zupę chrzanową z chrzanem ze słoika Zupa chrzanowa z jajkiem i ziemniakami może być zarówno doskonałą przystawką, jak i głównym posiłkiem. Tradycyjna zupa chrzanowa z ziemniakami i jajkiem na twardo jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca, ale wegetariańska postna zupa chrzanowa z ziemniakami i jabłkiem także smakuje wyśmienicie. Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika to jedna z najłatwiejszych do zrobienia(...)chrzan to podstawa, decyduje o smaku zupy chrzanowej, a ziemniaki i jabłko nadają jej gęstą, kremową konsystencję. Zupa chrzanowa najlepsza na chłodniejsze dni. Zupa z chrzanem ze słoika Jeśli chcesz przygotować wegetariańską zupę chrzanową pomiń kiełbasę, wędzonkę, jajka i śmietanę. Możesz też zwiększyć ilość chrzanu. 500 g kiełbasy, najlepiej białej surowej, opcjonalnie około 200 g boczku albo
Cztery Fajerywiem jak z tym bimbrem było dokładnie :) W każdym razie okres świąteczny to zawsze było wzmożone zainteresowanie gromadzeniem jedzenia. Nad tym się wszyscy koncentrowali. Innego wyjście nie było. To mięso które dostawaliśmy to po pierwsze było parszywe, a po drugie było go mało. To były gramy na tydzień. H: Pamiętam moja mama robiła na śniadanie często cebulę, którą smażyła(...)przymrozkach. O owocach to się wtedy nie myślało za bardzo. Zbieraliśmy tylko agrest z naszego starego ogrodu, bo nam nowa właścicielka łaskawie pozwoliła i ładowaliśmy go do butelek, bo słoików nie było. Trzeba było wyjmować go specjalnym drutem. Oprócz królików mieliśmy też kozę, która była naszym jedynym ratunkiem żeby było mleko. Codziennie z bratem szliśmy na łąki za osiedlem
Kryzysowa Książka KucharskaSałatka z marchewką to warstwowa sałatka z warzywami – z groszkiem, ziemniakami, cebulą. Dodatkowo wierzch sałatki posypany jest startym żółtym serem. To bardzo prosty i tani
Via Gustołyżka oleju łyżeczka soli Sałatka: pół średniej kapusty pekińskiej ćwiartka niewielkiej kapusty czerwonej + łyżeczka soli + pół łyżeczki cukru + 2 łyżki octu (albo około 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy) 2 piersi z kurczaka (około 400 g) 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy cebula czerwona łyżka przyprawy kebab-gyros Sos: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego(...)zimno lub grillowane na patelni lub grillu elektrycznym. Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kebabem/gyrosem: Domowa pizza kebab-gyros Kebaby z mięsa mielonego Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki Domowy gyros na talerzu z frytkami Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku Chlebki pita z sałatką gyros Artykuł Tortilla kebab
e-PrzepisyKulinarnekolacje i wprowadziliśmy całkowity zakaz wychodzenia do sklepu w ciągu tygodnia. Jeśli czegoś zabraknie, trudno, trzeba to będzie jakoś przeżyć. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chija, pokrojonym bananem i brzowskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej(...)pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery
Niedzielny kucharzzdrowego tłuszczu, świeżych ziół oraz lekkiej kwasowości. W zależności od wersji, sos winegret może być również idealnym dodatkiem do surówki z białej lub młodej kapusty, owoców morza oraz niektórych mięs. Z naszego przepisu dowiesz się jak zrobić łatwy sos winegret w wersji bez musztardy, ale też w wariancie z Dijon oraz miodem. Zapraszamy! Sos winegret do sałatki Składniki: oliwa(...)rozwarstwiał, powinna powstać emulsja. Możemy ją zrobić na trzy sposoby. Pierwszy i najprostszy, to ubić składniki w miseczce przy pomocy widelca lub trzepaczki. Kolejny sposób, to wymieszanie składników w słoiku oraz trzeci, przygotowanie sosu w blenderze. Sos winegret – jak zrobić? W średniej wielkości misce wymieszaj ocet, sól, pieprz oraz zioła. Następnie energicznie ubijając miotełką powoli wlewaj olej. Mieszaj
