zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy chilli. Podajemy od razu
W poszukiwaniu inspiracjidawna, i wczoraj, jak tylko zostałam sama w domu (C. musiał iść do pracy, biedak), zabrałam się za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami
Bon Appetit Małgorzatypatelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami. Naleśniki truskawkowe i czekoladowe
Bon Appetit Małgorzatypozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatyczasu nie zdążyłam dodać przepis, może dlatego, że tort piekłam 2 dni i to bardzo chaotycznie i histerycznie ( z obawy, że coś nie wyjdzie) chyba wyszedł? Tort jest z bitej śmietany i z brzoskwiniami, obtoczony wiórkami kokosowymi.Wkrótce dodam przepis. Na karcie sd mojego aparatu czekają też fotki czerniny (czarnej polewki), muszę tylko wziąć się do roboty i wszystko opisać
Bon Appetit Małgorzatyprzykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.Pieczone jabłka o bogatym wnętrzuhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit MałgorzatyWuzetka i kawa jest obowiązkowa" :)jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki już trochę przygasła.Poniżej przepis na WZ bez bitej śmietany.Składniki na biszkopt:1/2 kostka margarynyszklanka cukru2 jajka3 łyżki dżemu3 łyżki mleka3 łyżki kakao2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g margaryny3 serki homogenizowane3/4 szklanki cukru1 cukier
Bon Appetit MałgorzatyEton mess czyli bałagan w Eton :) Czemu "mój" ? ponieważ w oryginalnym przepisie jest tylko bita śmietana i bezy a ja wzbogaciłam krem o serek. Ponieważ samego smaku śmietany nie lubię.Legenda mówi, że powstał on kiedy jeden z kucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan
Bon Appetit MałgorzatyTakie lody zimowe z bitej śmietany :) Jak nie ma sezonowych, świeżych owoców, tak jak o tej porze roku, to warto zrobić lody o smaku marcepana albo chałwy. Deser podpatrzyłam u Delimammy i Adama. Każdy z nas zrobił deser na trochę inny sposób. Z resztą sami sprawdźcie :) Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy
Bon Appetit MałgorzatyDokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone morele. Zagotowujemy. Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatylekko przestudzone masło wlewamy do masy i mieszamy.3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy.4. Smażymy placki z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmiksowałam słoiczek truskawek w cukrze).Smacznego
Kuchnia domowa AniMacie ochotę na lekki deser? Oto jest :)Składniki:1 galaretka pomarańczowa1 duży jogurt naturalny (400ml)opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam)konfitura mandarynkowa (KLIK)Sposób przygotowania:1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia.3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi
Kuchnia domowa Aniłyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki mleka1/2 szklanki wody1/4 łyżeczki cynamonucukier do smakuSposób przygotowania:1. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy kawę i cynamon. Dosładzamy do smaku.2. Przelewamy do filiżanek, można udekorować bitą śmietaną i cynamonem.Smacznego!!!Źródło: Zabiegana w kuchni
Kuchnia domowa AniNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa Ani