wielkanocnego koszyczka ze święconką wkładam już od kilku lat jedną - dwie babeczki, na które przepis podaję Wam dzisiaj. Piekę je używając domowego jogurtu lub kefiru. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne. Polecam ten przepis! Trzeba pamiętać, jak przy wszystkich ciastach ucieranych, aby składniki miały temperaturę pokojową, oraz aby zbyt długo nie miksować ciasta po dodaniu mąki. Wprowadzenie zbyt dużej ilości(...)powietrza do ciasta grozi zakalcem. Wielkanocne babeczki do koszyczka 7 -10 babeczek (w zależności od wielkości foremek) 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g miękkiego masła 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 1/2 szkl jogurtu naturalnego (lub kefiru albo zsiadłego mleka) Piekarnik nagrzać do 180°C . Przesiać do miski
Posadzone i zjedzoneBABECZKI Z JAGODAMI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Każdy kto mnie zna, wie, że jestem „muffinoholiczką” J Uwielbiam je robić i kocham je jeść :) Nie każde mi wychodzą ( nie martw się, nie dodaję je na blog :p) , ale za to staram się powtarzać, testować dany przepis lekko go modyfikując, aby uzyskać idealny smak i konsystencję babeczki. Muffiny wg mnie(...)już parę razy, ze względu na sezon na borówki. Biała polewa dodaje im słodyczy i równoważy lekko cierpki i kwaskowaty smak borówek ( w zależności jakie wam się trafią). Te babeczki naprawdę polecam! Ps. Chyba kiedyś otworzę swój ‘cup-cake corner’ :D Będę wtedy w swoim żywiole babeczkowym i zarówno ja, jak i moi klienci będą szczęśliwi :) (śmieje się
Calzonella.comMuffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Idealne na drugie śniadanie! Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny (190g(...)naczyniu ubijamy na sztywną pianę białko z solą. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę łączymy z masą z płatków, wrzucamy porzeczki i dosypujemy sodę oczyszczoną. Można dodać olej, aby babeczki łatwiej odchodziły od papilotek. Całość niezbyt długo mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki dekorujemy
Wrzosowa PolanaUwielbiam lato za bogactwo warzyw i owoców :) Te sałatki owocowe, desery, cuda można stworzyć! ;) Zapraszam Was na proste, sympatyczne babeczki. Skusicie się?:) Składniki: Babeczki: szklanka mąki pszennej 2/3 kostki margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki cukru łyżka kakao czubata łyżeczka śmietany 18% Masa: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksujemy z serkiem. Mieszamy z cukrem i czekoladą. Babeczki
Czerwona PorzeczkaPrzepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". (Zrobiłam z połowy proporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.) Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać. Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości. Proste, prawda? Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat(...)upiec w jednej większej foremce - oczywiście wydłużając czas pieczenia. (Ja użyłam uroczych papilotek z PapilArt , które prostym wypiekom nadają niezwykłego charakteru. Ach te słodkie kropeczki...) Ktoś chętny na taką babeczkę? (około 8-9 sztuk) 100g mąki pszennej 100g cukru 100g masła 2 jajka (około 100g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 i 1/4 łyżeczki proszku
Di gotujesłonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco wyższych (tak jak u mnie na zdjęciach). Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju(...)zagniatając miękkie masło z resztą suchych składników. Na górę nakładamy kruszonkę. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysmaków! Na tej stronie znajdziecie mnóstwo fantastycznych przepisów: www.marcoghia.pl Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Składniki na 12 babeczek: 190g płatków(...)naczyniu ubijamy na sztywną pianę białko z solą. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę łączymy z masą z płatków, wrzucamy porzeczki i dosypujemy sodę oczyszczoną. Można dodać olej, aby babeczki łatwiej odchodziły od papilotek. Całość niezbyt długo mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki dekorujemy