Kuchnia Na Wypasieinnego jak francuski pasztet. Nazwa dania pochodzi od nazwy foremki ceramicznej, w której jest ono pieczone w tak zwanej kąpieli wodnej. Oryginalnie danie to robione było wyłącznie z mięsa, lecz obecnie przygotowuje się je także z warzyw oraz z ryb. Warzywna terrina , na którą zapraszam Was poniżej powstała z połączenia cukinii, jajek, sera Gruyère oraz kaszy manny. Danie to jest(...)łyżeczki suszonego oregano powinno wystarczyć. Po starciu cukinii na tarce nie należy odciskać z niej soku. Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Leczo do słoika . The post Terrina z cukinii appeared first on MeCooks Blog
MeCookspowodu durnej mody, która na to panuje. Nie żeby schudnąć, chociaż może powinnam. Nie ze względów zdrowotnych. Nie wymyśliłam go sobie też dlatego, że wolę warzywa niż dobry kawał mięsa i inne fajne produkty. Istnieją dwa powody dla których wykonałam post (dietę) Dr. Dąbrowskiej. Dla moich pacjentów, rodziny, znajomych i każdej osoby, która pytała mnie o sens przejścia przez(...)słodkie zatem idealnie ich smaki się zrównoważą z marynatą. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki ale nie drobno np. szparagi na pół, marchew wzdłuż na pół, itd. Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne! Smacznego
Mango PapajaŚledzie w sosie samuraja Mam dziś dla was przepis na przepyszne śledzie! Pokazywałam ostatnio jak przygotować sos samuraja . Oryginalnie pochodzi z Belgii i został stworzony do
Dorota SmakujeŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie(...)śmieci. Odważoną ilość przemrożonej żurawiny myjemy na sicie pod bieżącą wodą, a na noc zalewamy w misce lodowato zimną wodą. Rano zabieramy się za szykowanie wódki. Szczelnie zamykany słoik w którym będziemy macerowali owoce myjemy w gorącej wodzie i wyparzamy. Pomarańczę myjemy najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy
Karo in the KitchenKiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz(...)kiszenia pasują: Cytryny Śliwki Jabłka Mirabelki Kumkwaty Brzoskwinie Gruszki Zobacz od razu: przepis na kiszone cytryny Jak kisić? Samo kiszenie jest bardzo prostym procesem . Wystarczy ciasno ułożyć w słoiku wybrane przez nas warzywa lub owoce i zalać solanką, którą należy wcześniej przygotować z wody i grubej soli przeznaczonej do kiszenia i robienia przetworów. Całość do smaku uzupełniamy koprem, zielem angielskim
kruche babeczkiNa ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle
Even Better Foodsklepu w ciągu tygodnia. Jeśli czegoś zabraknie, trudno, trzeba to będzie jakoś przeżyć… albo przynajmniej zrobić wcześniej listę. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chia, pokrojonym bananem i brzoskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody(...)pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery
Niedzielny kucharzNie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę
Right Behind The KitchenKolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba
Ola la LCHFproporcje wystarczają na jakieś 2 litry, ale możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Lutenica jest idealna z białym serem (jej słodko ostry smak idealnie pasuje), do wszelkich zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam, że podczas(...)Doprawiamy solą, pieprzem, jeśli mało ostre oraz sokiem z 1 cytryny, jeśli za słodkie. Jeśli jeszcze będzie mało ostre, to dodajemy posiekane drobno tajskie chilli. Lutenica lubi mieszkać w słoiku i lodówce. Możecie ją pasteryzować w mniejszych słoiczkach. Post Lutenica pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenzapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna(...)s/obr. 8 . Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodaj odpowiednią ilość oliwy, zmiksuj 30 s/obr. 10. Pasta powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Przełóż do szczelnie zamykanego słoika, przechowuj w lodówce do 3 tygodni
SzczyptaSmaQ