Święta coraz bliżej dlatego chciałabym Wam zaproponować korzenne muffiny marchewkowe! Są one doskonałą alternatywą dla tłustych makowców, a także pomysłem na świąteczny wypiek dla alergików :) Składniki suche: - 1 marchewka - 1 jabłko - 1 szklanka mąki gryczanej - 0,5 szklanki mąki jaglanej - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,25 łyżeczki imbiru - 0,25 szklanki(...)suche i dokładnie wymieszać. Następnie dodać składniki mokre i mieszać do utworzenie jednolitej masy (nie za długo). Formę do muffinek wyłożyć świątecznymi papilotkami i nakładać masę 'z górką', gdyż muffiny raczej nie urosną zbyt wiele. Każdą muffinkę udekorować cukrem gruboziarnistym. Piec w temperaturze 180 stopnia C przez 25 minut. Smacznego
Receptura smakuPowszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Albo Babcia. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa. Dlatego absolutnie nie mam
Ciastkozercyciastko (a niekoniecznie jada babeczki). Smakują rewelacyjnie i cudownie pachną - tym samym kusząc podczas pieczenia. Nadzienie z twarożku również okazało się doskonałym pomysłem i połączeniem dla suszonych jabłek! Każdego muffina uwieńczyłam posypką z cukru karmelowo-waniliowego , która oprócz efektów smakowych - sprawiła, że wierzch był leciutko chrupiący. Pychota! Zresztą sami spróbujcie!!! (około 6-7 sztuk) 100g mąki pszennej 75g cukru(...)muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier
Di gotujeprzyciągają wzrok:). Wystarczy dosłownie chwila by je zrobić, bo nie ma w nich nic wymyślnego. Fantastyczna jadalna ozdoba na świąteczny stół. Ja zrobiłam je z podstawowego przepisu na muffinki, jednak można zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli
Szefowa kuchnimojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w
moj przepis nasię bądź studiują. Oto co możecie zabrać do pracy lub szkoły a czego nie trzeba odgrzewać. Szczególnie polecam osobom na LCHF oraz dzieciom Lunch box LCHF nr 3: keto muffinki – przepis keto koktajl malinowy – przepis koreczki z sera żółtego, boczku i ogórka orzechy laskowe, pekan oraz migdały pomidorki śliwki Artykuł LUNCH BOX LCHF NR 3 (keto, LCHF
Ola la LCHFJaką macie strategię na świąteczne prezenty? Ja strasznie nie lubię zostawiać sobie ich na ostatnią chwilę. Bez znaczenia czy chcę je kupić czy zrobić sama, zawsze
Ciastkozercyłyżką. W drugiej mieszamy składniki mokre – mleko, olej i jajko. Łączymy obie miski, mieszamy. Na koniec dodajemy wcześniej posiekaną białą czekoladę. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do papilotek na muffinki (ja wykładam nimi formę na muffinki). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Moje babeczki
Słodkie okruszkiKto czytał wpis o babeczkach z serem ten już wie ( kto jeszcze nie, tego zapraszam ), że wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs! Upieczcie
CiastkozercyW mojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten
Ciastkozercywaniliowy (proszek) 1/2 słoiczka powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować keksówkę o wymiarach dna 31 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Jeśli wybierasz muffinki, przygotuj sobie formę i wyłóż ją od razu papilotkami. Puree z dyni przełożyć do miski i wymieszać rózgą z mlekiem i sokiem z pomarańczy , tak aby nie było grudek. Roztopić(...)proszek do pieczenia, sól, cukier, proszek budyniowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto wyłóż do keksówki lub formy na muffinki. Do formy dodać ok. 5 – 6 łyżek powideł wzdłuż formy częściowo je zagłębiając do ciasta i zrób wzorek coś na kształt „ósemki” bądź fantazyjnego szklaczka. Do każdej papilotki natomiast
Calzonella.comDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam
CiastkozercyCzekoladowe muffinki od początku do końca wykonała moja córka Monika. Mają specjalne przeznaczenie – urodziny 4-letniego Szymonka, być może przyszłego jej szwagra… jakkolwiek dziwnie to brzmi. Muffinki zostały wykonane z ciasta na Murzynek bardzo czekoladowy. Pieczone przez 15 minut w temp. 180 st.C. Wyglądają na niewyrośnięte, ale specjalnie są mniejsze
To co kochamDzisiaj nie będzie przepisu na muffinki ale na masę cukrową do ich dekoracji. Moja córka Monika i jej chłopak David zdali świetnie sesję i od kilku dni bardzo się nudzą. Kiedy wczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa(...)ozdoba. Ciasto na muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe jak na czekoladożercę przystało. Składniki: • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru
To co kocham