Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt: 3 jajka, 150g mąki pszennej, 3/4 szklanki
Z miłości do słodkościdwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce. krem: 20 dag rozmrożonych truskawek 200 ml bitej śmietany 3 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę prawie na sztywno, dodać cukier, ubijać, wmieszać truskawki. Krem nakładać szprycą lub łyżką bezpośrednio przed podaniem
Humanistka w kuchnidnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około
Ala piecze i gotujeJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy sobie
dom-agi.plOstatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii, bitej śmietany, czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie smaczny i zaakceptowany przez resztę rodziny. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym
dom-agi.plmogę uwierzyć jak minął ten rok. Moja mała córeczka dzisiaj ma urodziny. Jest to ogromne wydarzenie w życiu rodziców. Jeszcze takie roczne dziecko nie może jeść tradycyjnych tortów z bitą śmietaną czy masą maślaną, więc musiałam stworzyć coś innego. Postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe oraz masę serową podpatrzoną u Marty . Przepis był strzałem w dziesiątkę. Dwie roczne dziewczynki
dom-agi.plzdjęcia publikowane w książkach, czy na innych blogach, do których tak na prawdę komentarz jest zbędny. Naleśniki dzisiaj przyrządzone są z twarożkiem, oblane konfiturą morelową i podane z bitą śmietaną i z pestkami granata, który idealnie orzeźwia to całe danie. Poza słodkimi naleśnikami uwielbiam wersje wytrawne, takie jak zapiekane naleśniki, czy krokiety, ale na śniadanie najlepsze są słodkie:) Polecam! Składniki
dom-agi.plciasta. Można użyć owoców mrożonych, ale teraz jest sezon na świeże, więc takie polecam szczególnie. Idealnym uzupełnieniem takiego śniadania jest dobry humor, rodzinne towarzystwo, kawa i czasem odrobina bitej śmietany. Składniki, cytuję za Asią: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego; - 2 duże jajka; - 2 łyżki oleju - 2 – 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki
dom-agi.plpiekarnika i zostawiam na 20 minut, by odpoczęło, a powstałe soki lekko się zestaliły. Następnie kroję ostrym nożem. U sióstr Tatin nie mogło zabraknąć kulki lodów i kleksa z bitej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi
Luźna Kuchniakruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika, Zapiekamy na złoty kolor około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, lub po ostygnięciu, możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. SMACZNEGO
Luźna Kuchniamasy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek, Masę przekładamy na podpieczony spód Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego
Luźna Kuchniaprzykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniajednolitą płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest ciepłe, można podawać z bitą śmietaną i bakaliami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę
Ciastkozercy