Oj, już dawno nie korzystałam z pomocy Jamiego. Tak się wciągnęłam w tradycyjną kuchnię i jakieś tam swoje widzimisię, że zupełnie o nim zapomniałam. I zatłuczcie
KardamonovyOj, już dawno nie korzystałam z pomocy Jamiego. Tak się wciągnęłam w tradycyjną kuchnię i jakieś tam swoje widzimisię, że zupełnie o nim zapomniałam. I zatłuczcie
KardamonovyBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych
Moja Delicjalekko pikantne pesto z suszonych pomidorów, które bardzo dobrze komponuje się ze smakiem kurczaka i sera Gouda. Oczywiście, gdy nie macie czasu, możecie sięgnąć po dobrej jakości pesto ze słoika, ale w weekend warto jest poświęcić te 10 minut więcej i ukręcić własne pesto. Do kanapek wybrałam ser Gouda, bo to mój ulubiony ser śniadaniowy. Ma subtelny, śmietankowy smak, który(...)posmaruj oliwą. Dobrze rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej kurczaka z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minuty na stronę). Odłóż na 5 minut, aby mięso odpoczęło. 3. Pomidory i oliwki pokrój na plastry. Bułki przekrój wzdłuż na pół. Pierś z kurczaka pokrój na plastry pod skosem. 4. Dolną połowę bułki posmaruj pesto z suszonych pomidorów. Następnie
Chilli Czosnek i OliwaPrawdziwe węgierskie leczo przygotowuje się z papryki pomidorów i cebuli smażonych na prawdziwym dobrej jakości oleju rzepakowym lub na wędzonej słoninie, w oryginalnej wersji nie dodaje się mięsa ani cukinii (tak przynajmniej podają niektóre źródła). O czym trzeba pamiętać przygotowując prawdziwe idealne leczo? Po przeanalizowaniu wielu przepisów z wielu różnych książek kulinarnych (zarówno tych starszych jak i tych młodszych) oraz(...)ugotuje się w ich soku. Znacie jeszcze inne sekrety na przepyszne leczo koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach :) Składniki : z proporcji wyszły mi 3 słoiki 500ml i jeden 250 ml 1 kg czerwonej papryki 1kg pomidorów lima 1 cebula olej rzepakowy do smażenia 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 łyżki czubricy
zdrowa vege kuchniazorganizowanych przez markę Winiary. Teraz chutney z ananasa przygotowałam z myślą o Bożym Narodzeniu, a właściwie mięsie do którego go podam, taki ozdobnie zapakowany słoiczek będzie również idealnym prezentem pod choinkę. Jak przygotować ananasowy chutney z chili i imbirem do słoików? Składniki: 1 dojrzały ananas 50 ml soku z cytryny kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka dżem-fixu cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGranola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec
My Chcemy JeśćKolejny pomysł na pożywną obiadową sałatkę. A właściwie dodatek do sałatki, który sprawia, że z klasycznego miksu sałat i warzyw staje się daniem obiadowym Tym
HealthyCreationsnatką, świetne komponują się z konfiturą z czerwonej cebuli. Polecam przygotować samodzielnie konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj . Idealnie nadaje się jako dodatek do białej kiełbasy, do mięsa czy sera ale także świetnie pasuje do marynowanych śledzi. Układając tak przygotowane marynowane śledzie na słodko-kwaśnej konfiturze z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Te marynowane śledzie robię(...)marynowane w delikatnej zalewie octowej : Śledzie matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski i zalewamy na całą noc zimną wodą. Śledzie osuszamy, kroimy w paski i układamy w słoiku. Wodę z octem zagotowujemy, dodajemy cukier, sól, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy, obgotowujemy. Po ostygnięciu zalewamy śledzie i zostawiamy w chłodnym miejscu. Na Wigilie będą super, wyciągamy je wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka – szybka, prosta, smaczna. Nasza wersja powstała trochę na zasadzie „co wpadnie do ręki – to do miski”. Sprawdziły
niecodziennikparyLibii i wędrował przez wiele krajów arabskich. Został rozpowszechniony na świecie za sprawą wegetarian i wegan. Dzięki dużej zawartości białka w ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej 200g sezamu lub szklanka pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki oliwy(...)czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem. Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika
Pyry na Gazdostosować do własnych upodobań smakowych. Zamiast z ziemniakami, podać ją np. z makaronem lub kluskami, a żeberko zastąpić skrzydełkami z kurczaka. Możesz przygotować ją także w wersji wegetariańskiej pomijając mięso i mięsne wywary. Pomysł na obiad z grzybami leśnymi, to dobra propozycja nie tylko na sezon. Taką zupę można również przygotować z grzybów suszonych lub mrożonych. Jak zrobić zupę grzybową(...)przykryciem na ok. 10 – 15 minut. Zobacz również inne nasze propozycje na grzyby leśne jak pyszny, gęsty sos grzybowy ze świeżych grzybów . Natomiast grzyby w oleju do słoików z cebulką , to pomysł na przetwory na zimę. Poznaj również nasz sposób na to jak suszyć grzyby w piekarniku oraz jak zrobić najlepszy sos borowikowy . Polecamy też przepis na pyszne kurki
Kuchnia Na Wypasiecukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany syrop postawić ponownie na gazówkę i gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny(...)się gazów w okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu
mojej kuchnicukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany syrop postawić ponownie na gazówkę i gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny(...)się gazów w okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu
w mojej kuchniwarunki do wzrostu. Do uprawy ziół możemy wykorzystać gotowe donice dostępne w sklepach ogrodniczych i marketach. Ciekawiej jednak będzie wyglądał zielnik wykonany z drewnianych skrzyneczek, glinianych pojemników czy nawet słoików. Im bardziej oryginalnie ozdobimy wybrane naczynie, tym lepiej będzie się prezentował nasz kuchenny ogródek. Sadzenie ziół Ziemia, której użyjemy do założenia zielnika w kuchni powinna mieć odczyn zasadowy bądź obojętny(...)sprawdzi się jako dodatek do wody z lodem i cytryną lub owocowych sorbetów. Rozmaryn Rozmaryn jest ziołem o mocnym, zdecydowanym aromacie, dlatego najczęściej używa się go do różnego rodzaju mięs – wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, ale także drobiu czy ryb. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, szczególnie ziemniakami. Zawiera w sobie sporo antyoksydantów, które są podstawą zdrowego układu krążenia. Bazylia
RozdomowionaPowiedzmy, że przepis jest prawie taki jak sobie założyłam. Tym razem jednak wyszło lepiej. Szukając wczoraj piersi z kurczaka, znalazłam filety z udek. Już od dłuższego
KardamonovyPowiedzmy, że przepis jest prawie taki jak sobie założyłam. Tym razem jednak wyszło lepiej. Szukając wczoraj piersi z kurczaka, znalazłam filety z udek. Już od dłuższego
Kardamonovy