zaprosi – to czemu nie! :D ______________________________________________________________________________________________________Wieczór nie skończył się po tej kolacji …Wyskoczyliśmy do góralskiej karczmy, gdzie przy dźwiękach góralskiej muzyki popijaliśmy winko i przepyszną latte z bitą śmietaną!Ps. zrobienie sobie skrótu – w szpilkach przez ogrodzenie wcale nie było najlepszym pomysłem
Ostra na Słodkodnia jedliśmy brokułową zupę-krem z grzankami, a na drugie danie były faszerowane kieszonki schabowe z frytkami (i ryżem), a na koniec deser: rumowy krem z kasztanów z bitą śmietaną. Zupa była fajna, bardzo kremowa i smakowita. Za to drugie danie chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher
Pasja Smakuurodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go nasączyć..? Co dać zamiast zwykłej bitej śmietany, która pewnie szybko by popłynęła, a zagętstników wszelkiej maści nie cierpię...Oto wyniki moich przemyśleń i starań:Biszkopt rzucany według przepisu z Moich Wypieków - robiony przeze mnie pierwszy
Z butelką mleczka w tleWuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci
Słodka Stronaprostego, taniego i szybkiego deseru... smak dzieciństwa niejednego z nas. Kaszkę możemy podać z wieloma dodatkami, począwszy od świeżych owoców, sosów, przetworów owocowych, a skończywszy na czekoladzie, puddingach czy bitej śmietanie. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością zyska grono fanów wśród najmłodszych.Kaszka Manna na Mleku - Składniki: (ok. 3 porcje)600 ml mleka60 g kaszy manny3 łyżki cukruszczypta
Słodka Stronaszypułek i miksujemy wraz z cukrem w blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Shake Truskawkowy możemy podać z bitą śmietaną, dowolną posypką, wafelkami itd. - według własnych upodobań.Moje posty
Słodka StronaBardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser z włoską stracciatellą oraz uwielbianymi przez wielu poziomkami. Bita śmietana, poziomki, kawałki czekolady... czy można chcieć czegoś więcej... Prosty Deser Straciatella z Poziomkami - Składniki: (ok. 4 duże desery)300 g słodkiej śmietanki 36%fix do ubijania śmietanyok. 3 łyżki cukru pudru50 g gorzkiej czekoladyok
Słodka StronaPrzygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu z owocami kiwi, mango i ananasa, jednak aby jej to umożliwić wymienione owoce należy przez chwilę namoczyć we wrzątku**żelatyna musi być
Słodka Stronastężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna będzie za ciepła może się ściąć pod wpływem zimnej śmietanki**nie za długo ponieważ
Słodka Stronawiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka StronaMango obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na gładki mus.Do pucharków nakładamy na zmianę: masę jogurtowo-śmietanową, mus z mango. Całość możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.Moje posty
Słodka Stronapowietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy. Ja lubię bardziej...hmmm...rumiane ;)Pancakes podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyznam się, że stał on cierpliwie i czekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny
Codzienna kuchnia niecodziennazaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie napar przecedzić i przelać do rozgrzanych kubków (ja zalewam kubki na chwilę wrzątkiem). Przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem.Kawa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.Café de Olla (2 porcje):2 szklanki wody,1/4 szklanki grubo zmielonej kawy,1 duża laska cynamonu,1 łyżka brązowego
Codzienna kuchnia niecodziennaMasę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem z grupą innych blogerów
Codzienna kuchnia niecodzienna