Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Śliwki drylujemy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki (wystarcza na 20 babeczek). Do każdej babeczki nakładamy po łyżce śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, układamy na wierzchu tworząc kratkę. Pieczemy(...)temperaturze 180st przez około 20-25minut. Wyjmujemy babeczki z foremek dopiero jak całkowicie ostygną
Gotowanie moimi oczamiNiepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i " Składniki: Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek: 4 jajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli(...)wlewamy olej, colę oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną
Wanilia i Kardamonoknem ponuro i deszczowo , najchętniej chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was czekoladowe babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) Składniki : 3 białka klasy M( średniej wielkości(...)dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce lekko dociskając. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliSłodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty! Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego(...)dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto. Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy
Wanilia i Kardamonkolejny pokusiłam się o przygotowanie ciasta z gotowej mieszanki, którą otrzymałam do testowania. Co prawda w oryginale miało to być ciasto, ja jednak upiekłam babeczki, które przełożyłam kremem i świeżymi owocami. Muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo smaczne! Składniki: opakowanie ciasta Volcano Gellwe , 3 jajka, 100ml oleju rzepakowego, 100ml wody. Do misy miksera wbić jajka, dodać olej(...)wodę oraz gotową mieszankę na ciasto. Ubijać minutę na wolnych obrotach, następnie ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Ciasto rozlać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (u mnie foremki silikonowe). Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odciąć góry babeczek. Krem: 500ml śmietanki 30%, 200g borówki amerykańskiej, 200g malin, 100g jeżyn, 100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę
Z miłości do słodkościCzekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser! Muffinki podane na talerzu Kamila- BOGUCICE Składniki: Babeczki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą
Wanilia i KardamonJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych bananów z którymi nie wiadomo co zrobić ? to taki deser bardzo polecam... Kosztem niewielkiej pracy mamy szybki, niecodzienny i smaczny deser. Według mnie będzie to trafienie w dziesiątkę. Chciałabym pokusić się i powiedzieć(...)będzie szczęśliwy kupon z dużą wygraną to podzieli się i "odpali" ofiarodawcy 10 % Czekamy zatem cierpliwie, bo przecież zawsze ktoś wygrywa :) Taki deser możemy podać go w formie babeczek, ale równie efektownie wyglądać będzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany
Proste PotrawyChoć to najlepszy czas na słodkie smakołyki, bo owocowy sezon w pełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie(...)trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone. Babeczki ostudzić przed nałożeniem kremu. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Wymieszać aż cukier wchłonie cały płyn, podgrzewać na małym ogniu aż płyn nabierze koloru bursztynowego. Dodajemy śliwki, delikatnie mieszając
Czerwień i błękitpozbierać myśli w jedną całość. Kłębiły się one tak, że postanowiła przysiąść na chwilę i dokładnie spisać to co zamierzała zrobić. Piekarnik po mału zaczynał się nagrzewać. Blacha na babeczki stała na tyle wysoko, że aby ją zdjąć musiała wspiąć się na kuchenny stołek i stojąc na palcach, głęboko sięgnąć w czułości szafki. Wybór papilotek był już oczywisty. Jedyne niebieskie(...)podczas oglądania filmu. Usiadła przy stole, niecierpliwie spoglądając w szybkę piekarnika i łapczywie delektując się wonią utęsknionego smaku. Po ciągnących się w wieczność 20 min, kiedy to wbita w babeczkę wykałaczka była czysta wyjęła blaszkę pomagając sobie grubą kuchenna rękawica, która dostała ostatnio od koleżanki. Zapach zwabił pozostałą zaspaną jeszcze część rodziny do kuchni. Cała trójka niczym kompani kapitana
Malinowe PocałunkiNiedługo Walentynki, może ktoś z Was skusi się na babeczki migdałowe? Jeżeli zostaną Wam z innych wypieków niewykorzystane białka, to właśnie można to zrobić piekąc te babeczki. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, autorka podaje, iż z podanych składników uzyskamy 12 babeczek. Ja robiłam je w większych foremkach w kształcie serduszek i wyszło mi 8 sporych babeczek. Składniki: 6 białek
Moja Galeria SmakuOstatnio piekłam to ciasto w tradycyjnej, większej formie. Było tak dobre, że upiekłam je znowu, tym razem jednak w postaci małych babeczek i były pyszne! Polecam!!! Składniki na babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na około 20-24 babeczki 350-400 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy. Przekładamy do foremek (do połowy wysokości)i w każdą babeczkę wciskamy kilka kawałków rabarbaru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasteczka po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam
Rozpustne gotowanieDarłowie i pyta czy może wpaść na kawkę. W domu akurat ciacha brak a czasu mało przygotowałam na szybko schabowe, ziemniaki i surówkę na obiad na na deser upiekłam babeczki właśnie z twixami. No i stąd nazwa Twix-babeczki. Spotkanie bardzo udane, trochę powspominaliśmy. Tylko szkoda, że tak rzadko się widzimy. A teraz zapraszam po przepis na babeczki. Babeczki podałam
Ewa w kuchniUrocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka(...)temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką herbaty. Smacznego
DefinicjaSmakuCzytając nazwę przepisu można się pomylić i pomyśleć, że to wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w dodatku całość jest bez cukru to jak najbardziej jest to słodki deser :) Babeczki są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny kolor(...)fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie do miękkości ( przez około 60-70 minut). Wystudzoną obieramy z łupinek […] Artykuł Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogtych, którzy kupili korpusy i szukają pomysłu czym je wypełnić Składniki: 1 szklanka cukru duża, kopiata szklanka owoców np. malin, borówek , poziomek (można zostawić też kilka sztuk do dekoracji babeczek) 1 białko Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę. Dodać cukru i ubijać dalej. Na końcu dodać owoce i nadal ubijać - masa musi być bardzo sztywna. Gotową masę nałożyć do babeczek(...)Babeczki można upiec samodzielnie lub kupić gotowe korpusy - słodkie (w sprzedaży są także korpusy słone)! Gotowe babeczki przechowywać w lodówce. Pozostałą masę również. Przepis pochodzi z zapisków rodzinnych
Mania Wypiekania