Polsce, w przemyśle spożywczym jako surowiec do produkcji soków pitnych i zagęszczonych, ćwikły, mrożonek, suszu i sałatek, oraz produkt o właściwościach leczniczych. Popularne przepisy z buraka: Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym Pieczone frytki z buraka z dipem ziołowym Zupa krem z pieczonych buraków i malin Buraki to bogactwo witamin i minerałów, cenne źródło zdrowia. Witaminy z grupy(...)Polski trafiły w XIV wieku, podawane były na stole Władysława Jagiełły. Zgodnie z legendą, buraki znane były już za panowania Piastów. Protoplasta dynastii Piastów, Kmieć Piast, częstował gości mięsem, rybami, grzybami i burakami podczas uczty z okazji postrzyżyn syna. Pod koniec XVIII wieku w burakach odkryto sacharozę. Niektórzy naukowcy twierdzą, że aż do XVIII wieku, barszcz sporządzano z owoców
ProstePesto.plDomowy sos ze świeżej żurawiny. Sos żurawinowy. Ten domowy sos żurawinowy jest klasyczny. Przygotowujemy go ze świeżej żurawiny i jest gotowy w 10 minut, to niezbędnik
Zdrowy Styl Joannykoniec lipca wyjechałam z grupą trenującą tai-chi na obóz. 15 osób trenujących i ja -gotująca :) Zasady? W gotowaniu dla tej grupy naczelnym warunkiem było to, że nie jemy mięsa. Było wegetariańsko! I oczywiście różnorodnie. I SMACZNIE! :) Unikaliśmy również składników, które obciążały układ trawienny. To szczególnie ważne wśród osób, które musiały skupić się na precyzji ruchu... Organizacja! W uwagi(...)łyżki (do smaku) sok z 1 cytryny czosnek - 3 ząbki (zmiażdżone) sól morska do smaku świeżo mielony pieprz Sos vinegrette - sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w słoiku i zakręć go. Mieszaj intensywnie do uzyskania jednolitej emulsji. Sos vinegrette - wskazówki: ! Najlepiej użyć musztardy ostrej w smaku - np. rosyjskiej. ! Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce do kilku dni. Pieczone buraki w zalewie
Gary Bez dnacieplejsze dni można posiedzieć ze znajomymi przy zimnym piwie lub lampce wina. Przez cały rok można się tu cieszyć smakiem wybornych potraw, wśród których pojawiają się m.in. grillowane mięsa, tradycyjne kotlety schabowe czy staropolski bigos. Kuszą tu również placki ziemniaczane z sosem borowikowym oraz pierogi z soczewicą. W menu znalazło się też miejsce na dania z rybne i makarony, coś(...)serem pleśniowym i słonecznikiem. 7. Z Liścia Restauracja Z Liścia jest kolejnym lokalem stworzonym z myślą o miłośnikach kuchni roślinnej. W pięknym wnętrzu czeka spora ilość zieleni i słoików wypełnionych kiszonymi warzywami, ziarnami zbór lub pestkami. W menu pojawia się z kolei wiele ciekawych dań: od sycących zestawów obiadowych po roślinne przekąski na mniejszy apetyt. Wegańska rolada z kluskami
Cynamonowe szczęścieKasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie
Martyna CooksPyszna, chrupiąca sałatka z fasolki szparagowej, jajek i marynowanych pieczarek. Prosty w przygotowaniu pomysł na zdrową i pożywną przekąskę lub dodatek do obiadu i dań z
Kuchnia Na WypasieBardzo prosty w przygotowaniu, tradycyjny sos grzybowy ze świeżych grzybów. To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny domowy sos śmietanowy z grzybami leśnymi, który przygotujesz w
Kuchnia Na WypasieSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek
Martyna CooksSmalec domowy wraca do łask.Zza oceanu dochodzą wieści,że smalec jeszcze niedawno wyklęty przez dietetyków,znów jest kupowany i używany do smażenia mięsa.Z punktu widzenia fizjologa i biochemika żywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony.Teoria o szkodliwosci tłuszczow nasyconych,a w tym smalcu,idealnie pasuje do marketingowej strategii olbrzymiego przemysłu spożywczego,który sprzedaje oczyszczone oleje roślinne i margaryny(...)przy większej ilości słoniny.Cebulę i jabłko można również dodać do zeszklonych skwarek i smażyc razem,lecz wtedy juz skwarki nie będą chrupiące.Przelać do kamiennego garnuszka lub szklanego słoika.Zamieszać czasem,by skarki nie opadly na dno.Smalcem smarować kromki razowego lub żytniego chleba.Poniżej smalczyk z cebulką i jabłkami.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którą przygotujecie w kilka minut są marynowane oliwki . Nie każdy je lubi, ale znam mnóstwo osób, które je kochają. Są wciągające jak chipsy, a znacznie zdrowsze. Wystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść ziół i dodać do oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe(...)twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku – możemy
Poezja smakusłodka, mocno orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej- do ciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest(...)gryczanej – 1/4 szklanki żółtej mąki kukurydzianej – 1 szklanka mąki owsianej – 1/3 szklanki cukru pudru – ½ łyżeczki soli Wszystko razem przesiewamy i wsypujemy do dużego hermetycznego słoika. Do zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Karo in the KitchenPRZEZ TĘ KASĘ PRZEWIJAJĄ. JAK JA MAM WSZYSTKICH PAMIĘTAĆ? - NIE UDAWAJ PAN TERAZ GŁUPIEGO TYLKO PATRZ! I wyciąga z reklamówki słoik z flakami, tak do połowy zjedzony. - NO I PO CO MI TO? - NO POWĄCHA PAN! ZEPSUTE! Otwiera ten słoik, zajebało trupem na pół sklepu, ale nie wiem, czy to kwestia upływu terminu przydatności do spożycia, czy te flaczki(...)zabrać słoik żeby zobaczyć, ale on chyba nie zaczaił, bo go zapomniał puścić i w efekcie jeden ciągnął w jedną, a drugi w drugą i słoik się wyślizgnął i potłukł. Właściciel flaczków się rozjuszył i krzyczy, że to jest zacieranie dowodów zbrodni, kryminał po prostu, i teraz on się będzie sądził i prywatnie z nim o zniszczenie połowy słoika flaków
Marder&Marder Manufacture