zdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane pomidorki * moje najlepsze foremki do ciasteczek :) * kicia nasza * piękny, świąteczny prezent od Pauliny * pyszne kakao z bitą śmietaną i dodatkiem skórki pomarańczowej * nowe woski od Yankee Candle * dobra kawa i można zaczynać dobry dzieńZ życzeniami się wstrzymam jeszcze do Wigilii
Magiczne Życie MartyPosypać kruszonką śliwki i piec w piekarniku przez 30-40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, przed podaniem pozostawić na co najmniej 15 minut. Podawać samo lub z bitą śmietaną
Stare Garydolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Truskawki zmiksować.Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*.Ozdobić kleksem bitej śmietany.Podawać lekko schłodzone.Smacznego! :)* jeżeli zależy Wam na idealnych wizulanie 3 warstwach deseru, to radzę Wam nie sugerować się warstwami na zdjęciu tylko trzymać się kolejności wg opisu
Kraina Miodem Płynącawyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna na jogurcie!Wariacji smakowych może być mnóstwo: z bakaliami, czekoladą (moja ulubiona wersja), owocami sezonowymi, mrożonymi, kruszonką, a nawet z samą bitą śmietaną- z każdym z tych dodatków (przerobiłam prawie wszystkie ;)) smakuje zawsze genialnie!Placek jest zwarty, wilgotny, bardzo dobrze się go kroi, przede wszystkim jest banalanie prosty w przygotowaniu
Kraina Miodem Płynącadeser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku. W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubi jogurtu greckiego i truskawek? A do kompletu smak chalwy! Polaczenie idealne.To najlepszy deser jaki kiedykolwiek zrobilam.Lepszego tez nie jadlam.Tu bita smietana zdecydowanie przegrywa konkurencje.I to nie tylko z powodu wysokiej zawartosci tluszczu.Zanim przygotowalam owoce zjadlam pol miseczki kremu chalwowego i zabraklo mi do przystrojenia gory.Lekko kwaskowate owoce (dodalam maliny) ze slodycza chalwowa tworza genialny mix smakowy.Deser jest przepyszny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne z bita smietana ( umnie kokosowa smietanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej syte,a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną.Składniki na ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mąki orkiszowej 6302 jajka 1 szklanka mleka1 niecała szklanka wody mineralnej1 łyżeczka cukru1 łyżka masła lub oleju1/3 łyżeczka soliSkładniki na mus jabłkowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiace gofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą owocową,nuetellą dżemem,czy bitą śmietaną.Smaczne,ponieważ już samo ciasto jest przepyszne.Sposób przygotowania ma również duże znaczenie.Szczególnie smakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła.Składniki na 12 sztuk:125 g masła25
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Murzynek z dżemem i herbatnikamiKlasyczny murzynek. Kto go nie lubi :) ? W początkowym zamiarze miał być przekładany bitą śmietaną i herbatnikami. Przyznam się, że zapomniałem kupić śmietany a że miałem dżem to skorzystałem :). Składniki:(na podłużną blachę o długości ok. 30 cm)- kostka masła - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 4 łyżki kakao
Gotuj Z Muzykątego ciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt
UgotujmyTo.plforemkę, aby oddzielić ciasto. Jakby spód nie chce się odkleić, to delikatnie ściskamy brzegi ciasta jednocześnie lekko ciągnąc je do góry. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany i owoców.Smacznego Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/angel-food-cake—anielskie-ciasto-na-bialkachPost Ciasto anielskie (Angel cake) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plObłędnie słodki deser dla leniuchów:)) Banoffee pie... jedna z moich ulubionych bomb kalorycznych... Kruche ciasteczka, pokaźna porcja pysznego kajmaku, słodkie banany i bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam
Słodko-Słony Świat Ilonyrozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek żelatyny. Galaretkę przelej do miseczek i wstaw na 5-6 godzin go lodówki do stężenia. Podawaj ze startą gorzka czekoladą lub z kleksami bitej śmietany. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyżółtek, aby sernik pozostał w tonacji ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem
Słodko-Słony Świat Ilony