Wrzosowa PolanaCzasami człowiek musi, po prostu musi zjeść czekoladę, która w połączeniu z masłem orzechowym, kwaskowatym dżemem i słonymi orzeszkami stanowi perfekcję smaku. Podanie tej kompozycji w formie babeczki poniekąd gwarantuje zachowanie zdrowego rozsądku i poprzestaniu na zjedzeniu tylko jednej sztuki (pitu pitu). Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan(...)trzcinowego nierafinowanego) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 30 g masła kokosowego lub oleju roślinnego nadzienie: około 150-200 g masła orzechowego (łyżka na każdą babeczkę) około 100 g dżemu, u mnie było to domowej roboty z aronii (łyżeczka na każdą babeczkę) solone orzeszki ziemne do dekoracji/około 2 łyżek Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
greenscarfRobiąc porządki w zamrażarce znalazłam jeszcze jagody.. Upiekłam więc pyszne babeczki drożdżowe z kruszonką, Takie połączenie jest świetne a babeczki mi osobiście najbardziej smakują jeszcze letnie. Do babeczek użyłam papilotki, które możecie kupić tutaj . Są one bardzo dobre, babeczki świetnie od nich odchodzą, są w różnych kolorach i wzorach. Jeśli chcecie mieć różne papilotki to polecam Wam zakup
Ewa w kuchniRewelacyjny pomysł na pizzę w nowym wydaniu. Takie babeczki idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, ponieważ są podzielne i w sam raz w rękę. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej LUKSUSOWEJ MŁYNOMAG 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Nadzienie babeczek: 300 g fileta z piersi kurczaka(...)minut (do podwojenia objętości ciasta). Po wyrośnięciu blat obsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży placek. Wycinamy z niego 8 kółek o średnicy 12 cm. Placuszki umieszczamy w foremkach na babeczki. Środek smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w plasterki. Razem z kurczakiem smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy
VioletoweKucharzenieKruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite. Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki MŁYNOMAG 1/4 szklanki cukru pudru Szczypta soli 120 g masła 2 żółtka Bezy: 2 białka 2 łyżki cukru Szczypta soli Krem: 100 g margaryny 3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata Ciasto: Mąkę przesiewamy(...)żółtka. Całość szybko zagniatamy. Robimy kulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy koła foremkami na babeczki o średnicy 7 cm. Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Jeszcze ciepłe odwracamy i wyjmujemy z foremki. Studzimy. Białka ubijamy
VioletoweKucharzenieSkładniki: 200 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy + odrobina do obsypania po wierzchu babeczek; 1 łyżeczka bazylii; 1/2 łyżeczki oregano; 1 płaska łyżeczka soli; 1/2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %); 1/2 szklanki oleju; 2 jaja; 1 kulka mozzarelli (waga netto, po odsączeniu - 125 g); 150 g salami w plastrach; 1 mała, czerwona papryka(...)wymieszać. Do ciasta dodać 2/3 startej mozzarelli, pokrojoną paprykę i salami i wymieszać. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto. Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i oprószyć przyprawą do pizzy. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około
Gospodyni MiejskaDzisiaj znowu czekoladowo, upiekłam czekoladowe cupcakes. Jak szaleć to szaleć! Miały być czekoladowe babeczki , a w końcu wyszły czekoladowe cupcakes. Pyszne, kremowe,a w środku mięciutkie jak puch babeczki. Krem do cupcakes jest bajecznie prosty. Masło, czekolada, kakao i cukier puder. Można go wykorzystać nie tylko do cupcakes ale również do przełożenia tortu. Czekoladowe cupcakes Składniki: 6-8 sztuk(...)białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła i zmiksuj na puszysto. Wstaw krem do lodówki na 30 minut
codojedzeniajadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają apetycznie, nie można im się oprzeć. Do ich przygotowania polecam bardzo dojrzałe banany, babeczki będą miały wtedy więcej smaku. Polecam szczególnie osobom, które lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)Cotton Bud by Christopher Vine . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 babeczek : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 3/4 szklanki jasnego brązowego
Mała Cukierenkakilka pomysłów, które sprawdzą się zarówno w pierwszym jak i drugim wariancie :) Po przepis wystarczy kliknąć na zdjęcie lub w odnośnik. Zaczynamy od klasyki, czyli prostych babeczek waniliowych – niezawodna pozycja jeśli na pieczenie nie macie za dużo czasu (lub to Wasze pierwsze ciasto tak w ogóle ;) ), mój ulubiony przepis z kategorii nie-do-popsucia. Jako dodatki najlepiej wybrać ulubioną(...)wygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować
Ciastkozercy