez – marchewki – majonez – jajka (nie zapomnijmy tylko o soleniu każdej warstwy warzyw). Zobacz także: Puddingi yorkshire do mięs w sosie Na obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie

Poezja smaku
Surówka z kapusty – najprostszy przepis 100

Najprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka. Surówka z kapusty! Kto jej nie jadł? Każdy

Niedzielny kucharz
Pieczone bataty z jarmużową kruszonką i sałatką z kurczaka 86

Jeżeli mieliście okazję spróbować chipsów z jarmużu i lubicie je tak samo jak ja to jestem pewna, że jeszcze bardziej polubicie bataty z kruszonką z jarmużu

Be Fit Be Strong
Barszcz wigilijny 69

barszcz wigilijny się zmarnował, możesz go zamrozić. W ten sposób będziesz mieć gotowy obiad, który od razu przywodzi na myśl świąteczne chwile. Pamiętaj jednak, aby nie mrozić go w słoikach, butelkach lub innych szklanych pojemnikach, ponieważ te mogą pęknąć w czasie mrożenia. Znacznie lepiej sprawdzą się woreczki do mrożenia, dzięki którym odpowiednio poporcjujesz zupę. Barszcz wigilijny Przepis na barszcz wigilijny(...)wrzenia. Barszcz wigilijny możesz podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z tradycyjnymi uszkami lub pierogami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Pierogi wigilijne Barszcz wigilijny Uszka z pieczarkami Sernik cytrynowy Wigilijna zupa grzybowa Artykuł Barszcz wigilijny pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog

okolicepalnika.pl
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 112

pasuje do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. W tym przepisie do morelowo-imbirowego sosu dodałam cytryny, cebulę i doprawiłam aromatycznymi przyprawami: kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem oraz cayenne.  Sos ten ma słodko-kwaśny smak i jest naprawdę łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarni przez cały rok. Można go wykorzystać do marynowania mięs, do bajgli, grzanek z kozim(...)mieszając - gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż cebula stanie się przeźroczysta, a sos osiągnie konsystencję rzadkiego dżemu. Gorący morelowy czatnej nakładać do czystych, wyparzonych słoików, wytrzeć brzeg słoika i mocno zakręcić. Na dnie garnka do pasteryzacji położyć czystą kuchenną ściereczkę, wstawić słoiki z sosem, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia

Moja Książka Kucharska
Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym + KONKURS 153

Klasyka w niebanalnym wydaniu, bo pod postacią zapiekanki, skrywającej we wnętrzu soczystego kurczaka, ryż oraz Sos słodko-kwaśny Łowicz, a wszystko to otulone warstwą ciasta francuskiego

Kraina Miodem Płynąca
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 282

domowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup z cukinii(...)woda. Ketchup z cukinii należy gotować aż będzie gęsty. Po ugotowaniu wyjąć liście laurowe a masę zmiksować na gładko. Gotującą się na malutkim ogniu masę wlewać do czystych, suchych słoików. Słoiki zakręcać i odstawiać do góry nogami do wystygnięcia. Gorący, wrzący ketchup przelej do oczyszczonych słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Ketchup z cukinii dzięki pasteryzacji

Ola la LCHF