mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:178/214)

Kimchi – kiszonka po koreańsku 127

Półwyspie Koreańskim od tysiącleci uprawia się ryż. Podczas ostrych zim można było sięgnąć do spiżarni, wydobyć miarkę suchego ziarna, ugotować i podać z… no właśnie: z czym? Na mięso stać było jedynie najbogatszych. Warzywa świetnie uzupełniały dietę latem i jesienią. Ale co jeść zimą? Oczywiście, też warzywa – odpowiednio przygotowane i zakonserwowane, by przetrwać śnieżne, koreańskie zimy. Najstarszy sposób konserwacji żywności(...)mikroelementami kimchi podnosi odporność. Smakuje intensywnie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Kategoria Kiszonki Kuchnia Koreańska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 8 słoików Autor Sergiusz Pinkwart Składniki Składniki warzywne: 2 kapusty pekińskie 2 duże marchewki 1 cebula dymka 10 łyżek soli Pasta do kiszenia: 1 szkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru

smakowitehistorie.com
Relisz pomidorowy 174

Opis Relisz pomidorowy : Relisz pomidorowy to wyśmienity dodatek do wielu dań. Ma bardzo wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak. Idealnie nada się więc jako dodatek do mięs czy kanapek. Relisz lub jak kto woli z angielskiego Relish to gęsty, aromatyczny sos ze świeżych warzyw. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest(...)Swoją konsystencją powinien przypominać ketchup. Pod koniec gotowania doprawiamy musztardą, papryką w proszku oraz curry. Relish można przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub gorący wlać do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Artykuł Relisz pomidorowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 243

Parfait z wątróbki drobiowej  Parfait z wątróbki drobiowej  Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego

Aromatyczne Podróże
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy 263

osobny wpis. A końcówka sierpnia jest idealnym czasem na ten przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory(...)różnych dań. Poniżej kilka inspiracji do czego można go wykorzystać: Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Zapiekane muszle z dynią i serami Lazania z cukinii

Cooking for Emily
Wrapy ze śledziem 117

Wrapy ze śledziem to pomysł na szybki, zdrowy, dość lekki a jednocześnie sycący posiłek. Taki zdrowy fast food w domu. Sprawdzi się na obiad, ale tez

Dorota Smakuje
Grillowana feta 62

przyprawy, plan był taki, żeby ograniczyć się do czosnku i oregano. Odrobina oliwy, może sok z cytryny. A później otworzyłam szafkę z przyprawami Mony i zobaczyłam dobrze znany mi słoik. Mieszanka suszonych pomidorów, oregano i chili. Dalej już nie szukałam i nie kombinowałam. Zrezygnowałam też z soku z cytryny. Myślę jeszcze nad jakąś inną wersją. Może jednak pójdę w stronę(...)naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych

Kardamonovy
Surówka z białej kapusty i pora 113

składników dodać na przykład wędzonego kurczaka i odrobinę majonezu. Powstaje prosta i pyszna sałatka np. na imprezę. Surówka z kapustą i porem świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. Z młodej, wiosennej kapusty jest po prostu genialna. W sam raz na rozpoczęcie sezonu na pieczone z grilla. Surówka z kapusty jest wręcz idealna do dań z rusztu. Warto(...)surówkę jest zawsze godny uwagi. Możemy ją przygotować wcześniej. To jeszcze lepiej! Smaki się przegryzą, aromaty wymieszają. Twardsze warzywa zmiękną i puszczą soki. Jeśli przygotujemy więcej, możemy włożyć do słoika i wykorzystać do obiadu jutro lub pojutrze. Życzymy smacznego!   Artykuł Surówka z białej kapusty i pora pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Udziec z indyka w kurkach 81

Udziec z indyka w kurkach to świetna propozycja dla osób chcących odkryć odrobinę lasu i dzikości na talerzu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl

Bardzo Gruby Smok
Pasta z bakłażana 95

się również jako smarowidło na kanapki z żółtym serem, wędliną, jako pasta do wszelkich makaronów. Jest super prosta w przygotowaniu, z dwóch podstawowych składników. Pastą z bakłażana możesz nasmarować mięso z piersi kurczaka i zapiec z mozzarellą – kotlety wyjdą niezwykle aromatyczne i soczyste. Pyszna pasta z pieczonego bakłażana doprawiona oregano, bazylią oraz czosnkiem. Możesz dodać do niej jedną pieczoną(...)niewielką ilością soli, pieprzu, oregano i bazylii. Porada. Do pasty (przed zmiksowaniem) możesz dodać garść świeżych ziół, np. natkę, bazylię, kolendrę, oregano. Pastę przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku. Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów jest świetnym smarowidłem na kanapki i pieczywo. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 181

Musicie sami zadecydować jaką chcecie konsystencję. Czy bardziej wodnistą jak przecier, czy raczej gęstszą jak koncentrat. Gdy uzyskamy właściwą konsystencję to blenderem miksujemy na gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach (tutaj możemy np. posłużyć się termometrem od Dobrej Kiełbasy: KLIK ). Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero(...)owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów

Marder&Marder Manufacture
Pasztet sojowy – bez pieczenia 248

niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ(...)trochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy

Blendman
Seler – przepisy 185

Zapraszam na zbiór inspiracji na przepisy z selerem korzeniowym i naciowym. Znajdziecie tu dania dietetyczne z selerem, przepisy na obiad np kotlety z selera, zupę z

Dorota Smakuje
3 proste makarony, które zrobisz w 15 minut. Przepisy na Światowy Dzień Makaronu! 197

możesz podawać! Penne z pesto, pomidorkami koktajlowymi, tuńczykiem i rukolą Składniki / na 4 porcje: 350 g makaronu penne 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 słoik pesto alla genovese od Monini 2 puszki tuńczyka w sosie własnym  skórka otarta z 1/2 cytryny 100 g rukoli Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Pod koniec gotowania makaronu(...)posyp startym parmezanem. Gotowe! ➤ Rada: Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz wzbogacić ten przepis o dodatek pokrojonego w kostkę boczku, który należy przesmażyć razem z pieczarkami. Pasuje też dodatek mięsa z kurczaka (np. z udek) lub polędwiczki wieprzowe.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 157

rady nie znam. Z każdej innej sytuacji jestem w stanie wybrnąć i to myślę... całkiem smacznie. Po tym skąpanym w tłuszczu steku z warzywami doznałam ogromnego urazu do mięs, przynajmniej na jeden dzień, co w moim wypadku - stuprocentowej mięsożerczyni*- nie zdarza się często. Dysponowałam za to ukiszoną świetnie kapustą pekińską, kawałkiem kapusty białej i bardzo słodkim winem. Smak umami stworzyłam(...)pobawiłam się nią i nauczyłam się niej.  A z racji tego, że fermentacja to ostatnio moja ulubiona zabawa podaję Wam przepis na kiszoną kapustę pekińską. Składniki na duży słoik. 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej  2 cm imbiru  3-4 goździki  3 ziarenka kardamonu  2 liście laurowe  2 ziela angielskie 2 szklanki wody

Mango Papaja
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 184

przygotowaną cukinię - wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć na ruszt. Pychotka!Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych. Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie(...)zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie dobrze posiekane. Następnie dodaj oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego

Chilli Czosnek i Oliwa