pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Robot idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera
Mała Cukierenkapięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera
Mała CukierenkaMeksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal
Mała Cukierenkawymieszać ze sobą. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę i piec około 5 - 10 minut. Gotowe gofry możemy podać z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i musem malinowym. ***** First, we prepare the dough for waffles. We thoroughly mixed all the ingredients together. On the hot plate tool for waffles , we pour 1 portion
Projekty ze smakiemtorty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić
Oryginalny smakjabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: 1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników
charlotte gotujePołączyć mikserem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy je łyżką (!) Tak przygotowaną masę wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Upieczone jemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami itp - w zależności od nas ;) Smacznego
charlotte gotujedrugiej dodajemy kakao i trochę dosładzamy, jeśli używamy gorzkie kakao. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy białą i ciemną masę aby powstały kleksy albo paseczki. Po upieczeniu smarujemy dżemem, bitą śmietaną z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Musiałam zrobić chociaż jednego kakaowego ! I to z dżemem brzoskwiniowym mamci :) Smacznego
charlotte gotujejest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany). Składniki: 200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera) 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 śmietanfix Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy
Ciastkozercykroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru
CiastkozercyTort przełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny. Biszkopt: 6 dużych jajek 7 łyżek cukru 5 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem kakaowo-śmietankowy : 2 opakowania (500 g) śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania Śnieżki 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody duża
Praktyczna pleklerki będą rosły podczas pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy. Na krem: 400ml mleka 1 budyń na 0.5l mleka cukier wg zalecen na opakowaniu budyniu łyżeczka cukru waniliowego
Walijskie Pichceniewyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną
Walijskie PichcenieTradycyjnie Eton Mess serwuje się w Eton College (jedna z najstarszych internatowych szkół męskich ) podczas corocznego meczu krykieta. Deser składa się jedynie z trzech składników: truskawek, bezy i bitej śmietany. Historia tego deseru głosi, iż podczas transportu bezowego deseru na piknik w Eton, został on zmiażdżony przez biegającego ... labradora :) Pozbierano co się dało i tak powstał
Walijskie Pichcenie